Ελλαδα

Κόπρανα και σαλμονέλα μόλυναν το νερό στη Μαγνησία που προκάλεσε δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κόπρανα και σαλμονέλα μόλυναν το νερό στη Μαγνησία που προκάλεσε δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας
Κόπρανα και σαλμονέλα μόλυναν το νερό στη Μαγνησία που προκάλεσε δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας © Unsplash

Μαγνησία: Κόπρανα και σαλμονέλα στο δίκτυο ύδρευσης - Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις στο νερό του δικτύου που αρδεύει τις δύο κοινότητες Ριζόμυλου και Στεφανοβικείου στον Δήμο Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία ανευρέθησαν κόπρανα και σαλμονέλα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1qet9d8qtax)

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τουλάχιστον 100 άτομα, μεταξύ των οποίων και 10 παδιά, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Βόλου και στο κέντρο υγείας της περιοχής ενώ δεκάδες πολίτες παρουσίασαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας παραμένοντας στο σπίτι.

Τα παιδιά που νοσηλεύονται παρουσιάζουν αφυδάτωση, υψηλό πυρετό, κοιλιακό άλγος, διάρροια, συμπτώματα που δεν υποχωρούν εδώ και μία εβδομάδα.

Εκ νέου δείγματα από όλο το δίκτυο ύδρευσης, λαμβάνουν τα κλιμάκια στις γεωτρήσεις, στη δεξαμενή και στο δίκτυο που οδηγεί το νερό στα σπίτια των κατοίκων.

«Ψάχνουμε, χαρτογραφούμε, αν έγιναν κάποια έργα, βάσει των οποίων έγινε κάποια λύση του δικτύου ύδρευσης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα ανάλογα θέματα», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Θεσσαλίας, Βαγγέλης Αποστόλου.

Μαγνησία: Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ συστήνει να χρησιμοποιείται το νερό της περιοχής αποκλειστικά για χρήση τουαλέτας και όχι για πόση, πλύσιμο τροφίμων, παρασκευή φαγητού ή ατομική καθαριότητα.

«Σε έσχατη περίπτωση που το νερό χρησιμοποιηθεί πρέπει να βράσει για τρία λεπτά τουλάχιστον στους 100 βαθμούς. Η σύσταση είναι να μην το χρησιμοποιούμε», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Μαγνησία: Πληροφορίες για μία νεκρή γυναίκα 

Σύμφωνα με το gegonotanews.gr, μια 91χρονη πέθανε στο Νοσοκομείο του Βόλου από σηπτικό σοκ που της προκάλεσε η γαστρεντερίτιδα και στα αρχεία του Νοσοκομείου του Βόλου, ως περιοχή διαμονής της έχει δηλωθεί ο Αλμυρός. Όπως αναφέρει το ίδιο τοπικό μέσο o δήμαρχος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στον εισαγγελέα, ενώ αναμένονται νέα αποτελέσματα από τον ΕΟΔΥ. Η ΔΕΥΑ αναζητά για ποιον λόγο μολύνθηκαν οι γεωτρήσεις που τροφοδοτούν τα χωριά, ενώ στο Κέντρο Υγείας δέχονται συνεχώς πολίτες με συμπτώματα.

Ο ΕΟΔΥ έκρινε το νερό ακατάλληλο προς πόση και γενικότερα ανθρώπινη χρήση, καθώς διαπιστώθηκε μικροβιακή επιβάρυνση. Αποδείχθηκε ότι η μαζική γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε σαλμονέλα. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1qb07l5x87t)

Μαγνησία: Μοιράζονται εμφιαλωμένα νερά στους κατοίκους του Στεφανοβίκειου και του Ριζόμυλου 

«Ήδη από την Παρασκευή έχουμε δώσει οδηγία μαζί με την Περιφέρεια να μην καταναλώνεται το νερό γιατί είχαμε κάποιες πρώτες ενδείξεις από τον εργαστηριακό έλεγχο, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Χθες είχαμε συμπληρωματικά αποτελέσματα και όντως είναι υδατογενής (σ.σ. γαστρεντερίτιδα). Έχουμε βρει και παθογόνο, άρα είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι είναι από το νερό» επισήμανε ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, πρόεδρος του ΕΟΔΥ μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Έχει τρεις γεωτρήσεις οι οποίες υδρεύουν μια κοινή δεξαμενή και να δούμε ποια από τις τρεις είχε το πρόβλημα ή και οι τρεις, θα διερευνήσουμε ακριβώς πώς έγινε. Είχε βρέξει πριν μια βδομάδα, να δούμε αν σχετίζεται με αυτό το γεγονός. Επίσης αν σχετίζεται με κάποιες διακοπές που είχαν στην ύδρευση. Αυτό θα το διερευνήσουμε, πώς ακριβώς συνέβη για να μην ξανασυμβεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1q6sj3jewkp)

Σε ερώτηση για το αν σχετίζεται η συγκεκριμένη έξαρση γαστρεντερίδας με την κακοκαιρία Daniel, ο κ. Χατζηχριστοδούλου εξήγησε, σύμφωνα με την ertnews, πως η σαλμονέλα, δεν επιβιώνει στο περιβάλλον τόσο μεγάλο διάστημα. Υπάρχουν κάποια άλλα παθογόνα τα οποία είχαν προκαλέσει ανησυχία από την αρχή μήπως μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και γι’ αυτό όλη αυτή την περίοδο μαζί με τη Διεύθυνση Υγείας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων, γίνονταν συνεχώς δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

«Η σαλμονέλα δεν έχει τη δυνατότητα να διατηρηθεί τόσο μεγάλο διάστημα και να τη βρούμε 8 μήνες μετά. Ακόμα και να υπήρξε οτιδήποτε στον υδροφόρο, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα γιατί φιλτράρει το νερό και αυτές οι γεωτρήσεις είναι αρκετά βαθιές, είναι 100 μέτρα 120 μέτρα και. Άρα να δούμε τι έγινε σε αυτή τη φάση. Τώρα αυτό ψάχνουμε. Γι’ αυτό θα πάρουμε αρκετά δείγματα σήμερα και από τις γεωτρήσεις και θα ελέγξουμε όλο το δίκτυο και να δούμε ακριβώς να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι έγινε και είχαμε αυτό το πρόβλημα ούτως ώστε, πρώτον να πάρουμε τα μέτρα εξυγίανσης του δικτύου που επείγει για να επαναφέρουμε το δίκτυο στην άριστη ποιότητα του νερού που πρέπει να έχει για να το δώσουμε ξανά στους καταναλωτές και δεύτερον να αποφύγουμε να ξαναγίνει κάτι τέτοιο» τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.