Ελλαδα

Ο Γιώργος Στασινός με επίδοση ρεκόρ στις εκλογές του ΤΕΕ

Αναδείχθηκε πρώτος με υπερδιπλάσιους σταυρούς από τον δεύτερο

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Γιώργος Στασινός με επίδοση ρεκόρ στις εκλογές του ΤΕΕ - Αναδείχθηκε πρώτος με υπερδιπλάσιους σταυρούς από τον δεύτερο

Πρώτος, με υπερδιπλάσιους σταυρούς από τον δεύτερο, αποδεικνύεται ο Γιώργος Στασινός, ο πρόεδρος του ΤΕΕ και επικεφαλής της πλειοψηφούσας παράταξης Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΜΚ) με ιστορικό ρεκόρ 3.437 ψήφων (από 2.880 το 2019, δηλαδή +557). Συνολικά έδωσαν τη μάχη του σταυρού 2.191 υποψήφιοι όλων των παρατάξεων και μεμονωμένων συνδυασμών στις εκλογές του ΤΕΕ που διεξήχθησαν στις 19 Μαΐου 2024, για την ανάδειξη των 225 νέων μελών της Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, της λεγόμενης «Βουλής των μηχανικών».

Σημαντική αύξηση δύναμης για την παράταξη του Γιώργου Στασινού στις εκλογές του ΤΕΕ 2024

Από την παράταξη, του Γιώργου Στασινού, τη Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών, που σημείωσε στις κάλπες του ΤΕΕ σημαντική αύξηση της δύναμής της, επιτυγχάνοντας ποσοστό 40,96% από 39.66% το 2019 και 27,90% το 2016, σημειώνοντας το μεγαλύτερο, ιστορικά, ποσοστό οποιασδήποτε παράταξης τις τελευταίες δεκαετίες σε εκλογές του ΤΕΕ, προέρχονται και οι υποψήφιοι που καταλαμβάνουν τη δεύτερη και τρίτη θέση στην κατάταξη μεταξύ όλων των υποψηφίων. Συγκεκριμένα στο «βάθρο των νικητών» της μάχης του σταυρού ανεβαίνει στη δεύτερη θέση ο Κωνσταντίνος Μακέδος με 1.642 ψήφους (+346 από το 2019) και στην τρίτη θέση η Ελίνα (Σταυρούλα) Καψιμάλη με 1.363 ψήφους (+431 από το 2019).

Για τον σχηματισμό της λίστας των «κορυφαίων» σε επίδοση υποψηφίων που ξεπέρασαν το όριο των χιλίων σταυρών, προστίθεται και ο επικεφαλής της δεύτερης, σε ψήφους και ποσοστά, παράταξης, της ΔΗΣΥΜ (Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών), Νίκος Μήλης, που θήτευσε μέχρι σήμερα ως πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, ο οποίος έλαβε 1.204 ψήφους (από 1.144 το 2019, δηλαδή +60). Ακόμη ένας υποψήφιος, συγκεκριμένα στην Επιστημονική Επιτροπή Πολιτικών Μηχανικών, ο Βασίλειος Μπαρδάκης, από το ψηφοδέλτιο της ΔΚΜ, έλαβε 1.220 ψήφους (από 1.077 το 2019, +143).

Δεκαέξι (16) συνδυασμοί υποψηφίων και δύο (2) μεμονωμένοι υποψήφιοι έθεσαν υποψηφιότητα για εκλογή στις 155 έδρες της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, για τις εκλογές της 19ης Μαΐου 2024. Αρκετοί από τους συνδυασμούς έχουν θέσει υποψηφιότητα και για τις δεκατρείς, πλέον, επιστημονικές επιτροπές ειδικοτήτων (οι οποίες με αντίστοιχες 65 έδρες, 5 ανά επιτροπή, συμμετέχουν στην Α/ΤΕΕ), όπου κατέρχονται και επιπλέον 15 συνδυασμοί, και ένας επιπλέον συνδυασμός για πειθαρχικά συμβούλια. Συνολικά 2.191 υποψήφιοι διεκδίκησαν φέτος την εκλογή τους στα κεντρικά όργανα του Επιμελητηρίου.

