Ελλαδα

Forbes: Αυτοί είναι οι 10 πλουσιότεροι Έλληνες του κόσμου

Με τι ασχολούνται και πόση είναι η περιουσία τους

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Φίλιππος Νιάρχος
Forbes: Αυτοί είναι οι 10 πλουσιότεροι Έλληνες του κόσμου © Eurokinissi

Forbes: Αυτοί είναι οι 10 πλουσιότεροι Έλληνες του κόσμου - Με τι ασχολούνται και πόση είναι η περιουσία τους

Το Forbes δημοσίευσε τη λίστα του με τους δισεκατομμυριούχος σε όλο τον πλανήτη για το 2024 και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και 10 Ελληνίδες και Έλληνες.

Στην ηλεκτρονική έκδοση του αμερικανικού περιοδικού με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, το πρώτο ελληνικό όνομα που συναντά κάποιος είναι αυτό της Μαρίας Αγγελικούση, η οποία είναι στην θέση 432 της γενικής κατάταξης με περιουσία που υπολογίζεται στα 6,4 δισ. δολάρια.

Οι πλουσιότεροι Έλληνες για το 2024

Μαρία Αγγελικούση 6,4 δισ. δολάρια

Η Μαρία Αγγελικούση είναι Ελληνίδα εφοπλίστρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Αγγελικούση.

Είναι κόρη του Γιάννη Αγγελικούση. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εργάστηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 2008 εντάχθηκε στην οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία και το 2021, μετά τον θάνατο του πατέρα της, ανέλαβε τα ηνία του Ομίλου Αγγελικούση.

Είναι η πρώτη πλουσιότερη Ελληνίδα στον κόσμο με περιουσία που υπολογίζεται σε 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη Lloyd's List για το 2023 η Αγγελικούση κατέλαβε την 12η θέση.

Το 2023 παρέλαβε το βραβείο της Lloyd's για το «πλοίο της χρονιάς» για το υπερδεξαμενόπλοιο VLCC διπλού καυσίμου «Antonis I. Angelicoussis».

Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Αριστοτέλης Μυστακίδης 3,3 δισ. δολάρια

Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης (24 Απριλίου 1962, Ρώμη) είναι δισεκατομμυριούχος έμπορος μετάλλων. Έχει Ελληνική και Βρετανική ιθαγένεια. Η περιουσία του ανέρχεται στα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes (Οκτώβριος 2022) και θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες.

Κατάγεται από την Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου.

Ο Μυστακίδης εργάστηκε για 6 χρόνια στα έγχρωμα μέταλλα για την Αμερικανική εταιρεία Cargill. Το 1993 μεταπήδησε στην Marc Rich & Co λίγο πριν την εξαγορά της και τη μετονομασία της σε Glencore. Εργάστηκε στα τμήματα ψευδάργυρου, χαλκού και μολύβδου, φτάνοντας στη θέση του υποδιευθυντή το 2000.

Το 2018 οι καναδικές ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο και απαγόρευσαν στον Μυστακίδη να υπηρετεί ως διευθυντής λόγω παραβιάσεων συμμόρφωσης. Από το 2021 είναι είναι ένας από τους μεγαλομετόχους της Τράπεζας Πειραιώς.

Στα τέλη του 2021 αποκαλύφθηκε ότι ο Μυστακίδης πραγματοποίησε μια σημαντική επένδυση και στην ναυτιλιακή Union Maritime με έδρα το Λονδίνο, εταιρεία με παρουσία κυρίως στα δεξαμενόπλοια, η οποία άνοιγμα και στη μεταφορά χύδην ξηρού φορτίου.

Φίλιππος Νιάρχος 2,8 δισ. δολάρια

Ο Φίλιππος Νιάρχος (1954) είναι Έλληνας εφοπλιστής, επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης.

Σύμφωνα με το Forbes, ο Φίλιππος Νιάρχος είναι ο πλουσιότερος Έλληνας για το 2022 και ο 1096ος παγκοσμίως με τη συνολική του περιουσία να φτάνει τα 2,8 δις δολάρια.

Ο Φίλιππος Νιάρχος είναι το πρώτο από τα τρία παιδιά του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου και της Ευγενίας Λιβανού. Έχει ακόμη τρία αδέρφια, τον Σπύρο, τον Κωνσταντίνο και τη Μαρία. Επίσης, από τον γάμο του πατέρα του με την Σάρλοτ Φόρντ έχει μία ετεροθαλή αδερφή, την Έλενα.

