Ελλαδα

Τι είναι η Τράπεζα Θεμάτων και πώς γίνεται η επιλογή τους

Πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαθητές δίνουν εξετάσεις
Τι είναι η Τράπεζα Θεμάτων και πώς γίνεται η επιλογή τους (φωτογραφία αρχείου) © ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Τράπεζα Θεμάτων: Τι είναι και πώς γίνεται η επιλογή τους - Πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά

Στην Τράπεζα Θεμάτων προστρέχουν μαθητές και καθηγητές που επιθυμούν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, ή κατά την προετοιμασία τους για τις εξετάσεις να κάνουν εξάσκηση σε θέματα που αφορούν τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα όλων των τάξεων του Λυκείου. Η Τράπεζα Θεμάτων αποτελεί ένα σύνολο θεμάτων το οποίο είναι προσβάσιμο μέσα από την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (δείτε ΕΔΩ). 

Τράπεζα Θεμάτων: Πώς γίνεται η επιλογή

Η Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας αποτελεί βάση πληροφοριών που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στην Α' Τάξη και Β' Τάξη του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου. Εφαρμόστηκε ξανά στις ίδιες πάλι τάξεις, για τις εξετάσεις του σχολικού έτους 2021-2022. Σύμφωνα με τον νόμο Ν.4186/13, η Τράπεζα Θεμάτων έχει το ρόλο να κληρώνει το 50% των θεμάτων στις εξετάσεις των Λυκείων για όλα τα μαθήματα που εξετάζονται γραπτά.

Πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η Τράπεζα Θεμάτων

Η τράπεζα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις προαγωγικές εξετάσεις του Ιουνίου 2022 στις τάξεις Α' και Β' Λυκείου. Στην Α' Λυκείου, εξετάζονται με αυτόν τον τρόπο τα εξής 8 μαθήματα: Γλώσσα και Λογοτεχνία, Αρχαία, Ιστορία, Αγγλικά, Άλγεβρα, Γεωμετρία, Φυσική, Χημεία. Στη Β' Λυκείου, εξετάζονται με αυτόν τον τρόπο τα εξής: Γλώσσα και Λογοτεχνία, Ιστορία, Αγγλικά, Άλγεβρα, Γεωμετρία, Βιολογία, και Λατινικά, Αρχαία (για την ομάδα των Ανθρωπιστικών Σπουδών) ή Μαθηματικά, Φυσική (για την ομάδα των Θετικών).

Το ίδιο σύστημα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2022-23 στην ενδοσχολική εξέταση των μαθημάτων της Γ' Λυκείου για τη διαμόρφωση του Απολυτηρίου βαθμού. Τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται οι μαθητές της Γ΄ είναι: Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα 3 μαθήματα της ομάδας προσανατολισμού και τα Μαθηματικά (για την ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών) ή η Ιστορία για τις άλλες ομάδες. Η τράπεζα θεμάτων στη Γ΄ Λυκείου δε θα σχετίζεται με τα μόρια των υποψηφίων.

Η ύλη στα μαθήματα που εξετάζονται με εφαρμογή της τράπεζας καθορίζεται από την αρχή της σχολικής χρονιάς και είναι ίδια για όλα τα Λύκεια της χώρας. Η Τράπεζα Θεμάτων εφαρμόζεται και σε άλλα εξεταστικά συστήματα, όπως εξετάσεις πιστοποίησης γνώσης Η/Υ, διπλώματος οδήγησης, ξένων γλωσσών κλπ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.