Ελλαδα

Αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω καύσωνα και αφρικανικής σκόνης - Πού έχει σκαρφαλώσει ο υδράργυρος

Υψηλές θερμοκρασίες και αύριο Τετάρτη (5.6)

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Καύσωνας: Υψηλές θερμοκρασίες σήμερα και αφρικανική σκόνη - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα - Πού θα κυμανθεί ο υδράργυρος σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη

«Κοκτέιλ» υψηλών θερμοκρασιών και συγκεντρώσεων αφρικανικής σκόνης έχει κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα στην Αττική. Ο μίνι - καύσωνας είναι εδώ και ήδη οι ειδικοί έχουν προχωρήσει σε σειρά συστάσεων για το τι θα πρέπει να αποφύγουν οι πολίτες όταν υδράργυρος χτυπά «κόκκινο». 

Αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω καύσωνα και αφρικανικής σκόνης

Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Τρίτη (4.6) και η Τετάρτη (5.6) θα είναι από τις θερμότερες ημέρες, ενώ ο υδράργυρος θα αρχίσει να πέφτει σταδιακά από την Πέμπτη, οπότε και αναμένονται μελτέμια. 

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Αναστασία Τυράσκη, οι υψηλότερες τιμές της θερμοκρασίας προβλέπεται να φτάσουν και πιθανώς πολύ τοπικά να ξεπεράσουν λίγο τους 37 με 38 βαθμούς, ενώ θα σημειωθούν σε περιοχές κυρίως της ανατολικής Στερεάς, αλλά και της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου, της Θράκης, της Κρήτης και των νησιών που βρίσκονται στο ανατολικό Αιγαίο πλησίον της Τουρκίας. Σταδιακή αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Πέμπτη, οπότε και θα επικρατήσουν ισχυροί βοριάδες, που την Παρασκευή στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 7 μποφόρ. Το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά προβλέπεται να φτάσει τοπικά τους 35 με 36 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα τα πράγματα θα είναι καλύτερα, καθώς θα πνέουν βόρειοι άνεμοι που θα φτάνουν τα 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Καύσωνας: Οι θερμοκρασίες σήμερα Τρίτη (4.6)

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Συγκεκριμένα, γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα νοτιοανατολικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα κεντρικά και τα νότια θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Έως 35 και τοπικά 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 3 με 4 και τοπικά στα νότια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 33 και στην Κρήτη τοπικά έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 5 έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 35 και τοπικά 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Η πρόγνωση για υψηλές θερμοκρασίες και αύριο Τετάρτη (5.6)

Σύμφωνα με το Meteo, τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από το μεσημέρι στα ηπειρωτικά την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024. Άνεμοι έως 4 μποφόρ στα πελάγη. Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Πιο αναλυτικά, αναμένονται αραιές νεφώσεις οι οποίες από το μεσημέρι στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο θα είναι κατά τόπους πυκνότερες. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ορεινά αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου των ηπειρωτικών από το μεσημέρι. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες, κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 13 έως 30 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 18 έως 35, στην Ήπειρο από 16 έως 32, στη Θεσσαλία από 19 έως 37, στη Στερεά και στην Πελοπόννησο από 18 έως 37, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 30, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 18 έως 37, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 19 έως 39, στις Κυκλάδες από 19 έως 37, στα Δωδεκάνησα από 24 έως 36 και στην Κρήτη από 18 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 και τοπικά έως 4 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές έως βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις οι οποίες από το μεσημέρι θα είναι πυκνότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 28 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται αραιές νεφώσεις οι οποίες από το μεσημέρι θα είναι πυκνότερες. Πιθανότητα τοπικών βροχών υπάρχει από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν πρόσκαιρα δυτικοί 2 έως 4 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Καύσωνας: Τα 9 μέτρα για την προστασία των εργαζομένων 

Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Με τα μέτρα αυτά, το Υπουργείο στοχεύει στην προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρόληψη κατά του καύσωνα

Διαλείμματα: Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων

Προγραμματισμός Εργασιών: Εκτέλεση εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.

Μείωση ή παύση της απασχόλησης: Μείωση ή παύση εργασιών σε θερμικά επιβαρυμένους χώρους όπως μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγεία κ.λπ., μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.

Διαμόρφωση χώρων διαλείμματος: Δημιουργία κατάλληλων χώρων διαλείμματος εξοπλισμένων με σύστημα κλιματισμού, σε συνεργασία με τον Τεχνικό Ασφάλειας, τον Ιατρό Εργασίας και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά τις υπαίθριες εργασίες, τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησής τους συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών, προβλέπεται:

Κατάλληλα καλύμματα και προστατευτικά μέσα: Παροχή κατάλληλων καλυμμάτων κεφαλής και προστατευτικών μέσων δέρματος.

Σκιερά μέρη για διαλείμματα: Διαμόρφωση ή επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.

Στέγαστρα για εργασίες: Διαμόρφωση ή επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Προγραμματισμός εργασιών: Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

Μείωση απασχόλησης ή παύση εργασιών: Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00 σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο. Ενδεικτικά αναφέρονται: οι εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα, πατίνι, τροχοπέδιλα κ.α (delivery).

Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα (takeaway) καθώς και ενδεχόμενη δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης εκτός των δίκυκλων και λοιπών μέσων.

Ειδική πρόβλεψη για τις εγκαταστάσεις χυτηρίων και μεταλλουργίες

Πέραν της συσσώρευσης θερμότητας από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία υπό συνθήκες καύσωνα – για την αντιμετώπιση της οποίας προβλέπεται η χρήση καλυμμάτων κεφαλής και αυχένα και άλλων προστατευτικών μέσων του δέρματος, π.χ. αντηλιακών κρεμών – οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος κατά το θέρος αποτελούν πρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα για τους εργαζόμενους που εκτίθενται ήδη σε ακτινοβολούμενη θερμότητα λόγω της παραγωγικής διαδικασίας (π.χ. σε εγκαταστάσεις χυτηρίων και μεταλλουργίες).

Για τις περιπτώσεις τέτοιων δυσμενών συνθηκών στους χώρους εργασίας διατίθενται, ούτως ή άλλως, μια σειρά από μέσα ατομικής προστασίας μερών ή ολόκληρου του σώματος (π.χ. σκούρα γυαλιά προστασίας των οφθαλμών σε κλιβάνους βιομηχανιών τροφίμων, ασπίδες προστασίας του προσώπου, ολόσωμες θερμομονωτικές στολές κ.ά.), τα οποία ο εργοδότης οφείλει να χορηγεί στους εργαζόμενους αφού πρώτα λάβει υπόψη του την έγγραφη γνώμη του Τεχνικού Ασφαλείας και του Ιατρού Εργασίας (αν προβλέπεται) και αξιολογήσει κατά πόσον ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εργασίας.