Ελλαδα

Ίδρυμα Μποδοσάκη: Στήριξη σε δράσεις κατά της έμφυλης βίας

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επιχορήγηση οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
prevent

Ίδρυμα Μποδοσάκη: €2,3 εκ. για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της βίας κατά των παιδιών

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, με την ιδιότητα του συγχρηματοδότη και συντονιστή, σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος), ανακοινώνει ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών για την υποβολή προτάσεων έργων προς επιχορήγηση, στο πλαίσιο του Προγράμματος «PREVENT – Preventing gender-based violence and violence against children», με σκοπό να επιχορηγήσει, κατά τη διάρκεια της τριετούς υλοποίησής του, περίπου 28 έργα στην Ελλάδα και 9 στην Κύπρο.

Στόχος του προγράμματος PREVENT είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της βίας κατά των παιδιών, μέσω της στήριξης Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, καθώς και της ενίσχυσης των γνώσεων, των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το PREVENT συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV)* 2023-DAPHNE, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ, με συνολικό ποσό επιχορήγησης €2,3 εκ. 

Ίδρυμα Μποδοσάκη: Δράσεις κατά της έμφυλης βίας και της βίας κατά των παιδιών

Η ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με τίτλο «Πρόληψη και Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και της Βίας κατά των Παιδιών» στοχεύει στην παροχή οικονομικής υποστήριξης σε οργανώσεις για την υλοποίηση δράσεων με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της βίας κατά των παιδιών. Από το πρόγραμμα θα επωφεληθούν κυρίως γυναίκες θύματα/μάρτυρες έμφυλης βίας, παιδιά θύματα/μάρτυρες βίας, επαγγελματίες πρώτης γραμμής, καθώς και οι φορείς χάραξης πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2024 (στις 17:00) στην Πύλη Προγραμμάτων του Ιδρύματος Μποδοσάκη

H εκδήλωση έναρξης του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) και οι δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται εδώ

Το πρόγραμμα παρέχει επίσης στις ΟΚοιΠ στην Ελλάδα και στην Κύπρο δράσεις ανάπτυξης ικανοτήτων και επαγγελματικής υποστήριξης, που θα υλοποιηθεί από το Social Dynamo, το NGO Ηub του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Τo Social Dynamo εκφράζει το όραμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη για μία δυναμική, υγιή Κοινωνία των Πολιτών που δρα, επηρεάζει και κινητοποιεί και με αυτό τον στόχο έχει υποδεχθεί από την ίδρυσή του το 2017 περισσότερους από 12.000 εκπροσώπους φορέων της ΟΚοιΠ, υποστηρίζοντας την οργανωτική ενδυνάμωση περισσότερων από 1.400 ΟΚοιΠ από όλη την Ελλάδα.

Η ανάγκη για το νέο πρόγραμμα και τη σχετική χρηματοδότηση είναι ξεκάθαρη, καθώς η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (European Institute for Gender Equality – EIGE) για το 2023 κατέταξε την Ελλάδα 24η μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ισότητα των φύλων, δηλαδή στην 4η θέση από το τέλος ενώ, το Συμβούλιο της Ευρώπης εκτιμά ότι 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, με τα συχνότερα θύματα να είναι κορίτσια. Παράλληλα, το Ίδρυμα Μποδοσάκη έχει καταγράψει την ανάγκη υποστήριξης σε ολόκληρη τη χώρα της οργανωσιακής ανάπτυξης οργανώσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της ισότητας των φύλων. 

Περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://tinyurl.com/2xum54m3

*Το πρόγραμμα Citizens, Equality, Rights and Values(CERV) ξεκίνησε το 2021, στο πλαίσιο του Tαμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Δικαιοσύνη, Δικαιώματα και Αξίες, για την περίοδο 2021-2027.

prevent_eikastiko

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.