Ελλαδα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Με βλέμμα προς τη θάλασσα

Έχει κερδίσει τον χαρακτηρισμό «το πρώτο πράσινο πανεπιστήμιο της Ελλάδας» και όχι άδικα. Το ΠΑΔΑ, στα έξι χρόνια λειτουργίας του, αποτελεί το 2ο σε μέγεθος φοιτητών στην Αττική και «συνομιλεί με το μέλλον»

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 919
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Με βλέμμα προς τη θάλασσα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Οι πρωτοβουλίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Έχει κερδίσει τον χαρακτηρισμό «το πρώτο πράσινο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας» και όχι άδικα. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στα έξι χρόνια λειτουργίας του αποτελεί το 2ο σε φοιτητές στην Αττική και «συνομιλεί με το μέλλον».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση με το «Πράσινο Μέλλον» καθώς, υπό την Πρυτανεία του Παναγιώτη Καλδή και της ομάδας του, το ΠΑΔΑ έχει καταφέρει να πάρει πρωτοβουλίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όσο κανένα άλλο πανεπιστήμιο. Μερικές από αυτές είναι η λειτουργία σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), η βιοκλιματική δόμηση, η ενεργειακή απόδοση με φωτισμό LED, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, η διαχείριση νερού, η χρήση ηλεκτρικού λεωφορείου, η ανακύκλωση. το Πάρκο Ελιάς & και η δραστηριοποίηση στον χώρο των ενεργειακών κοινοτήτων.

Πέρα όμως από την πρόοδο που έχει σημειώσει για να γίνει το «πρώτο πράσινο Πανεπιστήμιο», το ΠΑΔΑ κατάφερε πρόσφατα να πάρει και το «πράσινο φως» για την αντιστοίχιση έξι τμημάτων της Σχολής Μηχανικών με τμήματα πολυτεχνικών σχολών, λύνοντας το ζήτημα επαγγελματικών προοπτικών των φοιτητών τους. Πρόκειται για τα τμήματα: Ναυπηγών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών και Πολιτικών Μηχανικών.

Η αρχή έγινε την αντιστοίχιση του Τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών του ΠΑΔΑ με Πολυτεχνικό Τμήμα.

Με την υπογραφή των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, οι απόφοιτοι όλων των παραπάνω Τμημάτων θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο ΤΕΕ και να λαμβάνουν τα επαγγελματικά δικαιώματα της αντίστοιχης ειδικότητας όπως αυτά περιγράφονται για τους Μηχανικούς στο ΠΔ99/2018.

Μιλώντας στην Athens Voice, o Πρόεδρος του Τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών του ΠΑΔΑ και Αναπληρωτής Καθηγητής, Δημήτρης Κουμπογιάννης, σημειώνει πως μία τέτοια απόφαση-σταθμός θέτει τις στέρεες βάσεις για την κατοχύρωση τόσο των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών του ΠΑΔΑ όσο και για την ακαδημαϊκή τους πορεία.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κουμπογιάννης, η εν λόγω εξέλιξη σε συνδυασμό με τη διαρκή προσφορά εργασίας στον χώρο της Ναυτιλίας στην Ελλάδα και διεθνώς, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης του Τμήματος για σπουδές, την ποιοτική αναβάθμιση του φοιτητικού του δυναμικού και τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητά του στην Ελλάδα και διεθνώς.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Παναγιώτης Καλδής σημειώνει πως «με συστηματική δουλειά αναβαθμίζουμε την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών και ειδικά στο κομμάτι της Ναυτιλίας, έναν από τους δυο σημαντικότερους πυλώνες της ανάπτυξης της Ελλάδας, εδώ και αιώνες. Σε αυτόν τον “καινούργιο κόσμο” στον οποίο πλέον βαδίζει η ανθρωπότητα, για την χώρα μας η θάλασσα είναι και πάλι ένας βασικός και σημαντικός δρόμος.  Η ναυτιλία προσφέρει και στη θάλασσα και στη στεριά και το ΠΑΔΑ κάνει αυτό το οποίο οφείλει απέναντι στους νέους, να βρίσκεται μέσα στις εξελίξεις.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι ένα οικοσύστημα 64.000 προσώπων σε ένα περιβάλλον με αισθητική που εμπνέει –ένας ελκυστικός εκπαιδευτικός προορισμός με ευχερή συγκοινωνιακή πρόσβαση - με εξαιρετικές διακρίσεις πιστοποίησης στα προπτυχιακά προγράμματά του που οδηγούν σε επιζητούμενα διεθνώς επαγγελματικά προσόντα και επιστημονική ανέλιξη, με συνεχή εκσυγχρονισμό στον εργαστηριακό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό του και στις υποδομές του και με κατάλληλη αναλογία  εκπαιδευτικού προσωπικού-φοιτητών για αποτελεσματική διάδραση της γνώσης.

Διασυνδέει αποτελεσματικά την έρευνα και την καινοτομία με την εκπαίδευση και την προαγωγή της, με κατάλληλες διπλωματικές εργασίες και επιλεγμένη πρακτική άσκηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσα από χιλιάδες συνεργασίες και απόκτηση μοναδικών τυπικών και ουσιαστικών προσόντων για διαρκή και διεθνή απασχολησιμότητα σε έναν κόσμο που αλλάζει».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.