Ελλαδα

Σταδιακή υποχώρηση της αφρικανικής σκόνης από αύριο

Τι αναφέρει η πρόγνωση του καιρού

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
κτιρια, κόσμος, αγορά, πορτοκαλί ουρανός
Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Υποχωρεί σταδιακά από αύριο, Τετάρτη 22 Μαΐου, η αφρικανική σκόνη όπως αναφέρει η πρόγνωση της ΕΜΥ

Σταδιακή υποχώρηση της αφρικανικής σκόνης αναμένεται από αύριο, Τετάρτη 22 Μαΐου, από τα δυτικά.

Εκτός, όμως, της αφρικανικής σκόνης, γενικά θα είναι αίθριος ο καιρός με αραιές νεφώσεις στα νότια, κατά τόπους πιο πυκνές, όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στη Κρήτη.

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι στα βόρεια θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στα υπόλοιπα θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και άνοδο στα ανατολικά. Στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, το Ιόνιο και τις Κυκλάδες θα φτάσει τους 27 με 29 και τοπικά στα νοτιοδυτικά τους 30 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 32 με 34 και τοπικά τους 35 βαθμούς και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες - Οδηγίες των επιστημόνων για το επικίνδυνο «κοκτέιλ»

Αποπνικτική είναι η κατάσταση που δημιουργείται από το κύμα της αφρικανικής σκόνης τα τελευταία 24ωρα σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, κάτι το οποίο συνεχίζεται και σήμερα, Δευτέρα 20 Μαΐου.

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και την υγρασία, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ», για το οποίο οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες.

Η αφρικανική σκόνη στην Αττική
Η αφρικανική σκόνη στην Αττική © ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Οι επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε σχετικά με τις επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία του ανθρώπου.

Η κ. Ψαλτοπούλου ανέφερε αρχικά: «Αυτό που λέμε κλιματική αλλαγή, κλιματική κρίση, με την υπερθέρμανση του πλανήτη, μπορεί να έχει εκφάνσεις όπως εκτεταμένους καύσωνες, πολύ μεγάλες πυρκαγιές, λειψυδρία ή ανομβρία, επίσης αύξηση της στάθμης των νερών στις θάλασσες, την ρύπανση της ατμόσφαιρας και της Γης, την αλλαγή της βιοποικιλότητας, φαινόμενα όπως την αφρικανική σκόνη κλπ. Όλα αυτά κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πλήττουν περίπου 3,5 δισεκατομμύριο κόσμο. Κυρίως άτομα που έχουν συννοσηρότητες, τα μεγάλα σε ηλικία άτομα και τους ευάλωτους πληθυσμούς».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1df1olvbfb5)

«Αυτή η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από δέκα είδη νοσημάτων. Μπορεί να οδηγήσει από αλλεργίες και από αναπνευστικά νοσήματα, σε αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε αύξηση του καρκίνου, σε αύξηση του αιφνίδιου θανάτου, προβλήματα νευρολογικής και ψυχιατρικής φύσης, αύξηση τροφιμογενών λοιμώξεων, αύξηση λοιμώξεων από τα κουνούπια όπως του ιού του Δυτικού Νείλου», επισήμανε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ

Σχετικά με το φαινόμενο της μεταφοράς της αφρικανικής σκόνης, η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε πως «το είχαμε και παλιότερα, απλά επειδή τώρα η Σαχάρα ερημοποιείται έρχονται αυτές οι αέριες μάζες και στη Νότια Ευρώπη μπορούν να έρθουν και στη Βόρεια Ευρώπη να περάσουν και τον Ατλαντικό».

Όπως είπε, αυτές οι αέριες μάζες μπορεί να περιέχουν και γύρη, βακτήρια, μύκητες, ανόργανες ουσίες, τοξικές ουσίες, μέταλλα.

Σε ερώτηση για το ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε: «Όλο αυτό είναι επικίνδυνο, ειδικά για τα άτομα με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, για τους ηλικιωμένους, για τα παιδιά και τις εγκυμονούσες». Στην συνέχεια ανέφερε πως «έχουμε μία καταγραφή για να μπορούν να ενημερώνονται οι πολίτες στο πόσο προβληματική είναι αυτή η αφρικανική σκόνη».

«Τα άτομα που δεν χρειάζεται να βγαίνουν έξω, πρέπει να παραμένουν σε ένα δροσερό χώρο, να φοράνε μάσκα και να μιλάνε με τον γιατρό τους σε περίπτωση που πρέπει, λόγω άσθματος ή καρδιαγγειακών νοσημάτων, να αλλάξουν κάποια αγωγή», κατέληξε η καθηγήτρια ΕΚΠΑ.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ συμβουλεύει τις ευπαθείς ομάδες να μην βγαίνουν από το σπίτι όταν οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης είναι υψηλές.

«Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να έχουν μάσκα αν χρειάζεται να κυκλοφορήσουν και αν αναπτύξουν βήχα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα γιατρό τους, προκειμένου να δώσει οδηγίες για να τροποποιήσουν τη δοσολογία της φαρμακευτικής τους αγωγής. Ίσως να χρειάζεται αυτές τις ημέρες να αλλάξουν λίγο την δοσολογία τους. Και προσοχή δεν ανοίγουμε παράθυρα στο σπίτι. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα παιδάκια με βρογχικό άσθμα και πρέπει να προσέχουν για τυχόν επιδεινώσεις τις κατάστασείς τους.

Πώς θα κινηθεί η αφρικανική σκόνη τις επόμενες μέρες

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω αφρικανικής σκόνης αναμένεται να μας ταλαιπωρήσει μέχρι την Τετάρτη όπως αναφέρει με τις αναρτήσεις του διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΚΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ -SKIRON MODEL ✅Εδώ και πολλά χρόνια το Ελληνικό μοντέλο #Skiron παρέχει αξιόπιστες προγνώσεις των μετεωρολογικών φαινομένων αλλά και της σκόνης, χάρη στη στήριξη του ΕΚΠΑ και τον ζήλο των επιστημόνων που συντηρούν αυτό το σύστημα. Για όσους δεν γνωρίζουν, το πρωτοποριακό σύστημα "γεννήθηκε" χάρη στις προσπάθειες του πανεπιστημιακού δάσκαλου και ερευνητή Γεωργίου Κάλλου ο οποίος εδώ και δύο περίπου χρόνια δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας . ✅Το μοντέλο αυτό μας δίνει την συνολική εικόνα της σκόνης από τα βάθη της ερήμου , γι' αυτό δεν διακρίνεται τόσο καθαρά η Ελλάδα. Με λίγες βελτιώσεις στο domain θα γίνει πιο εύχρηστο και ευανάγνωστο. ✅Γεγονός πάντως είναι ότι ακόμη και έτσι , εύκολα διακρίνουμε οτι από το βράδυ της Τετάρτης το θέμα "σκόνη" λαμβάνει τέλος ! @uoaofficial @EMY_HNMS @GSCP_GR

Posted by Theodoros Kolydas on Sunday, May 19, 2024

Οι θερμοκρασίες που καταγράφονται τις τελευταίες μέρες εξακολουθούν να είναι υψηλές με τη Κρήτη χθες ο υδράργυρος να ξεπερνάει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

«Για να είμαστε όμως ακριβείς έχουμε τη στήριξη από το μοντέλο του Copernicus, το οποίο μας δίνει τις προγνώσεις για όλα τα ατμοσφαιρικά αερολύματα για τις επόμενες 3 ημέρες» εξηγεί στη συνέχεια ο κ. Κολυδάς και προσθέτει: «Τα ατμοσφαιρικά αερολύματα είναι μικρά σωματίδια ή υγρά σταγονίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Μπορούν να προέρχονται από σκόνη της ερήμου, ηφαιστειακές εκρήξεις και πυρκαγιές. Παράγονται επίσης από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Το video αναφέρεται μόνο στη σκόνη».

Σταδιακή υποχώρηση της αφρικανικής σκόνης από αύριο

Όπως μας ενημερώνει ακολούθως, το οπτικό βάθος του αερολύματος (AOD) της σκόνης που παρουσιάζεται στο βίντεο είναι ένα μέτρο της συνολικής ποσότητάς της σε μια κατακόρυφη στήλη της ατμόσφαιρας. Οι ημερήσιες προβλέψεις CAMS παρέχουν τιμές για το συνολικό AOD καθώς και για μεμονωμένα όπως το θαλασσινό αλάτι, την οργανική ύλη, μαύρο άνθρακα και τα θειικά αερολύματα».

Πάντως, όπως διευκρινίζει στο τέλος της ανάρτησής του, από το βράδυ της Τετάρτης το θέμα με τη σκόνη «λαμβάνει τέλος».

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί έως 4 μποφόρ και τοπικά στα νότια θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη δυτική χώρα και στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Θα φτάσει στα βόρεια τους 26 με 28 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 30 με 32 τοπικά στα δυτικά τους 33 βαθμούς ενώ στη νότια Κρήτη θα αγγίξει τους 34 βαθμούς Κελσίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.