Ελλαδα

Πόσοι μαθητές ωφελούνται στις Πανελλήνιες από αθλήματα χωρίς ανταγωνισμό και σχετικά άγνωστα

Τα μόρια στις εξετάσεις από την αγωνιστική αλιεία, τον αλεξιπτωτισμό, το αϊκίντο και το μπιλιάρδο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πανελλήνιες 2024: Πόσοι μαθητές ωφελούνται από άγνωστα αθλήματα - Τα μόρια στις εξετάσεις από την αγωνιστική αλιεία, τον αλεξιπτωτισμό, το αϊκίντο και το μπιλιάρδο

Καθώς οι Πανελλήνιες εξετάσεις πλησιάζουν μαθητές και γονείς αγωνιούν για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τις λοιπές σχολές. Είναι άλλωστε στόχος μιας πολύμηνης ή και πολυετούς προσπάθειας. Για την επίτευξη της μοριοδότησης στα ΑΕΙ υπάρχουν γονείς που επιλέγουν για τα παιδιά τους αθλήματα χωρίς μεγάλο ανταγωνισμό και όχι τόσο γνωστά στην Ελλάδα. Αγωνιστική αλιεία, αλεξιπτωτισμός, αϊκίντο, μπιλιάρδο, σου μπακ ντο-μου ντου κουάν, τσιδαόμπα, τσιρλίντινγκ, μπιτς βόλεϊ, γκολφ, μουάι τάι, είναι ορισμένα από τα πρωταθλήματα τα οποία οργανώνονται ανά έτος από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και μια καλή επίδοση προσφέρει επιπλέον μόρια στους μαθητές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, κάθε χρόνο υποβάλλονται στο υπουργείο Παιδείας διαμαρτυρίες για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ των αθλητών από γονείς, τα παιδιά των οποίων έμειναν εκτός της σχολής επιλογής τους παρότι έγραψαν πολύ καλά. Αρκετοί μάλιστα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ προσφεύγουν στα δικαστήρια. Η διάκριση ωστόσο του μαθητή σε αγώνες που οργανώνει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού πιστοποιείται από την ίδια, και το έγγραφο στέλνεται στην αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας για τη μοριοδότηση του μαθητή για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Οι περισσότερες πάντως διαμαρτυρίες γονέων για αδικία του παιδιού, όταν το παιδί δεν πληροί τις προϋποθέσεις για μοριοδότηση, γίνονται για αθλήματα ομαδικά. 

Πανελλήνιες εξετάσεις: Πόσοι μαθητές ωφελούνται από τα αθλήματα

Το ρεπορτάζ της Καθημερινής αναφέρει ότι το 2023, 928 υποψήφιοι έκαναν αίτηση εισαγωγής σε ΑΕΙ ως διακριθέντες αθλητές και πέρασαν οι 867. Ετησίως υπολογίζεται ότι το 20% των εισαχθέντων είναι χωρίς εξετάσεις λόγω μιας υψηλής διάκρισης και το 80% με μοριοδότηση. Το 2022 οι αριθμοί ήταν μικρότεροι, κάτι που αποδίδεται στη χαμηλότερη συμμετοχή των μαθητών σε αθλήματα λόγω της πανδημίας. Στελέχη του υπουργείου Παιδείας θεωρούν το σύστημα «τίμιο, αφού οι διακριθέντες αθλητές δεν κλέβουν θέσεις από τους υποψηφίους της γενικής σειράς. Επίσης, από το υπουργείο Παιδείας έχουν τεθεί οι ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε η συμμετοχή στα πρωταθλήματα να είναι μεγάλη και άρα να έχουν αξία οι διακρίσεις».