Ελλαδα

Μελίνα Τραυλού: «Η ναυτιλία των Ελλήνων ηγείται με πίστη και τιμή στη ναυτοσύνη μας»

H Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών γράφει στην Athens Voice

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 919
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μελίνα Τραυλού: «Η ναυτιλία των Ελλήνων ηγείται με πίστη και τιμή στη ναυτοσύνη μας»

Μελίνα Τραυλού: Η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών γράφει για τη ναυτιλία των Ελλήνων, με αφορμή τα Ποσειδώνια 2024

Βιώνουμε μια εποχή ισχυρών προκλήσεων. Νέες γεωπολιτικές εντάσεις, οικονομικοί ανταγωνισμοί, πολιτικές προστατευτισμού αναδύονται. Η πύκνωση της κλιματικής, ενεργειακής, αλλά́ και ανθρωπιστικής κρίσης κυριαρχεί, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι σταθερές στις οποίες η ναυτιλία αναπτύχθηκε και λειτουργεί προς όφελος της ευημερίας του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σε αυτό́ το σκηνικό́, κατορθώσαμε να ανταπεξέλθουμε στις εξελίξεις, ενισχύοντας τη θέση ευθύνης της ναυτιλίας των Ελλήνων, ως ηγέτιδα που οφείλει, αλλά́ και γνωρίζει τον τρόπο να πρωτοπορεί, να εμπνέει και, τέλος, να αντέχει και να ενώνει αποτελεσματικά τον κλάδο, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Είναι πια περισσότερο από ποτέ αντιληπτό ότι η ναυτιλία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του διεθνούς εμπορίου, εγγυάται την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, την ασφάλεια και την ενεργειακή αυτονομία. Συνδέει και ενώνει ζωτικά τους λαούς, τους πολίτες και τις οικονομίες τους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής που μετασχηματίζεται, όλο και πιο έντονα, σε κλιματική κρίση, ο κλάδος μας έχει βρεθεί στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου. Και σε αυτό το πεδίο, πρωτοστατούμε σε ουσιαστικές, παγκόσμιες πρωτοβουλίες, με συγκεκριμένες, καίριες και εμπεριστατωμένες παρεμβάσεις. Ως Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών τονίζουμε την επιτακτική ανάγκη δέσμευσης όλων των μερών για την υιοθέτηση κοινών λύσεων, κοινής αντιμετώπισης, χωρίς πολυγλωσσία και ασάφεια. Ο δρόμος για την επίτευξη εφικτών και άμεσων λύσεων προϋποθέτει ρεαλισμό, λογική και χρονοδιάγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη των ανταγωνισμό – ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό πεδίο.

Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια μεταβατική εποχή. Βρισκόμαστε στο ενδιάμεσο, όπου το παλιό πιέζεται να δώσει τη θέση του στο νέο. Καλούμαστε, λοιπόν, να αναμετρηθούμε με τους νέους συσχετισμούς και να τους διαχειριστούμε ως ευκαιρίες και καταλύτες προόδου.

Η ελληνική ναυτιλία προχωρά έχοντας ως παρακαταθήκη μια πολυεπίπεδη κληρονομιά επιτυχιών και επιτευγμάτων σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο. Πλέουμε στα αχαρτογράφητα νερά της νέας πραγματικότητας, έχοντας επίγνωση της κατάστασης. Λαμβάνουμε υπόψη τα χαρακτηριστικά της νέας αυτής εποχής κατέχοντας ως πυξίδα την τεχνογνωσία, τη σταθερότητα, την προσαρμοστικότητά μας, τη δύναμη και τη δυνατότητά μας να υπερβαίνουμε τα εμπόδια. Πλέουμε «πρόσω ολοταχώς» με σύνεση και προσήλωση στην αποστολή μας.

Στόχος μας είναι η ναυτιλία να εξελίσσεται, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά, με ρεαλιστικές και εφικτές λύσεις τις απαιτητικές προκλήσεις του αύριο. Μετατρέποντας τη συλλογική συνένωση δυνάμεων σε ατομική ευημερία των πολιτών του κόσμου.

Επιδίωξή μας είναι «επιχειρείν» και «ευ-ζην» να συνυπάρχουν αρμονικά. Σε αυτό το πλαίσιο, στέκομαι με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, στη δική μας σταθερά ως Ναυτιλία των Ελλήνων στο συλλογικό μας καθήκον και ως διαχρονικός, ισχυρός, κοινωνικός εταίρος της πατρίδας μας.

Θεσπίσαμε το μεγαλύτερο ετήσιο Πρόγραμμα Υποτροφιών στην ιστορία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με 100 υποτροφίες, καθώς και την υποτροφία «Αριστεία» για τον/την άριστο/άριστη των αρίστων. Συμβάλλουμε στην πραγματοποίηση των ακαδημαϊκών τους στόχων, αλλά και στη μορφωτική ενίσχυση νέων Ελληνίδων και Ελλήνων, στην ενίσχυση της αριστείας του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας μας.

Επιπλέον, άμεσα και αποτελεσματικά, ανταποκριθήκαμε ως Ένωση στο εθνικό κάλεσμα της πατρίδας για την αποκατάσταση των ζημιών της θεομηνίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Είμαστε ο κλάδος που, πρώτος από όλους, με γρήγορα αντανακλαστικά και συντονισμένες ενέργειες, μέσα σε 10 ημέρες, συγκεντρώσαμε περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ για τους πληγέντες συνανθρώπους μας. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς, προχωράμε με πρώτη ομάδα έργων τη χρηματοδότηση της επισκευής του συνόλου των σχολικών μονάδων των πληγεισών περιοχών.

Η σύμπλευση και η συλλογική, ανθρωποκεντρική δυναμική είναι η κινητήριος δύναμή μας. Η ναυτιλία των Ελλήνων συνεχίζει να δημιουργεί, να εξελίσσεται, να επενδύει, να ηγείται, με πίστη και τιμή στη ναυτοσύνη μας και τη ναυτιλιακή μας παράδοση. Πάντα ποντοπόρος. Πάντα πρωτοπόρος.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.