Ελλαδα

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης από σήμερα οι επόπτες της γειτονιάς - Ο ρόλος τους και τα πρόστιμα

Θα αποτελούν τα «μάτια και τα αφτιά» του Δήμου σε όλες τις συνοικίες της πόλης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους της πόλης από σήμερα οι επόπτες της γειτονιάς - Σε ποιες περιοχές θα δραστηριοποιηθούν - Βαριά πρόστιμα για τη ρίψη σκουπιδιών
Σε επιχειρησιακή λειτουργία τέθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης ο θεσμός του επόπτη της γειτονιάς © MotionTeam/Βασίλης Βερβερίδης

Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους της πόλης από σήμερα οι επόπτες της γειτονιάς - Σε ποιες περιοχές θα δραστηριοποιηθούν - Βαριά πρόστιμα για τη ρίψη σκουπιδιών

Σε επιχειρησιακή λειτουργία τέθηκε σήμερα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης ο θεσμός του επόπτη της γειτονιάς, με στόχο την καλύτερη συνεργασία των δημοτικών υπηρεσιών με τους πολίτες και την αποτελεσματική διαχείριση ζητημάτων που σχετίζονται με την καθαριότητα και τον δημόσιο χώρο.

Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους από σήμερα οι επόπτες της γειτονιάς

Παρουσία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Κλιματικής Προστασίας, Γιώργου Δημαρέλου, οι επόπτες επισκέφθηκαν το Καπάνι, όπου διένειμαν στους επαγγελματίες της ιστορικής αγοράς φυλλάδιο με το οποίο τους ενημέρωσαν ότι οι επιχειρήσεις παραγωγής, επεξεργασίας, μεταποίησης και λιανικής πώλησης τροφίμων είναι υποχρεωμένες βάσει νόμου να συμβληθούν με πιστοποιημένη εταιρεία διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων, τα οποία απαγορεύεται να απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης επισημαίνεται ότι «οι επόπτες γειτονιάς θα αποτελούν τα «μάτια» και τα «αφτιά» του Δήμου σε όλες τις συνοικίες της πόλης, επιτηρώντας τον δημόσιο χώρο και καταγράφοντας προβλήματα και παράπονα των πολιτών. Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του θεσμού, η πόλη χωρίστηκε σε 25 γειτονιές, εκ των οποίων η μία είναι η περιοχή της παλαιάς και της νέας παραλίας».

Για υλοποίηση μιας βασικής προεκλογικής του δέσμευσης έκανε λόγο σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες και τους επαγγελματίες να στηρίξουν τον θεσμό.

Οι 25 γειτονιές που θα ελέγχουν οι επόπτες

1) Αριστοτέλους,
2) Λευκός Πύργος,
3) Καμάρα – Ροτόντα,
4) Διοικητήριο,
5) Άνω Πόλη – Επταπύργιο,
6) 40 Εκκλησιές,
7) Παναγία Φανερωμένη,
8) Ξηροκρήνη,
9) Γιαννιτσών – Σταθμός,
10) ΦΙΞ – Λαχανόκηποι,
11) Αγία Τριάδα,
12) Ιπποκράτειο – Φάληρο,
13) Ανάληψη – Μπότσαρη,
14) Μαρτίου,
15) Ντεπώ,
16) Βούλγαρη – Κηφισιά,
17) Νέα Ελβετία,
18) Τροχιοδρομικά,
19) Χαριλάου,
20) Κάτω Τούμπα,
21) Παπάφη,
22) Άνω Τούμπα,
23) Μαλακοπή
24) Τριανδρία
και 25) Παλιά και Νέα Παραλία

Βαριά πρόστιμα για τη ρίψη σκουπιδιών

Μετά τη μάχη για τον καθαρισμό της πόλης, η διοίκηση του κ. Αγγελούδη προχωρά πλέον στο επόμενο βήμα για την καλύτερη οργάνωση. Στο πλαίσιο αυτό ενεργοποιείται και ο θεσμός του Επόπτη της Γειτονιάς. Παράλληλα, τον περασμένο μήνα είχε εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο και ο νέος κανονισμός καθαριότητας που προβλέπει βαριά πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, ανέρχονται από 30 έως 8.000 ευρώ τα πρόστιμα που θα μπορεί να επιβάλλει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τον κανονισμό καθαριότητας. Το μικρότερο πρόστιμο αφορά την απόρριψη από πεζούς ή εποχούμενους σε δρόμους, πεζοδρόμια και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους οποιουδήποτε αντικειμένου. Το μεγαλύτερο κυμαίνεται από 4.000 έως 8.000 ευρώ και αφορά τη μερική ή ολική καταστροφή/ βανδαλισμός (αναγραφή συνθημάτων, «γκράφιτι» άνευ αδείας) μνημείων, αγαλμάτων, αρχαιολογικών χώρων, δημοσίων κτηρίων, ιερών ναών και λοιπών δημοσίων και δημοτικών χώρων (πλατειών, αλσών, πάρκων, χώρων άθλησης, διαχωριστικών νησίδων δρόμων, πεζοδρόμων, πεζοδρομίων, ποδηλατοδρόμων, παιδικών χαρών κ.α.).

Η αναγραφή συνθημάτων, γκράφιτι σε στοιχεία «αστικού εξοπλισμού» της πόλεως όπως παγκάκια, συντριβάνια, παρτέρια, πινακίδες κάγκελα, κολώνες ηλεκτροφωτισμού, στάσεις λεωφορείων προβλέπει πρόστιμο 250 ευρώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.