Ο Γιώργος Στασινός με επίδοση ρεκόρ στις εκλογές του ΤΕΕ © ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Οι δηλώσεις του Πρόεδρου του ΤΕΕ, Γιώργου Στασινού

Μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων από το πληροφοριακό σύστημα του Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ - και επικεφαλής της πλειοψηφούσας παράταξης ΔΚΜ - Γιώργος Στασινός δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μηχανικούς για τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία. Η μεγάλη αύξηση της συμμετοχής των μηχανικών στις εκλογικές διαδικασίες του ΤΕΕ, που συμπίπτουν με την επέτειο των 100 ετών του Επιμελητηρίου, αποτελεί δικαίωση των επιλογών που κάναμε τα τελευταία χρόνια στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης για να συνεχίσουμε τη δουλειά που κάνουμε. Όταν παράγεις αποτελέσματα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, αναγνωρίζεται. Θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο. Μας χαροποιεί πολύ ότι η συμμετοχή στις κάλπες του ΤΕΕ δίνει μήνυμα ελπίδας και προοπτικής για όλες τις συλλογικές διαδικασίες, είναι η πανελλαδική κάλπη που ανεβαίνει σε αντίθεση με άλλες που η συμμετοχή μειώνεται.

Παράλληλα, η ιστορική πρωτιά της ΔΚΜ, κόντρα σε όσους αντιδρούσαν και ήθελαν «μία από τα ίδια», αποτελεί δικαίωση για την προσπάθεια που κάναμε για περισσότερες και καλύτερες δουλειές για τους μηχανικούς, για αναβαθμισμένο ρόλο του ΤΕΕ, για μια πιο σύγχρονη, πράσινη, ψηφιακή Ελλάδα με κινητήρια δύναμη τους Έλληνες Μηχανικούς.

Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Με ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις για όσα χρειάζεται η χώρα τα επόμενα χρόνια. Με νέες υπηρεσίες για τους μηχανικούς. Με εργαλεία και αλλαγές που έχουν ανάγκη οι μηχανικοί, η οικονομία, η κοινωνία, οι πολίτες.

Πέρα από το γενικό επίπεδο, θέλω και προσωπικά να ευχαριστήσω, πιο ειδικά, για την ιστορική πρωτιά τους συναδέλφους που προτίμησαν την παράταξή μας, τη ΔΚΜ, και εμένα προσωπικά, για την εμπιστοσύνη τους και για τη θέλησή τους να προχωρήσουμε δυναμικά, που επιβεβαιώθηκε με τόσο ξεκάθαρο τρόπο στην κάλπη. Θα συνεχίσουμε, όπως μέχρι τώρα, με σοβαρότητα, σχέδιο, θέληση και προγραμματισμό να φέρνουμε αποτελέσματα. Και όλοι μαζί, για το καλό του κλάδου και της χώρας, μπορούμε από σήμερα να πετύχουμε ακόμη περισσότερα. Και θέλουμε και μπορούμε. Το έχουμε αποδείξει».

Τα αποτελέσματα σε 179 εκλογικά τμήματα

Αναλυτικά τα αποτελέσματα, σε 179 εκλογικά τμήματα (8 περισσότερα από το 2019), για την Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, έχουν ως εξής:

Σύνολο ψηφισάντων: 35.121 (από 32.236 το 2019) - Έγκυρα: 33.370 Άκυρα: 820 Λευκά: 931.

Η νίκη της ΔΚΜ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΕΕ, αποδίδεται και ερμηνεύεται ως επιβράβευση αλλά και εντολή ευθύνης, προκειμένου να συνεχιστούν οι δυναμικές πρωτοβουλίες, που έχουν αναληφθεί από το ΤΕΕ και τον Πρόεδρο του Γιώργο Στασινό τα προηγούμενα χρόνια, με κεντρικές κατευθύνσεις:

  • την αναβάθμιση του επιστημονικού και επαγγελματικού έργου των μηχανικών και του ΤΕΕ,
  • την υλοποίηση κρίσιμων έργων και μεταρρυθμίσεων, με νέες υπηρεσίες και νέα καθήκοντα για τους μηχανικούς, σημαντικά -έργα αιχμής για την κοινωνία και την οικονομία αλλά και επίλυση παθογενειών δεκαετιών
  • την καταλυτική συμβολή των Μηχανικών και του ΤΕΕ σε θεσμικές και επιστημονικές δραστηριότητες για τις επενδύσεις και -τις μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη για να γυρίσει σελίδα η χώρα,
  • τη δυναμική προώθηση σημαντικών νομοθετικών και άλλων αλλαγών που έχει ανάγκη ο τεχνικός κόσμος και η χώρα.