Ελλαδα

«Να μη βιαζόμαστε», λέει ο Θ. Κολυδάς για τις προγνώσεις μετεωρολόγων για «μίνι - καύσωνα»

Ο Ιούνιος θα κάνει «ποδαρικό» με υψηλές θερμοκρασίες

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες με καπέλο περπατούν στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου υπό υψηλές θερμοκρασίες
Καύσωνας: Οι προγνώσεις μετεωρολόγων και η απάντηση του Θοδωρή Κολυδά © ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Καύσωνας: Οι προγνώσεις μετεωρολόγων και η απάντηση του Θοδωρή Κολυδά - Ο Ιούνιος θα κάνει «ποδαρικό» με υψηλές θερμοκρασίες

Το πρώτο κύμα καύσωνα για το φετινό καλοκαίρι φαίνεται ότι βρίσκεται προ των πυλών. Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι το Σαββατοκύριακο (1 και 2 Ιουνίου 2024) η θερμοκρασία θα αγγίξει σε κάποιες περιοχές έως και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτησή του ζητά από τους συναδέλφους του «να μην βιαζόμαστε», κάνοντας λόγο για «μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των μοντέλων» για τον καιρό τις επόμενες ημέρες. 

«Να μην βιαζόμαστε», λέει ο Θοδωρής Κολυδάς για τις προγνώσεις περί «μίνι - καύσωνα»

«Πολλοί τρέχουν να προλάβουν να μας ενημερώσουν για το ποια θα είναι η πιο ζεστή μέρα την ερχόμενη εβδομάδα. Ίσως, όμως πάνω στη βιασύνη τους ξεχνούν να παρατηρήσουν ότι ήδη από την Κυριακή υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των μοντέλων, καθιστώντας αρκετά επισφαλείς τις προγνώσεις», υπογραμμίζει ο Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του σχετικά με τις προγνώσεις περί επικείμενου καύσωνα.

Ολόκληρη η ανάρτηση Κολυδά

«ΑΣ ΜΗ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ... Πολλοί τρέχουν να προλάβουν να μας ενημερώσουν για το ποια θα είναι η πιο ζεστή μέρα την ερχόμενη εβδομάδα. Ίσως όμως πάνω στη βιασύνη τους ξεχνούν να παρατηρήσουν ότι ήδη από την Κυριακή υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των μοντέλων, καθιστώντας αρκετά επισφαλείς τις προγνώσεις. Η ζέστη βέβαια έρχεται και αυτό διακρίνεται από τη μεταβολή των θερμοκρασιών στη στάθμη των 850hPa Στο βίντεο η μεταβολή της θερμοκρασίας στα 850hPa καθώς και οι δύο χάρτες με τις μεγάλες αποκλίσεις θερμοκρασιών μεταξύ τους (ECMWF-GFS)».

Τσατραφύλλιας για καύσωνα: Οι θερμοκρασίες μέχρι την Τρίτη σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ο μετεωρολόγος του Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας, αναφέρει στο Facebook ότι «Ridge», δηλαδή μία περιοχή υψηλών πιέσεων και θερμοκρασιών, θα στείλει τους πολίτες στις παραλίες το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. «Πρόκειται για το πρώτο σοβαρό κύμα ζέστης το οποίο θα διατηρηθεί τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει σε αρκετές περιοχές τους 35-36 βαθμούς ενώ το στοίχημα για την άλλη εβδομάδα είναι κατά πόσο κοντά η μακριά θα βρεθεί ο υδράργυρος από τους 40 βαθμούς ή αν θα τους ξεπεράσει! Ενδεικτικά οι περιοχές που θα εκδηλωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες είναι η Θεσσαλία, η κεντρική Μακεδονία, η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, η Αιτωλ/νία, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα». Χαρακτηριστικά εκτιμά το πού θα κυμανθεί η θερμοκρασία στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη από το Σάββατο μέχρι την Τρίτη. 

«Για την Αττική η θερμοκρασία δεν αποκλείεται να φτάσει το μεσημέρι:
Σάββατο 1/6 : 31 βαθμούς
Κυριακή 2/6 : 33 βαθμούς
Δευτέρα 3/6 : 37 βαθμούς
Τρίτη 4/6: 38 βαθμούς
Για τη Θεσσαλονίκη:
Σάββατο 1/6 : 31 βαθμούς
Κυριακή 2/6 : 33 βαθμούς
Δευτέρα 3/6 : 36 βαθμούς
Τρίτη 4/6: 37 βαθμούς
Καλά μπάνια!»

