Ελλαδα

Πέθανε παιδί 3,5 ετών από παρβοϊό - Συναγερμός σε παιδικό σταθμό μετά από 11 κρούσματα

Επείγουσα ανακοίνωση του ΕΟΔΥ - Σε εξέλιξη η διερεύνηση των περιστατικών

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

«Συναγερμός» από τον ΕΟΔΥ: Πέθανε παιδάκι από παρβοϊό - Συρροή κρουσμάτων σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι γιατροί της χώρας εξαιτίας του παρβοϊού, μετά από επείγουσα ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, οι γιατροί πρέπει να είναι σε επιφυλακή και αυξημένη εγρήγορση για συμπτώματα μυοκαρδίτιδας που προκαλείται από Parvovirus, δηλαδή από παρβοϊό.

Ήδη εντοπίστηκε συρροή 11 κρουσμάτων σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, αλλά και ο θάνατος παιδιού 3,5 ετών που κατέληξε από οξεία μυοκαρδίτιδα από  Parvovirus B19.

O παρβοϊός, ο ιός του λοιμώδους ερυθήματος (γνωστού επίσης και ως πέμπτη νόσος), παρουσιάζει πανευρωπαϊκή έξαρση αυτήν την εποχή και εμφανίζει το εξάνθημα στα δύο μάγουλα, ως χαρακτηριστικό πρώιμο σύμπτωμα.  Είναι πολύ επικίνδυνος για τις εγκύους και τα μωρά με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

ΕΟΔΥ: 11 κρούσματα σε παιδικό σταθμό, ένα παιδί κατέληξε

Με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ έως 26/04/2024: έντεκα (11) παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη, εκ των οποίων ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε, ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοκαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται, δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα και τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.

Μετά τη διαπίστωση της συρροής των κρουσμάτων ο ΕΟΔΥ συνέστησε διακοπή της λειτουργίας της σχολικής μονάδας για δύο εβδομάδες, και ζήτησε απολύμανση. Στη συνέχει προέβη στην επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών για τους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες.

Ειδικότερα διερευνάται ο ρόλος της συλλοίμωξης Parvovirus B19 και άλλων ιών στη μυοκαρδίτιδα που παρουσίασαν τα παιδιά, καθώς εντοπίστηκαν επίσης εντεροϊοί και ρινοϊοί σε κάποια από αυτά.

«Η πλειοψηφία των παιδιών είχε ένδειξη πρόσφατης λοίμωξης με Parvovirus γεγονός το οποίο συνάδει με το επιδημιολογικό ιστορικό όπου αναφέρεται νόσηση από Parvovirus B19 (κλινική διάγνωση) σε πολλά από τα παιδιά του σταθμού. Ταυτόχρονα από την ανάλυση κλινικών δειγμάτων (filmarray ανώτερου αναπνευστικού και έλεγχο κοπράνων) φαίνεται ότι ο συχνότερος λοιμογόνος παράγοντας που απομονώθηκε ήταν ο Rhinovirus/Enterovirus ακολουθούμενος από τον Aderovirus. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα παιδιά με λοίμωξη από Parvovirus B19 είχαν ταυτόχρονα συλλοίμωξη με Rhinovirus/Enterovirus», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Η εργαστηριακή διερεύνηση περιελάμβανε ορολογικό έλεγχο με ImG και IgG αντισώματα έναντι Parvovirus B19 και επιπλέον εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων αναπνευστικού με filmarray και κοπράνων με μοριακές μεθόδους, σε μαθητές και προσωπικό του παιδικού σταθμού.

H ανακοίνωση του ΕΟΔΥ 

Παρβοϊός Β19: Τι είναι ο ιός

Ο παρβοϊός Β19 είναι ένας εξανθηματικός, κυτταροτοξικός ιός, ο οποίος εκδηλώνεται ως λοιμώδες ερύθημα, και μοιάζει με την λοίμωξη της ερυθράς.  Ονομάζεται πέμπτη νόσος έτσι γιατί είναι η 5η από τις συνήθεις παιδικές λοιμώξεις που προκαλούν πυρετό και εξάνθημα. Είναι λιγότερο σοβαρή από τις άλλες τέσσερις: ιλαρά, ερυθρά, η οστρακιά, ροδόχρουν εξάνθημα. Η νόσος μεταφέρεται κυρίως με τα σταγονίδια του αναπνευστικού συστήματος.

