Ελλαδα

Καύσωνας προ των πυλών: Οδηγίες προστασίας για τις «καυτές» μέρες που έρχονται

Οι περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καύσωνας
Καύσωνας © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Καύσωνας προ των πυλών: Οι θερμοκρασίες ανά περιοχή - Οδηγίες προστασίας για τις «καυτές» μέρες που έρχονται

Πρόωρος καύσωνας έρχεται από την επόμενη εβδομάδα με θερμοκρασίες ιδιαίτερα υψηλές, που θα αγγίξουν - και ενδέχεται να ξεπεράσουν - ακόμα και τους 40 βαθμούς. Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει άλλωστε ότι φέτος το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα θερμό και αναφέρουν πως από την Κυριακή και έπειτα ο καιρός αναμένεται να αλλάξει πλήρως και οι θερμοκρασίες να αρχίσουν να ανεβαίνουν σταδιακά.

Για την Αθήνα η πιο ζεστή μέρα του καύσωνα αναμένεται να είναι η Τρίτη (4.6.2024) όπου τα θερμόμετρα θα δείξουν 35 βαθμούς Κελσίου. Στις περιοχές της Χαλκίδας την Τρίτη προβλέπονται πάνω από 41 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε την πορεία της θερμοκρασίας στην Ελλάδα:

Έρχεται ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού: Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων

Για τον επικείμενο καύσωνα ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας έκανε την ακόλουθη ανάρτηση: «Ridge» (περιοχή υψηλών πιέσεων και θερμοκρασιών ) πάνω από τη χώρα, μας στέλνει στις παραλίες αυτό το Σαββατοκύριακο!

Πρόκειται για το πρώτο σοβαρό κύμα ζέστης το οποίο θα διατηρηθεί τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει σε αρκετές περιοχές τους 35-36 βαθμούς ενώ το στοίχημα για την άλλη εβδομάδα είναι κατά πόσο κοντά η μακριά θα βρεθεί ο υδράργυρος από τους 40 βαθμούς ή αν θα τους ξεπεράσει!

Ενδεικτικά οι περιοχές που θα εκδηλωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες είναι η Θεσσαλία, η κεντρική Μακεδονία,η Βοιωτία,η Φθιώτιδα, η Αιτωλ/νία, η Πελοπόννησος,η Κρήτη και τα Δωδεκάννησα.

Για την Αττική η θερμοκρασία δεν αποκλείεται να φτάσει το μεσημέρι:

Σάββατο 1/6 : 31 βαθμούς
Κυριακή 2/6 : 33 βαθμούς
Δευτέρα 3/6 : 37 βαθμούς
Τριτη 4/6: 38 βαθμούς

Για τη Θεσσαλονίκη:

Σάββατο 1/6 : 31 βαθμούς
Κυριακή 2/6 : 33 βαθμούς
Δευτέρα 3/6 : 36 βαθμούς
Τριτη 4/6: 37 βαθμούς

"Ridge" (περιοχή υψηλών πιέσεων και θερμοκρασιών ) πάνω από τη χώρα, μας στέλνει στις παραλίες αυτό το...

Posted by Γιώργος Τσατραφύλλιας on Tuesday, May 28, 2024

Σε σημερινή του ανάρτηση ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, δίνοντας μάλιστα και ενδεικτικές θερμοκρασίες που αποδεικνύουν πώς και πότε η χώρα εισέρχεται σε φάση σταδιακής και κατά τόπους αισθητής ανόδου της θερμοκρασίας.

Μάλιστα, στο αναλυτικό πίνακα που παραθέτει αποτυπώνεται η μέση θερμοκρασία στα πεδινά ηπειρωτικά έως και τις 3/6 που βλέπουμε και τα πρώτα 36αρια. Όπως επισημαίνει στην ανάρτησή του ο Σάκης Αρναούτογλου στη Δυτική και Νότια Ηπειρωτική Ελλάδα όπως και στην Αττική και Κρήτη μακριά από τη θάλασσα υπολογίστε έως και 2-3 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία, στις ορεινότερες περιοχές (500-1000 μέτρα υψόμετρο) 3 με 6 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αντίστοιχα, ενώ στα παραθαλάσσια και τα νησιά υπολογίστε 3-5 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αλλά με πιο αυξημένη την σχετική υγρασία.

Αν και ο καιρός όπως είπε ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος θα είναι αίθριος στα περισσότερα σημεία της χώρας εντούτοις, αναμένονται κάποιες βροχές στη Βόρεια Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 27 με 28 βαθμούς κελσίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος με την θερμοκρασία να φτάνει και εδώ τους 27-28 βαθμούς με τους ανέμους να μην ξεπερνούν τα 4 μποφόρ. Για την Θεσσαλονίκη ο κ. Γιαννόπουλος προβλέπει βροχές στα γύρω ορεινά της πόλης ενώ η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 24 βαθμούς κελσίου.

Για την Πέμπτη στην Αττική, σε ορισμένες περιοχές ενδέχεται να σημειωθούν ορισμένες μπόρες ενώ την Παρασκευή η αστάθεια περιορίζεται στα βόρεια της χώρας.

Από το Σάββατο θα πούμε και επίσημα «καλό καλοκαίρι» όπως είπε ο κ. Γιαννόπουλος. Μάλιστα όπως είπε η επόμενη εβδομάδα μέχρι και την Κυριακή των εκλογών, η θερμοκρασία θα ξεφύγει. Όπως είπε οι πιο ζεστές μέρες της επόμενης εβδομάδας θα είναι η Τρίτη, η Τετάρτη και η Πέμπτη με την θερμοκρασία και στην Αττική να ξεπερνάει τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Όπως είπε την επόμενη εβδομάδα εισβάλλει απότομα το καλοκαίρι.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1l06trjt0k1)

Οδηγίες προφύλαξης κατά τη διάρκεια του καύσωνα

  • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
  • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
  • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
  • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μαζικά μέσα μεταφοράς όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε βρέφη και παιδιά

  • Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
  • Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
  • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
  • Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους

  • Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο.
  • Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
  • Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
  • Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.