Ελλαδα

Τι είναι η Τράπεζα Θεμάτων και πώς γίνεται η επιλογή τους

Πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τράπεζα Θεμάτων: Τι είναι και πώς γίνεται η επιλογή τους - Πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά

Στην Τράπεζα Θεμάτων προστρέχουν μαθητές και καθηγητές που επιθυμούν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, ή κατά την προετοιμασία τους για τις εξετάσεις να κάνουν εξάσκηση σε θέματα που αφορούν τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα όλων των τάξεων του Λυκείου. Η Τράπεζα Θεμάτων αποτελεί ένα σύνολο θεμάτων το οποίο είναι προσβάσιμο μέσα από την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (δείτε ΕΔΩ). 

Τράπεζα Θεμάτων: Πώς γίνεται η επιλογή

Η Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας αποτελεί βάση πληροφοριών που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στην Α' Τάξη και Β' Τάξη του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου. Εφαρμόστηκε ξανά στις ίδιες πάλι τάξεις, για τις εξετάσεις του σχολικού έτους 2021-2022. Σύμφωνα με τον νόμο Ν.4186/13, η Τράπεζα Θεμάτων έχει το ρόλο να κληρώνει το 50% των θεμάτων στις εξετάσεις των Λυκείων για όλα τα μαθήματα που εξετάζονται γραπτά.

Πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η Τράπεζα Θεμάτων

Η τράπεζα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις προαγωγικές εξετάσεις του Ιουνίου 2022 στις τάξεις Α' και Β' Λυκείου. Στην Α' Λυκείου, εξετάζονται με αυτόν τον τρόπο τα εξής 8 μαθήματα: Γλώσσα και Λογοτεχνία, Αρχαία, Ιστορία, Αγγλικά, Άλγεβρα, Γεωμετρία, Φυσική, Χημεία. Στη Β' Λυκείου, εξετάζονται με αυτόν τον τρόπο τα εξής: Γλώσσα και Λογοτεχνία, Ιστορία, Αγγλικά, Άλγεβρα, Γεωμετρία, Βιολογία, και Λατινικά, Αρχαία (για την ομάδα των Ανθρωπιστικών Σπουδών) ή Μαθηματικά, Φυσική (για την ομάδα των Θετικών).

Το ίδιο σύστημα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2022-23 στην ενδοσχολική εξέταση των μαθημάτων της Γ' Λυκείου για τη διαμόρφωση του Απολυτηρίου βαθμού. Τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται οι μαθητές της Γ΄ είναι: Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα 3 μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού και τα Μαθηματικά (για την ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών) ή η Ιστορία για τις άλλες ομάδες. Η τράπεζα θεμάτων στη Γ΄ Λυκείου δε θα σχετίζεται με τα μόρια των υποψηφίων.

Η ύλη στα μαθήματα που εξετάζονται με εφαρμογή της τράπεζας καθορίζεται από την αρχή της σχολικής χρονιάς και είναι ίδια για όλα τα Λύκεια της χώρας. Η Τράπεζα Θεμάτων εφαρμόζεται και σε άλλα εξεταστικά συστήματα, όπως εξετάσεις πιστοποίησης γνώσης Η/Υ, διπλώματος οδήγησης, ξένων γλωσσών κλπ.