Ελλαδα

Τους 35 βαθμούς Κελσίου θα αγγίξει η θερμοκρασία την Τρίτη - Παραμένει η αφρικανική σκόνη

Μετεωρολόγοι εξηγούν τι είναι το «θερμικό ridge»

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Καιρός αύριο: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες την Τρίτη - Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ και το Meteo

Το καλοκαίρι ήρθε νωρίτερα με τη θερμοκρασία την Τρίτη (21.05) να φτάνει ακόμα και τους 35 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ. Την ίδια ώρα η αφρικανική σκόνη παραμένει στην ατμόσφαιρα σε υψηλά επίπεδα με τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή ειδικά στις ευπαθείς ομάδες.

Οι μετεωρολόγοι εξηγούν την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας και τι είναι το θερμικό ridge.

Την Τρίτη οι υψηλότερες θερμοκρασίες, λέει ο Κολυδάς

«Στην προοπτική του καιρού για το επόμενο διήμερο εκτός από τα δυτικά και νότια η θερμοκρασία θα ανέβει και στα κεντρικά, καθώς το θερμικό ridge που υπάρχει στα δυτικά της χώρας μας κινείται ανατολικότερα», αναφέρει ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη συνέχεια, υπογραμμίζει ότι «οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν αύριο, ενώ την Τετάρτη παρότι οι θερμοκρασίες στην ανώτερη ατμόσφαιρα αρχίζουν να πέφτουν, οι τιμές θα διατηρηθούν υψηλές λόγω θερμικής αδράνειας , ενώ παράλληλα καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι δυτικοί καταβατικοί άνεμοι στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Από την Πέμπτη και μετά προβλέπεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας και επάνοδος σε κανονικές για την εποχή τιμές».

Καιρός: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τρίτη

Γενικά αίθριος ο καιρός με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε στα ορεινά πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης, η οποία θα παρουσιάζει τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα ανοικτά του Ιονίου έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 6 τοπικα 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη δυτική χώρα και στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Θα φτάσει στα βόρεια τους 27 με 29 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 30 με 32 τοπικά στα δυτικά τους 34 βαθμούς ενώ στη νότια Κρήτη θα αγγίξει τους 35 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως το μεσημέρι - απόγευμα.

Ανεμοι: Νότιοι έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως το μεσημέρι-απόγευμα, οπότε πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βορειοανατολικά ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 με 27 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.


ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε στα βόρεια ορεινά πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα ανοικτά του Ιονίου έως 7 μποφόρ, βαθμιαία εξασθενούντες από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 με 33 τοπικά 34 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.


ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 με 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.


ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε ανατολικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 και στην Κρήτη έως 30 με 31 στα νότια έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.


ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, βαθμιαία ενισχυόμενοι από το μεσημέρι στα νοτιοανατολικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 με 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε στα ορεινά πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

H πρόγνωση του Meteo για την Τρίτη

Αρχικά αίθριος καιρός με σταδιακή ανάπτυξη νεφώσεων αναμένεται την Τρίτη 21 Μαΐου 2024. Άνεμοι πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο. Θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, αρχικά αναμένονται λίγες τοπικές νεφώσεις όμως από το πρωί θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα δυτικά και στην Πελοπόννησο οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν στη Στερεά, στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη. Πρόσκαιρες, σποραδικές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πελοπόννησο και ενδεχομένως στην Στερεά και στην Κρήτη. Παράλληλα, οι τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά το μεσημέρι και απόγευμα θα είναι κατά τόπους πυκνότερες και υπάρχει πιθανότητα λίγων πρόσκαιρων τοπικών βροχών. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες, κυρίως στα δυτικά και νότια.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 13 έως 29, στην Ήπειρο από 15 έως 29, στη Θεσσαλία από 15 έως 30, στη Στερεά και Πελοπόννησο από 15 έως 32, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 27, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 16 έως 31, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 18 έως 34, στις Κυκλάδες από 17 έως 31, στα Δωδεκάνησα από 20 έως 30 και στην Κρήτη από 17 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο και Νοτιοδυτικό οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από τις πρώτες βραδινές ώρες θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 3 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ όμως από τις πρώτες βραδινές ώρες θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 3 μποφόρ. Μόνο το μεσημέρι και απόγευμα στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο οι άνεμοι θα φτάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ.

Στην Αττική αρχικά αναμένεται ηλιοφάνεια όμως από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις και από το μεσημέρι από νότιες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις το μεσημέρι και απόγεμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ όμως από το πρωί έως το απόγευμα θα γίνουν νότιοι 2 έως 4 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Αφρικανική σκόνη: Οι συστάσεις των ειδικών  - Πώς να προστατευτούμε

Η αφρικανική σκόνη δύναται να επηρεάσει οποιονδήποτε αλλά ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως:

1) Παιδιά και μωρά.

2) Άτομα >65 ετών.

3) Άτομα με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, κυρίως βρογχικό άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

4) Άτομα με χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πιθανά συμπτώματα από έκθεση στην αφρικανική σκόνη:

  • Ερεθισμό των ματιών (κνησμός, δακρύρροια).
  • Ερεθισμό του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως της μύτης και της στοματικής κοιλότητας (ρινική καταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμος, βραχνάδα).
  • Ερεθισμό του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια, επίμονος βήχας με ή χωρίς απόχρεμψη, θωρακικό άλγος).
  • Επιδείνωση αλλεργικών αντιδράσεων (ερυθρότητα δέρματος, κνησμός).
  • Παρόξυνση Βρογχικού Άσθματος – Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).
  • Εύκολη κόπωση, στηθάγχη, επιδείνωση καρδιακής ανεπάρκειας, οξύ καρδιολογικό σύμβαμα.
  • Σε εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων επικοινωνήστε με τον θεράποντα ιατρό σας.


Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας:

  • Μείνετε ενημερωμένοι. Παρακολουθήστε τις αναφορές για την ποιότητα του αέρα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για να γνωρίζετε πότε τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι υψηλά.
  • Περιορίστε τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.
  • Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, όπως το σπίτι ή το γραφείο. Εάν κρίνεται απαραίτητο να βγείτε έξω, ελαχιστοποιήστε τον χρόνο για μετακινήσεις και την παραμονή σε υπαίθριο χώρο.
  • Αποφύγετε την έντονη σωματική εργασία ή αθλητική δραστηριότητα.
  • Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης, συστήνεται να φοράτε μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2/ KN95/N95) για να μειώσετε την εισπνοή.
  • Αποφύγετε δραστηριότητες που επιδεινώνουν την ποιότητα αέρα στους εσωτερικούς χώρους, όπως κάπνισμα, χρήση ηλεκτρικής σκούπας, μαγείρεμα με γκάζι κλπ
  • Μείνετε ενυδατωμένοι – κάνετε συχνά ντουζ.