Ελλαδα

ΕΡΤ: Τι κρύβεται πίσω από ένα χασμουρητό στη Eurovision 2024

Στόχος είναι να γυρίσει η ΕΡΤ πίσω, εκεί που βρισκόταν όταν ανέλαβε τη διοίκησή της ο Κωνσταντίνος Ζούλας και η ομάδα των συνεργατών του

129265-292192.jpg
Πάνος Λουκάκος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΡΤ: Τι κρύβεται πίσω από ένα χασμουρητό στη Eurovision

Eurovision 2024 και ΕΡΤ: Τα χασμουρητά της Μαρίνας Σάττι, οι αντιδράσεις και οι επιθέσεις στην ΕΡΤ, στον Κωνσταντίνο Ζούλα και στη Λίνα Παπαδάκη

Μία κυρία που θεώρησε ότι με ανόητα χασμουρητά και γκριμάτσες μπορεί να πάρει θέση για τη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς και τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας έδωσε την αφορμή για να εκδηλωθεί μια συνδυασμένη επίθεση εναντίον της διοίκησης της ΕΡΤ. Κεντρικοί στόχοι της επίθεσης είναι ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας και η στενή συνεργάτιδά του, Λίνα Παπαδάκη.

Προφανές είναι ότι ο διαγωνισμός της Eurovision είναι ένα επιτυχημένο, δημοφιλές τηλεοπτικό σόου, που όμως κανείς σοβαρός τηλεθεατής δεν το παίρνει πολύ στα σοβαρά. Λογικά, λοιπόν, μικρή σημασία έχει τι συμβαίνει ή δεν συμβαίνει εκεί και ουδείς εχέφρων άνθρωπος θα εξακολουθούσε να ασχολείται με τις γκριμάτσες της τραγουδίστριας, τους χορευτές της και τους παρουσιαστές. Ωστόσο τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά.

Πρωινές εκπομπές των ιδιωτικών καναλιών κατακεραύνωσαν τον Ζούλα και την Παπαδάκη για τα χασμουρητά και τη χαμηλή επίδοση της τραγουδίστριας, για άστοχες δηλώσεις δύο χορευτών της και για λάθη παρουσιαστών. Ακολούθησαν ορισμένες ιστοσελίδες, παρακολουθήματα των πρωινάδικων, από τα οποία και συγκεντρώνουν το βασικό περιεχόμενό τους. Και από δίπλα τα γνωστά σκανδαλοθηρικά ταμπλόιντ, μηδενικής κυκλοφορίας, τα οποία έχουν συνήθως ως κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα την αναπαραγωγή κουτσομπολιών και ανοησιών, των πρωινάδικων και των αντίστοιχων ιστοσελίδων.

Συνιστούν τα γεγονότα αυτά ένα θλιβερό φαινόμενο: Κυρίες και κύριοι, ειδικευμένοι σε αυτό το είδος θεματολογίας, διατυπώνουν αλλοπρόσαλλες απόψεις για τους πάντες και τα πάντα, απόψεις περί αισθητικής, περί πολιτικής, περί των ελληνοϊσραηλινών και των ελληνοτουρκικών σχέσεων και κυρίως περί της ΕΡΤ και της ανοχής της κυβέρνησης στα, κατά τα λεγόμενά τους, ατοπήματά της διοίκησής της. Και βέβαια, έχοντας βαθύτατη άγνοια όλων αυτών, εξαπολύουν από τηλεοράσεων, ιστοσελίδων και εφημερίδων έναν ορυμαγδό από ουρανομήκεις μπαρούφες.

Υπάρχει εξήγηση αυτού του θλιβερού φαινομένου: Η ΕΡΤ είναι στόχος διότι με τη σημερινή διοίκηση έχει παρουσιάσει ένα αξιόλογο ποιοτικό ψυχαγωγικό πρόγραμμα, έχει επιτύχει στον ενημερωτικό τομέα, έχει επεκτείνει προς πολλές άλλες κατευθύνσεις τις δραστηριότητές της, έχει δημιουργήσει το Ertflix

