Ελλαδα

Ευρωεκλογές 2024: Η ΝΔ αποκλείεται να κινηθεί κάτω από 30%, εκτιμά ο Στράτος Φαναράς

Προβάδισμα για τη 2η θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ευρωεκλογές 2024: Η ΝΔ αποκλείεται να κινηθεί κάτω από 30%, λέει ο Φαναράς 

Με αφορμή της επερχόμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ο Στράτος Φαναράς, Πρόεδρος και Διευθύνων της εταιρείας Ερευνών Κοινής Γνώμης, της «ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ» εκτίμησε ότι η συμμετοχή των πολιτών θα είναι σοβαρά μειωμένη, σημειώνοντας ότι στην τελική ευθεία πριν τις κάλπες, το κλίμα παραμένει υποτονικό.

Ευρωεκλογές 2024- Φαναράς: Το κλίμα είναι υποτονικό

«Οι συσχετισμοί δεν φαίνεται να κρύβουν κάτι το οποίο να μας δημιουργεί την αίσθηση της έκπληξης. Θα έλεγα όμως, ότι υπάρχει αυτή η παράμετρος της συμμετοχής. Το κλίμα συνεχίζει να είναι υποτονικό σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση, άρα δεν πρέπει να αποκλείσουμε μια σοβαρά μειωμένη συμμετοχή στις κάλπες», είπε ο κ. Φαναράς μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Η ιδιαίτερα μειωμένη συμμετοχή, σύμφωνα με τον κ. Φαναρά «είναι ένα θέμα νομιμοποίησης της ίδιας της εκλογικής διαδικασίας, όχι τυπικής νομιμοποίησης, αλλά κοινωνικής ουσιαστικής νομιμοποίησης της διαδικασίας, το οποίο αν θέλετε να ψάξουμε να δούμε αν κρύβει μέσα του κάποιες παραμέτρους που να επηρεάζουν και τα πράγματα ως προς την ψήφο που θα καταγραφεί, τότε θα καταλήξουμε ότι η πιο σοβαρή παράμετρος είναι δημογραφική και όχι ευθέως πολιτική».

Όπως είπε, η μεγαλύτερη αποχή αναμένεται στις νεότερες ηλικίες, γεγονός το οποίο εμμέσως πλην σαφώς έχει επιπτώσεις στην εκλογική συμπεριφορά. «Οι νεότερες ηλικίες δεν δείχνουν τόσο συνειδητοποιημένες για να πάνε στις κάλπες», ανέφερε, θέτοντας και την παράμετρο των πανελλαδικών εξετάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ευρωεκλογές 2024- Φαναράς: «Η Νέα Δημοκρατία αποκλείεται να κινηθεί κάτω από το 30%, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ»

Παράλληλα, ο κ. Φαναράς εκτίμησε ότι η Νέα Δημοκρατία «αποκλείεται να κινηθεί κάτω από το 30%. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από αυτό που φαίνεται πιο σίγουρο και ότι το 33% σαφώς και είναι μέσα στους στόχους και τις δυνατότητές της και από την άλλη θα συμφωνήσω ότι φαίνεται να έχει ένα προβάδισμα για τη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η εικόνα είναι αυτή που εμφανίζεται μέχρι σήμερα. Για να υπάρξουν ανατροπές, θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες σοβαρές εξελίξεις.

Παρόλα αυτά, ανέφερε: «Θέλω να πω το εξής: κατά τη γνώμη μου έχει σχεδόν κλείσει η αμυντική φάση και η ψυχολογία των Ελλήνων-από τη φάση αυτή, δηλαδή της ανάγκης προστασίας λόγω της εκτεταμένης ανασφάλειας των κρίσεων-και σταδιακά μετατοπίζεται σε ένα αίτημα το οποίο έχει περισσότερο δημιουργικά στοιχεία ξανά για το μέλλον. Με άλλα λόγια, νομίζω ότι έχει έρθει ο καιρός για να αναζητήσουμε περισσότερη αισιοδοξία και περισσότερη προοπτική και αυτό θα είχε ένα ενδιαφέρον αν μπορούσαμε να το δούμε σε προτάσεις που έστω και την τελευταία στιγμή θα κατατεθούν ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης».