Ελλαδα

Tι είναι ο αεροχείμαρρος που μεταφέρει την αφρικανική σκόνη - Η εξήγηση του Θοδωρή Κολυδά

Η αφρικανική σκόνη είναι εδώ - Ποιες περιοχές επηρεάζει

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Αφρικανική σκόνη: Τι είναι ο αεροχείμαρρος που τη μεταφέρει - Η ανάρτηση - εξήγηση του Θοδωρή Κολυδά

Η αφρικανική σκόνη επέστρεψε και ο Θοδωρής Κολυδάς μέσα από ανάρτησή του στο Facebook, εξηγεί τι είναι ο αεροχείμαρρος που τη μεταφέρει στη χώρα μας. Ο διευθυντής της ΕΜΥ παραθέτει «τρία μικρά μυστικά» για τον αεροχείμαρρο. 

Αφρικανική σκόνη: Τι είναι ο αεροχείμαρρος που τη μεταφέρει

«Ο αεροχείμαρρος είναι ο κύριος οδηγός των καιρικών συστημάτων, τα οποία κινούνται ανάλογα με τη ροή του. Τον παρομοιάζουμε σαν τις ράγες του τραίνου, που πάνω του κινούνται τα ... βαγόνια του καιρού», αναφέρει αρχικά ο κ. Κολυδάς και προσθέτει: «Στην προκειμένη περίπτωση μεταφέρονται μεν θερμές μάζες αλλά και σκόνη, αλλά παράλληλα υπάρχει και η συννεφιά που παίζει ανασταλτικό ρόλο στην άνοδο της θερμοκρασίας (προς το παρόν). Είχαμε αναφερθεί γι'αυτό τις προηγούμενες ημέρες αλλά δεν πέρασε στο κοινό αυτή η πληροφόρηση Πολλές φορές μεταξύ δύο αξόνων του Jetstream (όπως βλέπουμε στην εικόνα) δημιουργείται άστατος καιρός. Αυτός ο καιρός θα επηρεάσει ως τη Δευτέρα κυρίως τα βόρεια. 

Τι είναι ο αεροχείμαρρος 

Στη Μετεωρολογία Αεροχείμαρρος (Jet stream) καλείται ένα ταχέως κινούμενο μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών δυτικών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα. Παρατηρούνται στις ατμόσφαιρες αρκετών πλανητών, αλλά για ευνόητους λόγους το μετεωρολογικό ενδιαφέρον περιορίζεται στους αεροχειμάρρους της ατμόσφαιρας της Γης. Δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης (από την ηλιακή ακτινοβολία και σε ορισμένους άλλους πλανήτες και από την εσωτερική θερμότητα) και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.

Όπως διαβάζουμε στη Βικιπαίδεια, ειδικότερα στη Γη, οι αεροχείμαρροι παρατηρούνται στη σχετικά στενή ζώνη της τροπόπαυσης, η οποία είναι το διαχωριστικό όριο μεταξύ της τροπόσφαιρας και της στρατόσφαιρας. Οι ισχυρότεροι αεροχείμαρροι είναι οι πολικοί και παρουσιάζονται σε ύψος από 7.000 - 12.000 μέτρα (23.000 – 39.000 πόδια) από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι υψηλότεροι και κάπως ασθενέστεροι αεροχείμαρροι είναι οι υποτροπικοί, συνήθως σε ύψος 10.000 - 16.000 μέτρα (33.000 – 52.000 πόδια) από την επιφάνεια της θάλασσας, αν και έχουν υπάρξει κρούσματα αεροχειμάρρων που αντιμετώπισαν οι ορειβάτες στις υψηλότερες κορυφές (άνω των 8.500 μέτρων) στα Ιμαλάια, όπως φαίνεται και σε πολλές φωτογραφήσεις τους. Συνηθέστερα, εκδηλώνονται πάνω από περιοχές μεσαίων γεωγραφικών πλατών και σε πολυπληθέστερο αριθμό στο Βόρειο ημισφαίριο παρά στο Νότιο, όπου κρίνονται περιορισμένοι.

