- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Δήμητρα Καλαντώνη: Πώς γίνεται η επανένταξη των παιδιών στην κοινωνία μετά την έξοδο από τις δομές
Μια συζήτηση με την ιδρύτρια και πρόεδρο της οργάνωσης «Εξέλιξη Ζωής»
Δήμητρα Καλαντώνη: Η ιδρύτρια και πρόεδρος της «Εξέλιξης Ζωής» μιλάει για την οργάνωση και την αποστολή της
Η έκφραση «μια εικόνα χίλιες λέξεις» ταιριάζει απόλυτα βλέποντας σε πολλές φωτογραφίες το χαμόγελο ικανοποίησης και χαράς που αποτυπώνεται από τον φωτογραφικό φακό στο πρόσωπο της Δήμητρας Καλαντώνη, ιδρύτριας και προέδρου της οργάνωσης «Εξέλιξη Ζωής», καθώς συνομιλεί με παιδιά από διάφορα μέρη του κόσμου. Παιδιά που την κοιτούν στα μάτια, με ηρεμία και αγάπη, όπως ακριβώς κοιτούν μικρά παιδιά την μαμά τους, νιώθοντας προστασία και ζεστασιά στην αγκαλιά της. Πίσω όμως από αυτά τα χαμόγελα των παιδιών, κρύβονται αρκετές ιστορίες δυσκολιών και ανείπωτου πόνου που χρειάστηκε τιτάνιος αγώνας από δομές και ειδικούς, που είχαν την τύχη να φιλοξενηθούν ώστε να μπορέσουν ξανά να νιώσουν εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό. Κάποια άλλα, πολλά σε αριθμό παιδιά, δυστυχώς δεν στάθηκαν τυχερά παίρνοντας άλλους σκοτεινούς δρόμους.
Δήμητρα Καλαντώνη: Πώς ξεκίνησε η «Εξέλιξη Ζωής» και ποιοι είναι οι στόχοι της οργάνωσης
Συνομιλώντας με την Δήμητρα Καλαντώνη, το ρολόι του χρόνου μας γυρνάει μια δεκαετία πίσω. Τότε που η Δήμητρα, έχοντας ολοκληρώσει τις αρχικές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Modul της Βιέννης στον τομέα του Hotel Management και με εργασιακή εμπειρία σε μερικές από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές εταιρείες της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Αυστρίας στον τομέα των Δημοσίων Σχέσεων, Οργάνωσης Εκδηλώσεων, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας και Εμπορικό – Πώληση, επισκέφθηκε μια κλειστή δομή παιδικής προστασίας. Το γεγονός αυτό, όπως μας εξιστορεί, ήταν η αφορμή για να διαπιστώσει ένα σημαντικό κενό που υπήρχε ως προς τη στήριξη των παιδιών που ζούσαν σε ιδρύματα και δομές, για τα οποία μετά την ενηλικίωσή τους και την έξοδό τους από τις δομές δεν υπάρχει βοήθεια και κοινωνική μέριμνα ώστε να κάνουν το επόμενο σημαντικό βήμα και να ενταχθούν στην κοινωνία.
Αναρωτιόμαστε όμως με ποια αφορμή ένα ανερχόμενο στέλεχος στους τομείς που προαναφέρθηκαν βρέθηκε σε μια τέτοια δομή; Αφορμή στάθηκε η συνάντηση με μια 19χρονη που είχε το 2014 η Δήμητρα Καλαντώνη στη διάρκεια μιας χριστουγεννιάτικης επίσκεψης σε δομή φιλοξενίας για κορίτσια, ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Παλαιού Φαλήρου, προκειμένου να προσφέρουν δώρα στα παιδιά από χρήματα που είχαν συγκεντρώσει οι μαθητές για να προσφέρουν σε παιδιά της ηλικίας τους που τα είχαν ανάγκη.
Η αγωνία του νεαρού κοριτσιού για το μέλλον της, καθώς ο χρόνος της παραμονής της στην δομή «είχε νομικά λήξει» και έπρεπε να αποχωρήσει, έγινε και δική της αγωνία. «Ως μαμά συγκλονίστηκα, με την ιδέα και μόνον πως ένα παιδί 18, 19 ετών μπορεί να ζήσει πλέον μόνο του, με όσα έχει περάσει. Με ποιο τρόπο θα μπορέσει να ενταχθεί στην κοινωνία, χωρίς να έχει κάποια οικογένεια πίσω του που θα το στηρίξει. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η ιδέα της “Εξέλιξης Ζωής” με σκοπό να υποστηρίξουμε αυτούς τους νεαρούς ενήλικες που βγαίνουν από τις δομές. Πήρε χρόνια να δομηθεί σωστά και να σχεδιαστεί. Έγινε έρευνα σε βάθος, επισκέψεις σε δομές και αναζητήσεις πρακτικών που ακολουθούν άλλες χώρες σε αυτό το πεδίο».