Υπάρχει ωστόσο εξήγηση αυτού του θλιβερού φαινομένου: Η ΕΡΤ είναι στόχος όχι για τα όσα συνέβησαν στην Eurovision. Είναι στόχος διότι με τη σημερινή διοίκηση έχει παρουσιάσει ένα αξιόλογο ποιοτικό ψυχαγωγικό πρόγραμμα, διότι έχει επιτύχει στον ενημερωτικό τομέα, δημιουργώντας επιπλέον και ένα νέο εξαιρετικό ειδησεογραφικό κανάλι, διότι έχει επεκτείνει προς πολλές άλλες κατευθύνσεις τις δραστηριότητές της, διότι έχει δημιουργήσει το Ertflix – το οποίο ήδη γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και υψηλή επισκεψιμότητα, μεγαλύτερη εκείνης που συγκεντρώνουν άλλες ιδιωτικές ανάλογες πλατφόρμες. Και όλα αυτά ενοχλούν. Ενοχλούν πολύ. Διότι είναι άκρως ανταγωνιστικά προς ιδιωτικούς φορείς.

Ενοχλούν έτσι ιδιοκτήτες και στελέχη ιδιωτικών καναλιών, που χάνουν ένα μεγάλο μέρος του σοβαρότερου κοινού τους, το οποίο φεύγει προς την ΕΡΤ είτε για ψυχαγωγία είτε για ενημέρωση. Ενοχλούν τους φορείς όλης αυτής της χυδαιότητας που έχει συγκεντρωθεί σε ορισμένα ιδιωτικά κανάλια, ιστοσελίδες και ταμπλόιντ, καθώς η ΕΡΤ προβάλλει μια πρόταση εντελώς διαφορετική από τη δική τους. Ενοχλούν όλους εκείνους που έχουν αναπτύξει και εφαρμόσει τη θεωρία (από την οποία και επί χρόνια ψωμίζονται) ότι η τηλεόραση πρέπει να απευθύνεται κυρίως στον κατώτατο μορφωτικό και αισθητικό μέσο όρο των τηλεθεατών, αυτών ακριβώς που καταμετρούν τα μηχανάκια των τηλεθεάσεων, αποφεύγοντας συνειδητά να ασχοληθούν και να μετρήσουν τα σοβαρότερα και υψηλότερου επιπέδου κοινά.

Όλος αυτός ο πολτός και τα συμφέροντα που τον συντηρούν προσπαθεί τώρα με κάθε τρόπο, από κάθε πλευρά, από κάθε μέσο, με πρόσχημα την Eurovision, να αποδομήσει τη διοίκηση της ΕΡΤ, επιτιθέμενος στους βασικούς συντελεστές των επιτυχιών της. Στόχος είναι να γυρίσει η ΕΡΤ πίσω, εκεί που βρισκόταν όταν ανέλαβε τη διοίκησή της ο Κωνσταντίνος Ζούλας και η ομάδα των συνεργατών του. Στην εποχή δηλαδή που δεν ενοχλούσε τους ιδιώτες και δεν αφαιρούσε τηλεθεάσεις από τα κανάλια τους τόσο στον ψυχαγωγικό όσο και στον ενημερωτικό τομέα.

Το έργο αυτό το έχουν αναλάβει συγκεκριμένα πρωινάδικα, συγκεκριμένοι «δημοσιογράφοι» και παρουσιαστές, συγκεκριμένες ιστοσελίδες και συγκεκριμένα ταμπλόιντ, που φανερά ή κρυφά ελέγχονται και χρηματοδοτούνται από συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία έχουν ως στόχο να σβήσουν πάλι από τον τηλεοπτικό χάρτη την ανταγωνιστική σήμερα δημόσια τηλεόραση. Θα αφεθούν να το επιτύχουν; Όχι αν αντέξει η ομάδα της διοίκησης της ΕΡΤ τις χυδαίες επιθέσεις που δέχεται. Και όχι αν αντέξει η κυβέρνηση την πίεση που δέχεται από ορισμένους καναλάρχες, εκδότες και τους παρατρεχάμενούς τους. Διαφορετικά θα επιστρέψει η δημόσια τηλεόραση για μία ακόμη φορά στη συνήθη ανυποληψία της και θα γκρεμιστεί για μία ακόμη φορά ό,τι με κόπο έως τώρα κτίστηκε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.