Οι αεροχείμαρροι ανακαλύφθηκαν στα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από Γερμανούς πιλότους αναγνωριστικών αεροσκαφών πάνω από τη Μεσόγειο, καθώς και από Αμερικανούς πιλότους βομβαρδιστικών πάνω από την Ιαπωνία.

Οι αεροχείμαρροι μοιάζουν με τεράστια ομοαξονικά σωληνωτά ποτάμια - ρεύματα αέρος με αυξανόμενη ταχύτητα της κεντρικότερης ροής. Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 3.000 μιλίων / 1.600 και 5.000 χιλιομέτρων, το πλάτος τους μεταξύ 100 και 300 μιλίων / 160 και 500 χιλιομέτρων, και το υψομετρικό πάχος τους μεταξύ 1 και 3 μιλίων / 1,6 και 5 χιλιομέτρων (απεικόνιση στη διπλανή φωτογραφία). Η κατακόρυφη μεταβολή της ταχύτητας είναι της τάξεως των 5 - 10 μέτρων το δευτερόλεπτο και ανά χιλιόμετρο, ενώ η οριζόντια πλευρική της τάξεως μόλις των 0,05 μέτρων ανά δευτερόλεπτο και ανά χιλιόμετρο. Η ταχύτητα των ανέμων εξαρτάται από το σημείο μέσα στον αεροχείμαρρο και τη θερμοκρασία. Σχεδόν πάντα υπερβαίνει τα 92 χιλιόμετρα την ώρα (50 κόμβους), αν και στον πυρήνα των αεροχειμάρρων έχουν κατά καιρούς ανιχνευθεί ταχύτητες άνω των 400 χιλιομέτρων την ώρα (215 κόμβων), με την μέγιστη που έχει παρατηρηθεί να φτάνει τα 500 χλμ. την ώρα (300 κόμβοι), πάνω από την Ιαπωνία. Η κίνησή τους είναι περισσότερο μαιανδρική και για τον λόγο αυτό αποκαλούνται επίσης αερομαίανδροι. Η μεγαλύτερη σε συχνότητα εμφάνισης αεροχειμάρρων, ετησίως, παρατηρείται πάνω από τις ανατολικές περιοχές των ΗΠΑ και ειδικότερα την περίοδο του Χειμώνα και της Άνοιξης.

Οι μετεωρολόγοι χρησιμοποιούν τη θέση των αεροχειμάρρων ως βοήθημα για την πρόγνωση του καιρού. Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί σημασία και στη μελέτη του ενδεχομένου να παίζουν κάποιο ρόλο στο σχηματισμό ορισμένων σιφώνων, ιδιαίτερα των πλέον ισχυρών και καταστροφικών. Εικάζεται ότι τα ισχυρά ανοδικά ρεύματα που παρατηρούνται σε βαριές καταιγίδες, αν τυχόν φτάσουν σε μεγάλα ύψη, μπορεί να «πιαστούν» από αεροχειμάρρους και να αρχίσουν να περιστρέφονται βιαίως. Ενδεχομένως έτσι να δημιουργείται μια τεράστια περιστρεφόμενη στήλη, η οποία αν τελικώς στραφεί προς το έδαφος καταγράφεται ως σίφωνας.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό σήμερα Παρασκευή (17.5) - Πού εντοπίζεται αφρικανική σκόνη

Όπως σημειώνει στην πρόγνωσή της η ΕΜΥ, η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνηςΟι άνεμοι στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 23 με 25 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 26 με 29 βαθμούς και στη βόρεια Κρήτη τοπικά τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου.



ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα νότια, με πιθανότητα τοπικών βροχών από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα νότια, με πιθανότητα τοπικών βροχών από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές, με πιθανότητα τοπικών βροχών στα βόρεια, από το απόγευμα.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα μέχρι το απόγευμα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 και στην Κρήτη 28 και τοπικά έως 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα νότια, με πιθανότητα τοπικών βροχών το βράδυ.
Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε ακόμη → Ποιες περιοχές θα «σκεπάσει» η αφρικανική σκόνη την Παρασκευή