Η Δήμητρα Καλαντώνη χρειάστηκε να δώσει καθημερινό αγώνα, παράλληλα με την επαγγελματική της δραστηριότητα και την ανατροφή του γιού της. Επιστράτευσε όλες τις γνώσεις που είχε αποκτήσει από τις σπουδές της, παράλληλα με την επαγγελματική της εμπειρία που στο μεταξύ είχε εμπλουτισθεί και με νέες θέσεις ευθύνης όπως Υπεύθυνη Εμπορικής λειτουργίας στο ΚΠΙΣΝ, που είχε υπηρετήσει σε τομείς εκτός του Τουρισμού, προκειμένου να καταφέρει να οργανώσει την «Εξέλιξη Ζωής».
Σήμερα, πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή της έχει καταφέρει να έχει υποστηρίξει και ενδυναμώσει περισσότερους από 160 εφήβους (12-17 ετών) και νεαρούς ενήλικες (18-25 ετών) που διαβιούν σε δομές κλειστής παιδικής προστασίας στην Ελλάδα.
«Όραμα και αποστολή μας είναι να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε, στην ομαλή αποδέσμευση των νεαρών ωφελούμενών μας από την ιδρυματική φροντίδα και παράλληλα στην πλήρη συμπερίληψή τους στην κοινωνία. Μέσα από έναν συνδυασμό προγραμμάτων, εκπαιδευτικής κατάρτισης, ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης, αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων, παροχής στέγης και επαγγελματικού προσανατολισμού, στόχος μας είναι να διεκδικούν με αισιοδοξία, ισορροπία, γνώσεις και δεξιότητες, ένα καλύτερο μέλλον, επιτυγχάνοντας την ανεξάρτητη και αυτόνομη διαβίωσή τους», αναφέρει.
Όπως μας ενημερώνει, το πλαίσιο των δράσεων της Οργάνωσης στηρίζεται σε ευρήματα από τη χαρτογράφηση των δομών κλειστής παιδικής προστασίας που λειτουργούν σε όλη την ελληνική επικράτεια, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2021 από το επιστημονικό προσωπικό της, σε συνεργασία με την McKinsey και το Κέντρο Αρχιμήδης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αναδείχθηκε με τον τρόπο αυτό η ανάγκη για ολιστική και πολυεπίπεδη παρέμβαση στην επιμόρφωση, ενδυνάμωση και αυτονόμηση των παιδιών και των νέων που διαμένουν σ' αυτές. Η «Εξέλιξη Ζωής», κατόπιν δημοσίευσης στο ΦΕΚ και άρθρο 6944Β με ημερομηνία 13 Δεκέμβριου 2023, απέσπασε την «Ειδική Πιστοποίηση Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα».
Αρωγός στη δράση της, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, ήταν από την πρώτη στιγμή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με την ιδρυτική δωρεά του. Ωστόσο, ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των νέων που χρειάζονται τη στήριξή μας, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για νέους υποστηρικτές-συνεργάτες οι οποίοι μοιράζονται τις ίδιες κοινωνικές ευαισθησίες με εμάς και επιθυμούν να συμβάλλουν στο έργο μας, προκειμένου από τις δράσεις της μας να ωφεληθούν ακόμη περισσότεροι, αναφέρει η κα Καλαντώνη που στέλνει το μήνυμα ότι:
Κάθε παιδί μπορεί να αλλάξει τη ζωή του με τις δικές του δυνάμεις αρκεί να λάβει την κατάλληλη ενδυνάμωση
Σήμερα, έχοντας στο πλευρό της ως συνεργάτη της τον γιο της Πάνο Παπαδόπουλο, πρωταθλητή της κωπηλασίας και απόφοιτο του Πανεπιστήμιου της Βιέννης, αλλά και την θετική αύρα των 160 και πλέον παιδιών που πέρασαν από την Οργάνωση, η Δήμητρα Καλαντώνη, είναι βέβαιο ότι θα την οδηγήσει στην επόμενη ημέρα. Μαζί με νέους συνεργάτες και υποστηρικτές που θα τους κερδίσει «η εικόνα με τις χίλιες λέξεις», το όραμά της για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά που αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους.