Ελλαδα

Πυρκαγιά στο Μάτι: Σε 30 μήνες με αναστολή καταδικάστηκε ο τότε υπαρχηγός της Πυροσβεστικής

Το μπούλινγκ και οι απειλές στον πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσο

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πυρκαγιά στο Μάτι: Καταδικάστηκε ο Βασίλης Ματθαιόπουλος για τις απειλές στον πραγματογνώμονα Λιότσιο 

Σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος για τις απειλές και την πίεση που ασκούσε στο δικαστικό πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσο, ώστε να επηρεάσει το περιεχόμενο του πορίσματός του για τις ευθύνες των πυροσβεστών στην εξέλιξη της εθνικής τραγωδίας. Παράλληλα του επιδικάστηκαν δικαστικά έξοδα ύψους 1.000 ευρώ.

Ο τότε υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος © EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Πυρκαγιά στο Μάτι: Ένοχος ο Ματθαιόπουλος για προσπάθεια «κουκουλώματος»

Το δικαστήριο υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση κήρυξε ένοχο το Βασίλη Ματθαιόπουλο για απόπειρα παράνομης βίας και παράβαση καθήκοντος, για τις παρεμβάσεις του στο έργο του διορισμένου από τις εισαγγελικές αρχές πραγματογνώμονα του Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρη Λιότσου, που κλήθηκε να διερευνήσει σε βάθος ποιοι έφεραν ευθύνη για τα ολέθρια λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα των 104 νεκρών και των δεκάδων εγκαυματιών.

Μάλιστα, οι ασφυκτικές πιέσεις και απειλές του Βασίλη Ματθαιόπουλου προς το Δημήτρη Λιότσο, ώστε να «μαγειρέψει» τα συμπεράσματά του, από τα οποία να μην προκύπτει καμία ευθύνη για τον ίδιο αλλά και άλλους υψηλόβαθμους του Σώματος, έχουν αποτυπωθεί σε ηχητικά ντοκουμέντα που έχουν δημοσιοποιηθεί και έχουν προκαλέσει σάλο.

«Τον απείλησε για μη ορθή δικαστική πραγματογνωμοσύνη. Τον απείλησε ώστε να απέχει από το διορισμό του ως πραγματογνώμονα, αλλά και να προχωρήσει σε γενικές κρίσεις, χωρίς να αναφέρει πράξεις και παραλείψεις συγκεκριμένων προσώπων. Ήθελε να τον ελέγχει και να έχει πλήρη εποπτεία του πορίσματος του κ. Λιότσου», ανέφερε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή της και προσέθεσε για τα πεπραγμένα του κατηγορουμένου Ματθαιόπουλου.

«Δεν έπρεπε να εμπλακεί στο περιεχόμενο του πορίσματος. Προσπάθησε να ζητησει από τον κ. Λιότσο να γράψει συγκεκριμένα πράγματα και να αναφερθεί σε συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούσαν σε σχέση με τη φωτιά και να μην γράψει για τον ίδιο και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες επιβαρυντικά πράγματα. Τον απείλησε ότι θα υφίστατο δυσμενείς εργασιακές συνέπειες», κατέληξε η εισαγγελική λειτουργός.

Ομολόγησε ο Ματθαιόπουλος για την πυρκαγιά στο Μάτι

Στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα από συγγενείς νεκρών και εγκαυματίες, ο συνήγορος του κατηγορουμένου, κ. Διαμαντής Μπασαράς, διάβασε στο δικαστήριο δήλωση του απόντος Βασίλη Ματθαιόπουλου, βάσει της οποίας ομολογεί τις…. παρεμβάσεις του στο έργο του πραγματογνώμονα, δηλώνοντας ένοχος για το ένα αδίκημα και αθώος για το δεύτερο, καθώς σύμφωνα με τον ισχυρισμό του το ένα αδίκημα απορροφάται νομικά από το άλλο. Αναφορικά με την απουσία του από τη δίκη, στη δήλωση ανέφερε ότι δε θα ήθελε αυτό να θεωρηθεί ασέβεια.

Μπούλινγκ και απειλές από τον Ματθαιόπουλο στον Λιότσο

Για «μπούλινγκ» και «απειλές» από τον Βασίλη Ματθαιόπουλο μίλησε στην κατάθεσή του ο καταγγέλων Δημήτρης Λιότσος.

«Όταν πήρα δεύτερο διοριστήριο έγινε πιο έντονη η διαδικασία της αντίδρασης. Όποτε πήγαινα, είτε με χειρονομίες είτε με λόγια έλεγε: πρόσεξε τι θα γράψεις, θα πάθεις κακό, θα σε στείλουμε στη Σάμο ή στην Κω και στην πρώτη φωτιά δε θα μου σηκώνει εναέρια, ότι συνέβη στην πυρκαγιά της Μάνης και στα Κύθηρα και ότι έτσι γίνονται τα παιχνίδια, συνεχώς υπήρχε ψυχολογική πίεση», είπε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας.

«Μία ημέρα, στις 20 του μηνός, πριν την ηχογράφηση, με καλεί στο τηλέφωνο διότι έμαθε ότι ήρθε η μέρα να παραδώσω και με καλεί στο γραφείο του. Μείναμε μόνοι μας και άρχισε να με απειλεί: θα σε σκίσουμε, η Δούρου, το δασαρχείο, ότι έχει άνωθεν εντολή να τα πει αυτά, έτσι έλεγε. Μετά πήρα τηλέφωνο τον Ζαγοραίο και του είπα πως με κατηύθυνε ο Ματθαιόπουλος πώς να συντάξω πραγματογνωμοσύνη, μου είπε θα κάνουμε το καθήκον μας. Μου είχε πει: μην ανησυχείς και εγώ να μην είμαι εδώ, θα προστατευτείς.

Τον Μάρτιο, στις 5, πριν την εισαγγελική διάταξη, άρχισαν να εφαρμόζονται οι απειλές του Ματθαιόπουλου, παθαίνω δολιοφθορά στη μηχανή μου. Η αντιπροσωπεία συνέταξε έκθεση και είπε πως είναι ανθρώπινος παράγοντας ο λόγος που λύθηκε το παξιμάδι. Μου είπε ο δικηγόρος μου να βγω να το καταγγείλω δημόσια για να σταματήσει η διαδικασία. Μετά από λίγους μήνες κλάπηκε η μηχανή», κατέθεσε μεταξύ πολλών άλλων ο Δημήτρης Λιότσος.