Ελλαδα

Πότε πέφτει φέτος η γιορτή του Αγίου Γεωργίου

Γιατί είναι κινητή εορτή

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγίου Γεωργίου 2024: Πότε πέφτει φέτος η γιορτή - Γιατί είναι κινητή εορτή
Αγίου Γεωργίου 2024: Πότε πέφτει φέτος η γιορτή - Γιατί είναι κινητή εορτή © Eurokinissi

Αγίου Γεωργίου 2024: Πότε πέφτει φέτος η γιορτή - Γιατί είναι κινητή εορτή

Πότε είναι φέτος του Αγίου Γεωργίου; Το 2024 η μεγάλη γιορτή δεν θα γιορταστεί «κανονικά», αλλά μία ημέρα μετά το Πάσχα. Όπως είναι γνωστό, κάποιες χρονιές ο Άγιος Γεώργιος γιορτάζει στις 23 Απριλίου και άλλα έτη μετατίθεται και γιορτάζεται τη Δευτέρα του Πάσχα, ανάλογα με το πότε «πέφτει» το Πάσχα. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε γιατί γίνεται αυτό. 

Αγίου Γεωργίου 2024 - Πότε γιορτάζεται

Οι γιορτές που συμπίπτουν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπως για παράδειγμα η εορτή του Αγίου Γεωργίου, μετατίθενται την Κυριακή πριν από αυτές ή την εβδομάδα της Διακαινησίμου, την εβδομάδα δηλαδή μετά την Κυριακή του Πάσχα. Σημειώνεται ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η «θεωρία» ότι ο Άγιος Γεώργιος τιμάται μετά το Πάσχα, καθώς τα εκκλησιαστικά τροπάρια του Αγίου Γεωργίου περιέχουν αναστάσιμα λόγια, που δεν είναι δυνατό να τα ψάλουν πριν από την Ανάσταση. Με βάση την Εκκλησία, κάθε Κυριακή, είναι ημέρα αναστάσιμη. Απλώς, η ακολουθία του Αγίου Γεωργίου είχε γραφτεί πριν από την αλλαγή του ημερολογίου και τότε η εορτή έπεφτε πάντα μετά το Πάσχα.

Έτσι, φέτος, του Αγίου Γεωργίου είναι τη Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου 2024

Ο βίος του Αγίου Γεωργίου  

Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, παρόλο που το εορτολόγιο περιλαμβάνει περισσότερες από 50 μορφές με το όνομα Γεώργιος, ο άγιος που εορτάζεται επίσημα είναι ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος. Ο Άγιος Γεώργιος έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού στα τέλη του 3ου με αρχές του 4ου αιώνα. Καταγόταν από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα την Καππαδοκία και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού.

Το 303 μ.Χ., όταν άρχισαν οι διωγμοί του Διοκλητιανού, ο Γεώργιος δεν δίστασε να ομολογήσει την χριστιανική του πίστη του, προκαλώντας το μένος του Διοκλητιανού, επειδή κατείχε μεγάλο αξίωμα και ήταν ένας από τους αξιωματικούς που εκτιμούσε πολύ. Αρχικά του έταξε πλούτη, γη και δούλους για να αλλαξοπιστήσει και όταν ο Γεώργιος αρνήθηκε, ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια.

Αγίου Γεωργίου - Έθιμο με άλογο στην Πρέβεζα
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/EUROKINISSI

Το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου - Ξέσκισαν τις σάρκες του - Βάδισε με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια

Η χριστιανική παράδοση περιγράφει ότι αφού τον λόγχισαν, ξέσκισαν τις σάρκες του με ειδικό τροχό από μαχαίρια. Έπειτα, τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και κατόπιν τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, απ' όλες αυτές τις δοκιμασίες, ο Θεός τον κράτησε θαυματουργά ζωντανό.