Είναι αρκετά μεταδοτική και αβλαβής στο γενικό πληθυσμό αλλά αποτελεί απειλή στην εγκυμοσύνη, γιατί προκαλεί αναιμία, καρδιακή ανεπάρκεια, μη άνοσο ύδρωπα στα έμβρυα που θα μολυνθούν, και μερικές φορές ενδομήτριο θάνατο λόγω της καταστροφής των ερυθροβλαστών.

Οι επιπλοκές της νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν οξεία ανεπάρκεια του μυελού των οστών (ο μυελός παύει να παράγει ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια) και πόνο των αρθρώσεων.

Ποια είναι η συχνότητα του ευρήματος;

  • Εμφανίζεται κυρίως τον χειμώνα και την άνοιξη.
  • Προσβάλλει τα παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών. (Το παιδί δεν μεταδίδει τη νόσο όταν είναι παρόν το εξάνθημα.)
  • Οξεία λοίμωξη εμφανίζεται στο 3%-4% των εγκύων γυναικών
  • 35%-53% των εγκύων γυναικών εμφανίζουν ανοσία στην λοίμωξη

Χαρακτηριστικά υπερηχογραφικά ευρήματα

Επειδή οι μητέρες που νοσούν από Β19 είναι συνήθως ασυμπτωματικές ή εμφανίζουν μη ειδική κλινική εικόνα, η υποψία της λοίμωξης τίθεται με την υπερηχογραφική διαπίστωση του εμβρυικού ύδρωπα, ενώ μπορεί να συνυπάρχει και ασκίτης.

Εμβρυοπάθεια

Η λοίμωξη από παρβοϊό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει μερικές φορές τα ερυθρά αιμοσφαίρια του εμβρύου. Αν και είναι σχετικά σπάνιο, αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναιμία, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποβολή ή θνησιγένεια. Ο κίνδυνος για το έμβρυο είναι μεγαλύτερος εάν η μόλυνση εμφανιστεί κατά το πρώτο εξάμηνο του εγκυμοσύνης.

Η ιογενής μυοκαρδίτιδα με επακόλουθο την καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί έναν άλλο πιθανό αιτιοπαθογενετικό μηχανισμό σχηματισμού ύδρωπα. Η μόλυνση του μυοκαρδίου μπορεί να επιφέρει μυοκαρδίτιδα που επιδεινώνει την καρδιακή ανεπάρκεια με τελικό αποτέλεσμα την νέκρωση του μυοκαρδίου.

Υπάρχει συσχετισμός με χρωμοσωμικές ανωμαλίες και γενετικά σύνδρομα;

Τα υπερηχογραφικά ευρήματα μπορεί να αποκαλύψουν διάφορες ανωμαλίες όπως:

  • αυξημένη αυχενική πάχυνση και οίδημα δέρματος
  • καρδιομεγαλία, περικαρδιακή συλλογή
  • Ασκίτης
  • Υδράμνιο
  • πάχυνση πλακούντα
  • ύδρωπας

Στις περισσότερες περιπτώσεις ύδρωπα η θεραπευτική παρέμβαση βασίζεται στην ενδομήτρια μετάγγιση αίματος μέχρι την αυτόματη υποχώρηση της αναιμίας.

Εγκεφαλικές ανωμαλίες παρατηρήθηκαν στο 26% (7/27) των μεταγγισμένων εμβρύων στη μαγνητική τομογραφία. Ως εκ τούτου, μπορεί να εμφανιστεί νευροαναπτυξιακή βλάβη μεταξύ των επιζώντων, παρά την κατάλληλη προγεννητική αντιμετώπιση, συμπεριλαμβανομένης της ενδομήτριας μετάγγισης.

Η μόλυνση του εμβρύου μπορεί να καταλήξει σε ενδομήτριο θάνατο σε ποσοστό 5% μεταξύ των προσφάτως μολυσμένων μητέρων.

Εμβολιασμός

Μέχρι σήμερα διαθέσιμο εμβόλιο δεν υπάρχει, επομένως ο συστηματικός ορολογικός έλεγχος των αντισωμάτων B19 δεν συνιστάται σε μη έγκυες ή σε γυναίκες που σχεδιάζουν μελλοντική εγκυμοσύνη.