Ζει μόνιμα στο Παρίσι και ως άνθρωπος συχνά χαρακτηρίζεται από τα ΜΜΕ ως «μυστικοπαθής». Πολλές λεπτομέρειες και πληροφορίες από τη ζωή του παραμένουν κρυφές.

Σπούδασε στο Κολλέγιο Στανισλάς στο Παρίσι. Σαν έφηβος, μεγαλώνει μέσα στην πειθαρχία και γίνεται η σκιά του πατέρα του σε διάφορες κοσμικές εκδηλώσεις και γκαλά ιππασίας, όπου διαγωνίζονται τα καθαρόαιμα αραβικά άλογα του Νιάρχου. Το 1970 η μητέρα του Ευγενία Λιβανού (έχοντας χωρίσει με τον Σταύρο ήδη από το 1965) βρέθηκε νεκρή στο ιδιωτικό νησί της οικογένειας Νιάρχου, τη Σπετσοπούλα. Αν και υπήρχαν ίχνη ξυλοδαρμού, ο θάνατος αποδόθηκε σε υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.

Ο Φίλιππος Νιάρχος χαίρει εκτίμησης στην Ελβετία και ιδιαίτερα στο Σανκτ Μόριτς, οπού έχει ονομαστεί «επίτιμος δημότης».

Γιώργος Προκοπίου 2,6 δισ. δολάρια

Ο Γιώργος Προκοπίου είναι Έλληνας εφοπλιστής. Είναι ιδρυτής των εταιρειών Dynacom Tankers, Sea Traders και Dynagas.

Ο Γιώργος Προκοπίου γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1946, στην Αθήνα. Και οι δύο γονείς του ήταν πρόσφυγες· ο πατέρας του από τη Σμύρνη και η μητέρα του από την Οδησσό.

Ο Προκοπίου αγόρασε το πρώτο του πλοίο το 1971, ένα δεξαμενόπλοιο με τίτλο Πενσυλβάνια. Ίδρυσε τις εταιρείες Dynacom Tankers, Sea Traders και Dynagas. Τον Ιούνιο του 2014, η Dynacom Tankers είχε 54 πλοία, η Sea Traders είχε 29 πλοία και η Dynagas είχε 10 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων νέων κτιρίων.

Τον Μάρτιο του 2015 η περιουσία του έφτανε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια και οι εταιρείες του κατείχαν 89 πλοία σύμφωνα με το Bloomberg.

Το 2016, το ναυτιλιακό περιοδικό Lloyd's List, τον κατέταξε 12ο στο κατάλογο των 100 ατόμων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Ο Προκοπίου συμπεριλήφθη στον κατάλογο το 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 και 2023. Έχει διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Το 2021 περιήλθαν στην ιδιοκτησία του τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Κωνσταντίνος Μαρτίνος 2,3 δισ. δολάρια

Είναι ο δευτερότοκος της οικογένειας Μαρτίνου, μία από τις ισχυρότερες οικογένειες της παγκόσμιας ναυτιλίας. Η οικογένεια ελέγχει τρεις ναυτιλιακές εταιρείες με έναν μεικτό στόλο από 249 πλοία, δεξαμενόπλοια, φορτηγά, μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG carriers) και μεταφοράς αερίου (LPG). Τη θαλάσσια αυτοκρατορία την ίδρυσε το 1964 η μητέρα τους η Αθηνά Μαρτίνου.

Ο Κωνσταντίνος με τη Thenamaris, που ήταν η αρχική εταιρεία της οικογένειας, ελέγχει 100 πλοία εκ των οποίων 92 είναι στο νερό και οκτώ υπό ναυπήγηση.

Σπύρος Λάτσης 2,2 δισ. δολάρια

Ο Σπύρος Λάτσης (1946) είναι Έλληνας τραπεζίτης, εφοπλιστής και μεγιστάνας της πετρελαιαγοράς. Ελέγχει έναν από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ιδιωτικούς τραπεζικούς ομίλους στην Ελβετία (EFG Group). Είναι μεγαλομέτοχος των Ελληνικών Πετρελαίων, ενός εκ των κορυφαίων ομίλων στον τομέα της ενέργειας και των πετρελαιοειδών της ανατολικής Ευρώπης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 1 Ιανουαρίου 1946 και είναι γιος του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση και της Εριέττας Τσουκαλά.

