Ελλαδα

EΛ.ΑΣ για ΕΔΕ για το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων: Η διαδικασία θα συνεχιστεί με σεβασμό στη νομιμότητα

Τι αναφέρουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ Αγίων Αναργύρων: Τι αναφέρει η ΕΛΑΣ για την ΕΔΕ 

Μέσω πηγών η Ελληνική Αστυνομία τοποθετήθηκε σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επιστροφή της ΕΔΕ των Αγίων Αναργύρων από τον Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με την γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα.

Τι αναφέρουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ για την ΕΔΕ στο Α.Τ Αγίων Αναργύρων 

«Η Ελληνική Αστυνομία, ενεργώντας με αίσθημα ευθύνης, ευαισθησίας και διαφάνειας, απέστειλε το υλικο της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) στον Συνήγορο του Πολίτη, αναγνωρίζοντας τη σημασία του ρόλου του ως ανεξάρτητη Αρχή για τη διαφύλαξη της νομιμότητας και των δικαιωμάτων των πολιτών. Πρόκειται για διαδικασία που ακολουθείται ως μέρος της διαρκούς προσπάθειας για τη διασφάλιση της αλήθειας και της δικαιοσύνης, ώστε να υπάρξει πλήρης και αντικειμενική διερεύνηση των γεγονότων και ανάλογη απόδοση ευθυνών, όπου αυτές ανήκουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά και προστίθεται πως:

«Η αποτύπωση όλων των πτυχών της υπόθεσης υπήρξε εξ αρχής πρώτιστη προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία, η οποία προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν οι αντίστοιχες ποινές στους υπαίτιους, ανεξαρτήτως της θέσης τους.

Η δέσμευσή της Ελληνικής Αστυνομίας για διαφάνεια και δικαιοσύνη είναι ακλόνητη και η διαδικασία θα συνεχιστεί με απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα και τα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων».

Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: Ελλείψεις στην ΕΔΕ διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη - Τι υποστηρίζει η συνήγορος της μητέρας της 28χρονης

Ο Συνήγορος του Πολίτη επέστρεψε στην ΕΛ.ΑΣ. την ΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων την 1η Απριλίου 2024. Σύμφωνα με τον Ant1, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε σοβαρές ελλείψεις. 

Η συνήγορος της μητέρας της Κυριακής Γρίβα για την επιστροφή της ΕΔΕ από τον Συνήγορο του Πολίτη

Η δικηγόρος της μητέρας της Κυριακής, Έλενα Τζούλη, μίλησε σήμερα (30.5) στον Ant1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». «Η επιλογή αυτή εκ μέρους της ανεξάρτητης αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη, είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά σε αντίστοιχες υποθέσεις. Αποδεικνύει αυτό που ισχυριζόμαστε εδώ και καιρό: ότι διαπράττεται εγκληματική κωλυσιεργία και ότι γίνεται προσπάθεια να προστατευτούν πρόσωπα, από τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών. Ο Συνήγορος του Πολίτη στην απόφαση επιστροφής της δικογραφίας, αναφέρει ότι σκοπός της επιστροφής είναι αυτή να συμπληρωθεί για περαιτέρω παραπτώματα και για περαιτέρω πρόσωπα στο πλαίσιο διενέργειας νέας πειθαρχικής ανάκρισης», είπε αρχικά η δικηγόρος και πρόσθεσε:

«Το λέω ανοιχτά: οι ελλείψεις έχουν να κάνουν με απόπειρες συγκάλυψης ευθυνών. Όποιοι νομίζουν ότι ο καταλογισμός θα περιοριστεί στους 3 χαμηλόβαθμους παρόντες αστυνομικούς, πλανώνται πλάνην οικτράν, διότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες και στα υψηλά στρώματα. Και αναφέρομαι στις αρχές που έπρεπε να σφαγιαστεί μια κοπέλα κατ’ αυτόν τον απαίσιο τρόπο, για να λογοδοτήσουν που προστάτευαν και κάλυπταν π.χ. έναν αστυνομικό προς απόταξη, ή εν πάση περιπτώσει του επέτρεπαν να συνεχίζει να υπηρετεί. Μία ακόμα μορφή της απαράδεκτης κωλυσιεργίας η οποία διαπράττεται είναι ότι ακόμα εκκρεμεί η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη του δράστη, ο οποίος επικαλείται ψυχική διαταραχή, αλλά εκκρεμεί και η περισυλλογή και αξιοποίηση πολλών ακόμα χρήσιμων αποδεικτικών στοιχείων. Όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει στο απόλυτο αδιέξοδο τη μητέρα της Κυριακής, η οποία μιλώντας ευγενικά και ήρεμα, έφτασε στο σημείο να παρακαλά δημόσια τις αρχές να επισπεύσουν την απόδοση δικαιοσύνης».