Παρβοϊός: To διαφορετικό σύμπτωμα του ιού που δείχνει νόσηση
Παιδίατρος εξηγεί τι είναι και πώς κολλάει
Παρβοϊός: Παιδίατρος εξηγεί τι είναι και πώς κολλάει ο ιός - To διαφορετικό σύμπτωμα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς
Ο θάνατος του 3 ετών κοριτσιού από οξεία μυοκαρδίτιδα έπειτα από λοίμωξη με παρβοϊό στη Θεσσαλονίκη σήμανε υναγερμό στις υγειονομικές αρχές. Όπως ανέφερε έγγραφο του ΕΟΔΥ, που κοινοποιήθηκε στους Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας με ημερομηνία 1 Μαΐου, σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν ακόμη 11 κρούσματα που σχετίζονται με τον παιδικό σταθμό που πήγαινε η μικρή.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου εξήγησε ότι πρόκειται για έναν ιό που υπάρχει εδώ και χρόνια, ο οποίος εμφανίζει συμπτώματα ήπιας λοίμωξης.
Παρβοϊός: Το σύμπτωμα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς
«Είναι ένας ιός που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, δεν είναι κάτι καινούργιο. Πάντα βλέπαμε παρβοϊούς και πάντα βλέπαμε τη λεγόμενη πέμπτη νόσο. Ιλαρά, ερυθρά, ανεμοβλογιά, οστρακιά, είχαμε και την πέμπτη νόσο που οφειλόταν σε αυτόν τον ιό. Σε έναν ιό κυτταροτοξικό, Β19, έτσι λέγεται. Όταν κολλήσει κάποιο άτομο, κολλάει από ανθρώπους σε ανθρώπους γιατί υπάρχει και παρβοϊός που κολλάει στις γάτες και στους σκύλους. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Αν κολλήσει 1 με 2 εβδομάδες παρουσιάζεις μια ήπια λοίμωξη, σαν ένα κοινό κρυολόγημα -μυαλγία, πονοκέφαλο. Αυτό που κάνει το χαρακτηριστικό είναι ότι βγάζει ένα εξάνθημα στο πρόσωπο σαν να έχω δεχθεί μια έντονη σφαλιάρα, ένα ράπισμα»,.
Να φανταστείτε όλος ο ενήλικος πληθυσμός να το έχει περάσει γι αυτό έχουμε αντισώματα της τάξης του 60%. Ένα ποσοστό 20-30% και μάλιστα των γυναικών δεν το έχει περάσει», είπε ο παιδίατρος.
Σε άλλο σημείο ο κ. Ανδρέου τόνισε ότι όταν εμφανίζεται «το εξάνθημα το παιδί δεν μεταδίδει το νόσημα. Το έχει μεταδώσει πριν».
Οι επιπλοκές που μπορεί να δημιουργήσει ο παρβοϊός στην εγκυμοσύνη
«Κάνει όμως κάποιες επιπλοκές σε σπάνιες περιπτώσεις. Προσβάλει τις αρθρώσεις κυρίως στους ενήλικες και να κάνει αρθρίτιδα. Ο ιός χτυπά τους πάντες. Σε σπάνιες περιπτώσεις κάνει καρδίτιδα, όπως όλες οι ιώσεις. Δεν υπάρχει ιός που να μην προσβάλει το μυοκάρδιο. Όταν υπάρχει και άλλες συνλοιμώξεις, ο ιός βρίσκει ευκαιρία και κάνει μεγαλύτερη ζημιά», πρόσθεσε.
Στη συνέχει ο κ. Ανδρέου επισήμανε την περίπτωση των εγκύων. «Αυτό που θέλω να ενημερώσω είναι ότι προσβάλει τις έγκυες γυναίκες. Οι έγκυες όταν προσβληθούν στο πρώτο, δεύτερο ή τον τρίτο τρίμηνο ή θα κάνουν βαριά αναιμία ή να γεννήθει νεκρό το μωρό. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη μετέπειτα ζωή μου.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει εμβόλιο, απάντησε «όχι».