Σπούδασε στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου και στη συνέχεια ανέλαβε τα ηνία των επιχειρήσεων της οικογένειας Λάτση. Αν και καταγόταν από εφοπλιστική οικογένεια ίδρυσε το EFG Group έναν πολυεθνικό τραπεζικό όμιλο με σημαντική θέση στην αγορά ιδιωτικής τραπεζικής στην Ελβετία.

Ο Σπύρος Λάτσης διαθέτει ένα από τα πολυτελέστατα και μεγαλύτερα γιοτ στον κόσμο ενώ σύμφωνα με το περιοδικό Forbes τον Σεπτέμβριο του 2017 ήταν στην 40η θέση στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου με περιουσία 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια, όντας ο πλουσιότερος Έλληνας στο κόσμο.

Το 2019 χώρισε την περιουσία -της οικογένειας Λάτση- με την αδελφή του, Μαριάννα, κρατώντας, μαζί με την άλλη αδελφή του, Μαργαρίτα, τον τραπεζικό όμιλο EFG International και την εταιρεία Lamda Development.

Είναι παντρεμένος με την Ντόροθι Μπάντελεϊ και έχει δύο παιδιά. Διαμένει μόνιμα στη Γενεύη της Ελβετίας.

Βαρδής Βαρδινογιάννης 2,1 δισ. δολάρια

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης (4 Δεκεμβρίου 1933) είναι Έλληνας επιχειρηματίας και εφοπλιστής. Είναι επικεφαλής του Ομίλου Βαρδινογιάννη και θεωρείται από τους ισχυρότερους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας με την περιουσία του να αποτιμάται στα 2,7 δις δολάρια (το 2024). Σύμφωνα με την Lloyd's συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ισχυρών παραγόντων της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1933 στην Επισκοπή Ρεθύμνου και είναι γιος του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη. Είναι το πέμπτο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας, καθώς προηγούνται τα τέσσερα αδέλφια του, Παύλος (1925-1984), Αμαλία (1927-2016), Σήφης (1929 - 2002), Νίκος (1931-1973) και έπονται άλλα τρία οι Γιώργος (1936-), Θεόδωρος (1942-1996) και Ελένη.

Αποφοίτησε το 1955 από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ακολούθησε καριέρα αξιωματικού στο Πολεμικό ναυτικό (τότε Βασιλικό Ναυτικό), όπως ο αδελφός του, Νίκος. Αποστρατεύθηκε αναγκαστικά τον Ιούλιο του 1967 από το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου με τον βαθμό του πλωτάρχη, λόγω της αντιστασιακής του δράσης, και εξορίστηκε στην Αμοργό.

Μυήθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα του Ναυτικού και βοήθησε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός των πλοίων σε περίπτωση εκδήλωσης κινήματος. Ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις του αδερφού του και από το 1972 ανέλαβε τη διοίκησή τους μετά τον πρόωρο θάνατο εκείνου.

Από το 1989 ασχολείται και με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ιδρύοντας τους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega (τον οποίο κατείχε μέχρι το 2019) και Star τον οποίο κατέχει έως σήμερα ενώ από το 2018 κατέχει παράλληλα και τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Alpha. Είναι παντρεμένος με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη (το γένος Μπουρνάκη) και έχουν αποκτήσει πέντε παιδιά: τον Γιάννη (γενν. 1962), τη Χριστιάννα (γενν. 1964), τον Γιώργο (γενν. 1967), τον Νίκο (γενν. 1974) και τη Βαρδιάννα (γενν. 1976). Ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν αναπτύξει σημαντικές φιλανθρωπικές δράσεις.

Μαριάννα Λάτση 1,8 δισ. δολάρια

Η Μαριάννα Λάτση (1953) είναι Ελληνίδα μεγαλοεπιχειρηματίας και ευεργέτιδα, που είναι κόρη του Γιάννη Λάτση (1910-2003) και της Εριέττας Τσουκαλά (1925-2022).

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Μαρτίου 1953. Το καλοκαίρι του 1963, λίγα χρόνια μετά την γέννηση της, ο πατέρας της αγόρασε ένα μεταγωγικό πλοίο στο οποίο έδωσε το όνομα της, "Μαριάννα Λάτση".

Σπούδασε στο Λονδίνο οικονομικά και ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις της οικογένειας. Είναι μέτοχος στην EFG Eurobank ενώ συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες του ιδρύματος Λάτση.

