Ελλαδα

Χρήστος Στυλιανίδης: Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής γράφει για τα «Ποσειδώνια 2024»

«Τα “Ποσειδώνια” είναι η μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής και της διεθνούς Ναυτιλίας»

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 919
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χρήστος Στυλιανίδης: Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής γράφει για τα «Ποσειδώνια 2024»

Ποσειδώνια 2024: Ο Χρήστος Στυλιανίδης, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, γράφει για τη φετινή διοργάνωση

Τα «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ», ένας θεσμός που μετρά πάνω από 40 χρόνια, έχουν καθιερωθεί στο πέρασμα του χρόνου ως η μεγαλύτερη και σημαντικότερη ναυτιλιακή έκθεση σε παγκόσμιο επίπεδο. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που αυτός ο θεσμός φιλοξενείται στην Ελλάδα. Οι Έλληνες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ζούσαμε και ζούμε από και με τη θάλασσα. Η ναυτοσύνη είναι στο DNA των Ελλήνων.

Η φετινή διοργάνωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του συνόλου της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας και φυσικά του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναμένεται να είναι από τις πλέον επιτυχημένες, με τη(ν):

  • Συμμετοχή σημαντικών εκθετών από όλον τον κόσμο που αντιπροσωπεύουν κάθε πτυχή της ναυτιλίας.
  • Πραγματοποίηση πλήθους συνεδρίων, σεμιναρίων και συναντήσεων εργασίας.
  • Παρουσία υψηλών επισκεπτών και συμμετοχή υψηλόβαθμων εκπροσώπων ναυτιλιακών διοικήσεων και θεσμικών φορέων της ναυτιλίας από ξένες χώρες, με σημαντική ναυτιλιακή και ναυπηγική βιομηχανία, εκατοντάδων μεγάλων επιχειρήσεων του ναυτιλιακού κλάδου και του ευρύτερου ναυτιλιακού πλέγματος, οικονομικών παραγόντων και αναλυτών, καθώς και του συνόλου του ναυτιλιακού Τύπου.

Αυτή η αθρόα συμμετοχή επιβεβαιώνει, για μια ακόμη φορά, ότι τα «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ» είναι η μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής και της διεθνούς Ναυτιλίας. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, η ναυτιλία και οι ναυτικοί μας, δοκιμάστηκαν από συνεχείς και πρωτοφανείς προκλήσεις. Και στον απόηχο των μεγάλων αυτών προκλήσεων, κάποιες εκ των οποίων τις βιώνουμε ακόμα, έρχονται τα φετινά «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ».

Πέραν, λοιπόν, από την άριστη ευκαιρία να αναδειχθούν οι συνέργειες μεταξύ ιδιωτικών και θεσμικών φορέων της ναυτιλιακής βιομηχανίας, είναι και ώρα να παρουσιαστούν τα επιτεύγματά της και να συζητηθούν σε βάθος οι προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα. Και κυρίως, πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τις προκλήσεις αυτές σε ευκαιρίες.

Στο περιθώριο των «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΩΝ» θα έχουμε την ευκαιρία να υποδεχθούμε στο Υπουργείο μας υψηλόβαθμες ξένες αντιπροσωπείες σημαντικών ναυτιλιακών κρατών. Με τις διμερείς αυτές συναντήσεις, θα δοθεί η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις  επί επίκαιρων ναυτιλιακών θεμάτων, να εμβαθύνουμε τη διμερή μας συνεργασία, να προάγουμε την ελληνική ναυτιλία και το ελληνικό maritime cluster. Να αξιολογήσουμε, να επιβεβαιώσουμε και, γιατί όχι, να επανακαθορίσουμε προτεραιότητες που θα διαμορφώσουν την αναπτυξιακή πορεία της ναυτιλίας τις επόμενες δεκαετίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η στόχευση της παρουσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε αυτή τη Διεθνή Έκθεση, συνίσταται:

  • στην ανάδειξη της σημαντικότητας και ανάγκης προσέλκυσης νέου και ποιοτικού ανθρώπινου δυναμικού στα πλοία και στην ξηρά,
  • στην ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας και
  • στην περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού πλέγματος ναυτιλιακών δραστηριοτήτων (maritime cluster).

Στον πυρήνα της εθνικής μας πολιτικής βρίσκεται και η προσέλκυση πλοίων στο εθνικό νηολόγιο και η εγκατάσταση ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Εφαρμόζουμε διαχρονικά ένα πλέγμα μέτρων που αποσκοπούν στην ανάπτυξη των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και στη διατήρηση της αντίστοιχης τεχνογνωσίας, εντός της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνοψίζοντας, είναι κοινά αποδεκτό ότι η ναυτιλία στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και απασχόλησης. Δεδομένης της ηγετικής θέσης της στην παγκόσμια ναυτιλία, σταθερή επιδίωξή μας αποτελεί η αύξηση της συνεισφοράς της στην ελληνική οικονομία προκειμένου να είναι αντίστοιχη της ανταγωνιστικής θέσης που κατέχει.

Και η επιτυχημένη διοργάνωση της έκθεσης των «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΩΝ» συμβάλλει ουσιαστικά και καθοριστικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.