Ματίνα Παγώνη: Δεν χρειάζεται πανικός
Από την πλευρά της η κυρία Παγώνη είπε ότι δεν χρειάζεται πανικός και εξήγησε ποια είναι τα συμπτώματα και ποια μπορεί να είναι η αντιμετώπιση.
Τι είναι ο παρβοϊός
Ο παρβοϊός (Parvovirus B19) είναι μια κοινή λοίμωξη που προσβάλλει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή 5 με 15 ετών.
Η λοίμωξη από παρβοϊό είναι γνωστή και ως «πέμπτη νόσος», καθώς ήταν μία από τις πέντε κοινές ασθένειες της παιδικής ηλικίας που είναι γνωστές για την πρόκληση εξανθήματος, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Τα συμπτώματα
Ο παρβοϊός (Parvovirus B19) είναι μια κοινή λοίμωξη η οποία δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα και η νόσηση είναι ήπια. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως ορισμένοι θα εμφανίσουν:
- Πυρετό
- Πονοκέφαλο
- Βήχα
- Πονόλαιμο
- Εξανθήματα
- Πόνο στις αρθρώσεις
- Εξανθήματα
Το πιο κοινό εξάνθημα που σχετίζεται με τη μόλυνση από τον παρβοϊό Β19 είναι το κόκκινο εξάνθημα στο πρόσωπο, κυρίως στα μάγουλα. Αυτό το εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως λίγες μέρες μετά τα αρχικά συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω. To εξάνθημα προκαλεί φαγούρα, ειδικά στα πέλματα των ποδιών.
Τρόποι μετάδοσης
Ο παρβοϊός Β19 εξαπλώνεται μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων, όπως η επαφή με σταγονίδια από τον βήχα ή το φτέρνισμα ενός μολυσμένου ατόμου.
Η ασθένεια είναι μεταδοτική κατά την εβδομάδα πριν εμφανιστεί το εξάνθημα, γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολο να προληφθεί η μετάδοση από άτομο σε άτομο, αφού δεν υπάρχουν ακόμα εμφανή συμπτώματα.
Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος και από μια έγκυο γυναίκα στο έμβρυο. Εάν μια έγκυος υποψιάζεται έκθεση στον παρβοϊό Β19, θα πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό της το συντομότερο δυνατό, λόγω πιθανών σπάνιων εμβρυϊκών επιπλοκών, εάν η ίδια δεν έχει ανοσία.
Πρόληψη από τον παρβοϊό
Δεν υπάρχουν εμβόλια ή φάρμακα για την πρόληψη της μόλυνσης, αλλά υπάρχουν τρόποι να μειώσετε τις πιθανότητές σας να μολυνθείτε ή να μεταδώσετε την μόλυνση σε άλλους:
- Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα
- Τηρείτε καλή υγιεινή των χεριών, καλύπτοντας το στόμα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε
- Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, την μύτη ή το στόμα σας
- Αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα
- Μείνετε σπίτι και αποφύγετε τους άλλους, όταν είστε άρρωστοι
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Απόλλων Τσεν, ο Ιερεμίας Εγκαρέιμπα, η Γιέβα Μπονταρένκο, ο Ντέιβ, η Βλάντα Ζασκλάβσκα, η Ουλιάνα Τσουπρίνα και η Παυλίνα Λη μιλούν στην Athens Voice για την ελληνική εμπειρία στο FYP
Δέχθηκε απρόκλητη επίθεση από οδηγό - Τι αναφέρει στη μαρτυρία του
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση
Συγκατηγορούμενοι η μητέρα και ο γαμπρός του
Αύριο έχει προγραμματιστεί η απολογία των υπολοίπων.
Πού θα γίνει τηλεκπαίδευση
Πώς θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες
Επικοινώνησαν με το 112
Επιτήδειοι «σήκωσαν» χρηματοκιβώτιο - Απουσίαζε η ιδιοκτήτρια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.