Ο Γεώργιος τελικά μαρτύρησε με αποκεφαλισμό, την Παρασκευή 23 Απριλίου του έτους 303 μ.Χ. Κατά τον υπολογισμό του χριστιανού ιστορικού και απολογητή Αγίου Ευσεβίου, η ημέρα αυτή αντιστοιχούσε στην Παρασκευή της Διακαινησίμου του Πάσχα.

Οι χριστιανοί πήραν το λείψανό του και το έθαψαν μαζί με αυτό της μητέρας του, η οποία μαρτύρησε την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Η χριστιανική παράδοση αναφέρει ότι ο πιστός υπηρέτης του Γεωργίου, Πασικράτης, εκτελώντας την επιθυμία του, παρέλαβε το λείψανο του Γεωργίου, μαζί με αυτό της μητέρας του και τα μετέφερε στη Λύδδα της Παλαιστίνης. Από εκεί, οι Σταυροφόροι τα μετέφεραν στη Δύση.

Άγιος Γεώργιος - Η απεικόνιση με τον δράκο - Προστάτης του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς

Η πιο γνωστή απεικόνιση του Αγίου είναι εκείνη που σκοτώνει τον δράκο, ο οποίος φρουρούσε το νερό μιας πηγής στη Λιβύη και δεν άφηνε τους κατοίκους να πιουν νερό αν δεν του έδιναν να φάει κάποιον συγχωριανό τους τον οποίο οι κάτοικοι διάλεγαν με κλήρο.

Κάποτε ωστόσο, ο κλήρος έπεσε και στη βασιλοπούλα, την οποία έσωσε ένας νεαρός αξιωματικός πάνω στο άλογό του, φονεύοντας τον δράκο με το κοντάρι του. Ως στρατιωτικός ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, ενώ γιορτάζεται και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, αφού ήταν ο Άγιος των Σταυροφόρων και ακόμα και στις μέρες μας είναι ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας. Παράλληλα, ο Αϊ-Γιώργης συνδέεται και με τη γεωργία αφού το όνομά του προέρχεται από το ουσιαστικό «γεώργιον» (=καλλιεργήσιμο) και η γιορτή του σηματοδοτεί την αρχή της Άνοιξης.

Εικόνα του Αγίου Γεωργίου στολισμένη κατά την περιφορά της
Αγίου Γεωργίου 2024: Πότε πέφτει φέτος η γιορτή © EUROKINSSSI ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Αγίου Γεωργίου 2024: Το Απολυτίκιον - Η περίληψη της ζωής του

Το απολυτίκιο, δηλαδή το τροπάριο που κλείνει (απολύει) τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου, είναι το ακόλουθο: «Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής, και των πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών».

Το απολυτίκιο είναι στην ουσία μια περίληψη της ζωής και του έργου του Αγίου, σύμφωνα με την Εκκλησία.

Ποιοι γιορτάζουν του Αγίου Γεωργίου

Με τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου 2024 να είναι φέτος μετά το Πάσχα, ο Γιώργος, η Γωγώ και η Γεωργία μεταξύ άλλων ετοιμάζονται για τις ευχές. Συγκεκριμένα, σε αυτήν την «κινητή» γιορτή την τιμητική τους έχουν οι: Γεωργία, Γιωργία, Γεωργούλα, Γιωργούλα, Γιωργίτσα, Γίτσα, Γωγώ, Ζωρζέττα, Ζέτα, Ζέττα, Τζίνα, Γεώργιος, Γεωργής, Γιώργος, Γκόγκος, Γιώργης, Γιωργίτσης και Γιωργάκης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξένοι Tik Tokers
Ξένοι TikTokers, πώς τα περνάτε στη χώρα μας, τι σας θυμώνει και τι σας συγκινεί;

Ο Απόλλων Τσεν, ο Ιερεμίας Εγκαρέιμπα, η Γιέβα Μπονταρένκο, ο Ντέιβ, η Βλάντα Ζασκλάβσκα, η Ουλιάνα Τσουπρίνα και η Παυλίνα Λη μιλούν στην Athens Voice για την ελληνική εμπειρία στο FYP

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.