"Ridge" (περιοχή υψηλών πιέσεων και θερμοκρασιών ) πάνω από τη χώρα, μας στέλνει στις παραλίες αυτό το...

Posted by Γιώργος Τσατραφύλλιας on Tuesday, May 28, 2024

Σάκης Αρναούτογλου: Πάνω από τους 36 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο

Και ο Σάκης Αρναούτογλου κάνει λόγο για πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, εκτιμώντας ότι ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 36 βαθμούς Κελσίου. 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, οι θερμοκρασίες θα ανέβουν από αύριο Παρασκευή (31.5) στους 31 βαθμούς Κελσίου, το Σάββατο στους 33, την Κυριακή στους 35, τη Δευτέρα και την Τρίτη - οι πιο ζεστές ημέρες - με μέση θερμοκρασία 36 βαθμούς και την Τετάρτη στους 35 βαθμούς. Μάλιστα, αναφέρει ότι στη δυτική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα, όπως και στην Αττική και στην Κρήτη, μακριά από τη θάλασσα η θερμοκρασία θα είναι 2-3 βαθμούς υψηλότερη. Αντίστοιχα, προβλέπει 3 με 6 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία στις ορεινές περιοχές (π.χ. 500 - 1.000 μέτρα υψόμετρο), ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές και στα νησιά 3-5 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αντίστοιχα, αλλά με πιο αυξημένη σχετικά θερμοκρασία.

Η μέση θερμοκρασία στα πεδινά ηπειρωτικά έως και τις 5/6 με μια μόνο ματιά για να μη χάνετε τον...καιρό σας 😉! Σας...

Posted by Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou on Tuesday, May 28, 2024

Γιάννης Καλλιάνος: Από την Κυριακή μπαίνουμε σε καλοκαιρινές θερμοκρασίες

Τη δική του πρόγνωση για τον καιρό των πρώτων ημερών του Ιουνίου κάνει (με επιφύλαξη) ο μετεωρολόγος του Mega, Γιάννης Καλλιάνος, κάνοντας λόγο για «θερμή εισβολή» η οποία θα αρχίσει από την Κυριακή. «Το Σάββατο, στα ηπειρωτικά, θα σημειωθούν θερμοκρασίες της τάξεως των 32-34°C και τοπικά 35°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές (Θεσσαλία, Κεντρική & Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος). Την Κυριακή, όμως, θα σημειωθούν και θερμοκρασίες που θα προσεγγίσουν ή και θα ξεπεράσουν τους 35-36°C, με τάση να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου και στη συνέχεια», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του.

Ο Γιάννης Καλλιάνος δημοσίευσε ενδεικτικές μέγιστες θερμοκρασίες στην Αθήνα:

Πέμπτη 30/5: 28°C
Παρασκευή 31/5: 28°C
Σάββατο 1/6: 30-31°C (με επιφύλαξη)
Κυριακή 2/6: 33-34°C (με επιφύλαξη)
Δευτέρα 3/6: 35-36°C (με μεγάλη επιφύλαξη)

«Όπως μπορείτε να καταλάβετε, από την προσεχή Κυριακή 2 Ιουνίου θα εισέλθουμε σε καλοκαιρινές θερμοκρασίες και ασφαλώς η πρόβλεψη των θερμοκρασιών για μετά από 4-5 μέρες εμπεριέχει ρίσκο, γι' αυτό και έχω βάλει την ένδειξη "με επιφύλαξη" ή "με μεγάλη επιφύλαξη"», τόνισε.

ΑΜΕΣΩΣ ΜΟΛΙΣ ΜΠΕΙ Ο ΙΟΥΝΙΟΣ ΘΑ "ΜΥΡΙΣΕΙ" ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Ενώ η εβδομάδα που διανύουμε θα αποδειχθεί άστατη ως προς τα καιρικά...

Posted by Γιάννης Καλλιάνος - Giannis Kallianos on Tuesday, May 28, 2024

Διαβάστε επίσης → Καύσωνας προ των πυλών: Οδηγίες προστασίας για τις «καυτές» μέρες που έρχονται

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.