Τον Νοέμβριο του 1982, παντρεύτηκε τον δάσκαλο θαλάσσιου σκι από τη Βουλιαγμένη, Γρηγόρη Κασιδόκωστα, μετέπειτα δήμαρχο Βουλιαγμένης, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί, τον Πάρη Κασιδόκωστα (1982). Ο πατέρας της εναντιώθηκε αμέσως στον γάμο αυτό και μετά από πέντε χρόνια, το 1987, η Μαριάννα Λάτση κατέθεσε αίτηση διαζυγίου, το οποίο εκδόθηκε μετά από μερικούς μήνες.

Λίγο αργότερα, συνήψε σχέση με τον ηθοποιό Νίκο Κούρκουλο. Ο πατέρας της και πάλι εναντιώθηκε στον γάμο αυτό, με αποτέλεσμα να παντρευτούν μόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, το 2003. Μαζί του απέκτησε δύο παιδιά, την Εριέττα Κούρκουλου (1993) και τον Φίλιππο Κούρκουλο (1998).

To 2019 η Λάτση, μετά από χρόνια διαφωνιών, διαχώρισε τελικά την περιουσία της οικογένειας Λάτση με τα δύο αδέλφια της, τον Σπύρο και την Μαργαρίτα, κρατώντας την ναυτιλιακή εταιρεία Latsco.

Ανδρέας Μαρτίνος 1,8 δισ. δολάρια

Ο μικρότερος της οικογένειας Μαρτίνου. Το 1997, ο Ανδρέας, δημιούργησε την δική του εταιρεία, τη Minerva Marine και με τη δική του σκληρή προσπάθεια και γνώσεις, κατάφερε να γίνει πολύ ισχυρός στο χώρο της ελληνικής ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα, κατάφερε να έχει στη κατοχή του 54 πλοία και πλέον έχει φτάσει τα 72 πλοία. Ο ίδιος, παντρεύτηκε την Αλεξάνδρα Μαρτίνου με την οποία μάλιστα, απέκτησαν και τρία παιδιά. Την Αταλάντη, τον Κίκο και την Αλίκη. Η Αταλάντη, παντρεύτηκε με τον Ντίνο Κόκκαλη, ο οποίος είναι γιος του Σωκράτη και της Ελένης Κόκκαλη. Η Αλίκη Μαρτίνου, παντρεύτηκε με τον σκηνοθέτη Ντένη Ηλιάδη και ο Κίκος, με την Μαρίνα Λιβανού. Μάλιστα, ο Ανδρέας Μαρτίνος έχει γίνει και παππούς, αφού έχει αποκτήσει εγγόνια και από τα τρία παιδιά του.

Αθανάσιος Μαρτίνος 1,8 δισ. δολάρια

Ο Θανάσης Μαρτίνος είναι Έλληνας εφοπλιστής και επενδυτής ακινήτων. Από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι τον Ιούλιο του 2023 που παραιτήθηκε, διετέλεσε Πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους. Κατέχει, επίσης, το οφφίκιο του Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Θανάσης Μαρτίνος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1950. Ο πατέρας του, Ιωάννης, γεννήθηκε το 1907 στην Στεμνίτσα Αρκαδίας και η μητέρα του Αθηνά (Νουνού) έχει καταγωγή από την Κεφαλλονιά και την Ελευσίνα. Από το 1971 εργάζεται κοντά στην οικογενειακή νεοϊδρυθείσα ναυτιλιακή εταιρεία "Thenamaris Ships Management", την οποία ίδρυσε η μητέρα του. Το 1974, ολοκληρώνει τις σπουδές του, στα Ναυτιλιακά στο Λονδίνο και στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1975 η Thenamaris ήλεγχε έναν στόλο από 36 πλοία, μεταφορικής ικανότητας 850.000 τόνων. Το 1991, ο Μαρτίνος αποχωρεί από την εταιρεία, για να δημιουργήσει την Eastern Mediterranean Maritime (EastMed). Διαθέτει 74 ποντοπόρα πλοία, απασχολεί 180 στελέχη στα γραφεία και 1.500 ναυτικούς στα πλοία του, ενώ είναι και μεγάλος επενδυτής στο real estate.

Εκτός από την ενασχόλησή του με τη ναυτιλία, αφιερώνει αρκετό προσωπικό χρόνο σε φιλανθρωπικό έργο. Μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αιγέας», στην οποία είναι επικεφαλής μαζί με τη σύζυγό του Μαρίνα από το 2015, επιτελεί φιλανθρωπικό έργο, χτίζοντας σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες και άλλα. Ο Θ. Μαρτίνος μαζί με τα αδέρφια του, Ντίνο και Ανδρέα είναι ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ», της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για τέσσερις θητείες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.