Ελλαδα

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα μετατραπεί σε Λα Νίνια - Η προειδοποίηση του WMO

«Το τέλος του Ελ Νίνιο δεν σημαίνει παύση της μακροπρόθεσμης κλιματικής αλλαγής»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουνό με χιόνια
Λα Νίνια: Τι είναι το φαινόμενο που θα διαδεχθεί το Ελ Νίνιο © Unsplash / Raphael Nogueira

Λα Νίνια: Τι είναι το φαινόμενο που θα διαδεχθεί το Ελ Νίνιο - Η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο προβλέπεται να μετατραπεί σε Λα Νίνια αργότερα φέτος. 

Το Ελ Νίνιο είναι μια φυσική αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας των ωκεανών στον ανατολικό και κεντρικό Ειρηνικό, ενώ το Λα Νίνα χαρακτηρίζεται από ψυχρές θερμοκρασίες ωκεανών στην περιοχή του ισημερινού Ειρηνικού και συνδέεται με πλημμύρες και ξηρασία. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός είπε ότι υπάρχει πιθανότητα 60% οι συνθήκες του Λα Νίνα να επικρατήσουν μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου και 70% πιθανότητα να εμφανιστούν μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου.

Τα τελευταία εννέα χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί

«Το τέλος του Ελ Νίνιο δεν σημαίνει παύση της μακροπρόθεσμης κλιματικής αλλαγής καθώς ο πλανήτης μας θα συνεχίσει να θερμαίνεται λόγω των αερίων του θερμοκηπίου που παγιδεύουν τη θερμότητα», δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του WMO, Κο Μπάρετ και πρόσθεσε: «Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τους επόμενους μήνες».

Τα τελευταία εννέα χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί, παρά το φαινόμενο του Λα Νίνια που διήρκεσε από το 2020 έως τις αρχές του 2023, σύμφωνα με τον WMO.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.