Ελλαδα

Επιστρέφει από σήμερα αφρικανική σκόνη με σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας

Η διαδρομή που θα ακολουθήσει το πορτοκαλί νέφος - Αναλυτική πρόγνωση από Meteo και EMY

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Καιρός σήμερα: Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη -  Η διαδρομή που θα ακολουθήσει το πορτοκαλί νέφος - Αναλυτική πρόγνωση από Meteo και EMY

Από σήμερα Πέμπτη και ως την Κυριακή ο καιρός αλλάζει με την αφρικανική σκόνη να κάνει έντονη την παρουσία της και η κατάσταση στην ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική και τη χώρα να βρίσκεται στο επίκεντρο ενός υποτροπικού αεροχείμμαρου. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει μεγάλη άνοδο φτάνοντας στους 30 με 32 βαθμούς.

Ο υδράργυρος αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο στα νότια και στην Κρήτη όπου σύμφωνα με την πρόγνωση θα αγγίξει τους 34 ίσως και τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Η αφρικανική σκόνη θα είναι έντονη και θα υπάρχει έντονη δυσφορία. Συστήνεται μάλιστα να προφυλαχθούν τα παιδιά και τα βρέφη, άτομα πάνω των 65 ετών, άτομα με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού, κυρίως βρογχικό άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) όπως και άτομα με χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα Πέμπτη

Tοπικοί όμβροι και ασθενείς κατά βάση λασποβροχές στα βόρεια και κεντρικά, μέτριοι έως ισχυροί νότιοι άνεμοι στο Ι΄όνιο, θερμοκρασία σε άνοδο στα δυτικά και νότια.
Πιο αναλυτικά:

Για την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 προβλέπονται αραιές νεφώσεις, περισσότερο αυξημένες στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία όπου θα σημειώνονται τοπικά ασθενείς βροχοπτώσεις. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στα ορεινά της Πίνδου, στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα προβλέπεται να σταματήσουν αργά το απόγευμα. Η μεταφορά σκόνης από την Αφρική θα προκαλέσει και λασποβροχές στις προαναφερθείσες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 22 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 8 έως 18 βαθμούς), 15 έως 28 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 14 έως 31 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 10 έως 28 βαθμούς στην Ήπειρο), 14 έως 29 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 12 έως 26 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 18 έως 23 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο γενικά από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως 4 μποφόρ και τοπικά στο Βόρειο Αιγαίο και τις Κυκλάδες έως 5 μποφόρ τις βραδινές ώρες, ενώ στο Ιόνιο από νότιες γενικά διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 6 μποφόρ, και δυτικά των Ιόνιων Νήσων σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, και αυξημένη συγκέντρωση σκόνης περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με παροδική λασποβροχή περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς 3 μποφόρ.

Aφρικανική σκόνη: Η διαδρομή που θα ακολουθήσει το πορτοκαλί νέφος - To βίντεο του Θοδωρή Κολυδά 

Βήμα - βήμα αποτυπώνεται σε βίντεο που ανήρτησε στα social media ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς το πέπλο αφρικανικής σκόνης που θα σκεπάσει αρκετές περιοχές της χώρας τις επόμενες ημέρες.

Όπως σημειώνει ο Θοδωρής Κολυδάς στην ανάρτησή του στο X, «από την Πέμπτη ξεκινά η μεταφορά σκόνης προς την χώρα μας από τις ακτές της Αφρικής με κορύφωση των συγκεντρώσεων την Παρασκευή και το Σάββατο. Οι ποσότητες σκόνης αυτό το διήμερο συγκρινόμενες με το προηγούμενο επεισόδιο, θα είναι μικρότερες και θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά και τα νότια (κυρίως Πελοπόννησος και Κρήτη). To φαινόμενο αναφέρεται στις γενικές προγνώσεις της ΕΜΥ και παρακολουθείται από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας».