Ελλαδα

Πλάτωνας ή Αριστοτέλης: Ποιον θα επιλέγατε για ηγέτη στην επιχείρησή σας;

Η Βίκυ Ευαγγελίου, CEO του VSN HUB, εξηγεί πώς η φιλοσοφία μπορεί να μας βοηθήσει, να μας βάλει σε μια διαδικασία να σκεφτούμε με διαφορετικό τρόπο

loukas-velidakis.jpg
Λουκάς Βελιδάκης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλάτωνας ή Αριστοτέλης

Βίκυ Ευαγγελίου, CEO του VSN HUB: Πώς, μέσω της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, μπορούν να πάνε μπροστά οι εταιρείες

Οι δύσκολες στιγμές ενδέχεται να γεννήσουν ωραίες ιδέες. Και η Βίκυ Ευαγγελίου, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, μέσα σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον που είχε απλωθεί πάνω από τη χώρα, είχε μία έμπνευση: Να αξιοποιήσει έναν ανυπολόγιστο πλούτο, όπως είναι η αρχαία ελληνική φιλοσοφία, εντάσσοντας την σε ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα που απευθύνεται κυρίως σε πολυεθνικές εταιρείες - χώρος από τον οποίο και η ίδια αντλούσε την επαγγελματική της καταγωγή.

Η κ. Ευαγγελίου είναι εδώ και μερικά χρόνια η CEO του VSN HUB - στη συνάντησή μας, πέραν της ευγένειάς της, ήταν ορατή η εξωστρέφεια με την οποία αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Εξηγεί για το πώς η αρχαία ελληνική φιλοσοφία μπορεί να αξιοποιηθεί από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και με ποιο τρόπο ο κομβος που ηγείται προσφέρει «βιωματικά και εκλεπτυσμένα προγράμματα για στελέχη εταιρειών και ταξιδιώτες, συνδυάζοντας την αρχαία ελληνική σκέψη με σύγχρονες τεχνολογίες».

Το όνομα της εταιρείας προέρχεται από τα αρχικά του τρίπτυχου που, όπως λέει η κ. Ευαγγελίου, αποτέλεσε την πυξίδα του εγχειρήματος: «Οραματιστείτε, αισθανθείτε, καλλιεργηθείτε».

Ιδρύθηκε το 2018 με στόχο να αξιοποιήσει την φιλοσοφία ως εργαλείο για την επιχειρηματική ανάπτυξη και την ηγεσία. Προσφέρει μια σειρά από προγράμματα, όπως ανοιχτούς διαλόγους, φιλοσοφικούς περιπάτους και βιωματικά εργαστήρια, που λαμβάνουν χώρα σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Βίκυ Ευαγγελίου

Μερικά χρόνια νωρίτερα, εν μέσω κρίσης, η ίδια είχε δοκιμάσει την τύχη της στο Ντουμπάι, ωστόσο αποφάσισε να επιστρέψει στα πάτρια. Το 2016, αναζητώντας έμπνευση, εμπλουτίζει τις γνώσεις της σπουδάζοντας αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Τότε κατέβασε αυτή την ιδέα, αντιλαμβανόμενη τον πλούτο του ανεκμετάλλευτου δυναμικού της ελληνικής φιλοσοφίας στον χώρο των business. Μετά από δύο χρόνια, αποφασίζει να ιδρύσει το VSN Hub, έναν κόμβο γνώσης και δημιουργικότητας, επιδιώκοντας «να μην είναι απλά μια εταιρεία, αλλά ένας πολυδιάστατος χώρος που συνδυάζει την ελληνική φιλοσοφία με τον επιχειρηματικό κόσμο».

Η Βίκυ Ευαγγελίου πιστεύει ότι η αρχαία ελληνική φιλοσοφία «μπορεί να προσφέρει πολύτιμα μαθήματα στις σύγχρονες επιχειρήσεις, όπως ηθική και ηγεσία», αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη λήψη αποφάσεων. Επίσης, -όπως αποκαλύπτει- ήδη έχει συνεργαστεί με γνωστές πολυεθνικές από τον φαρμακευτικό χώρο, την τεχνολογία και τα καταναλωτικά προϊόντα.

Υπογραμμίζει ότι οι μεγάλες εταιρείες έχουν ένα credo, ένα πολύ μικρό κείμενο, το πολύ τεσσάρων παραγράφων. «Εκεί βρίσκεται όλη η πεμπτουσία μιας εταιρείας, η φιλοσοφία της, το που βασίζεται η στρατηγική αίσθηση κι όλα όσα πρέπει να γίνουν. Και όλες αυτές έχουν μέσα αξίες, αντλούν ιδέες από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία».

Σημειώνει δε ότι το τελευταίο διάστημα όλες οι πολυεθνικές έχουν γίνει ethic oriented. «Γι' αυτό και υπάρχουν διαδικασίες μες στις εταιρείες που παρακολουθούν τα πάντα», λέει, συμπληρώνοντας ότι «σε μεγάλο βαθμό βασίζονται στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία».

Αφηγείται πώς μεγάλη πολυεθνική τους ζήτησε ένα εξειδικευμένο project για θέματα ηγεσίας κι επέλεξαν να εμβαθύνουν στον Αριστοτέλη. «Κάναμε ένα experiential workshop, διαδραστικό - όλα αυτά τα υλοποιούμε μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στην Αθήνα».

Βίκυ Ευαγγελίου

Για έτερη μεγάλη πολυεθνική σχεδίασαν ένα concept για διευθυντικά στελέχη που ένα μεγάλο μέρος τους εξελίχθηκε εντός της αρχαίας αγοράς - ένας φιλοσοφικός περίπατος άλλως πως σε ένα χώρο όπου χιλιάδες χρόνια πριν λαμβάνονταν οι σημαντικότερες αποφάσεις. «Τους βάζουμε σε μια διαδικασία να ζήσουν από κοντά την εμπειρία».
Και προσθέτει: «Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα τα οποία μπορεί να αναπτύξει κάποιος και να τα δει με διαφορετικούς τρόπους», σημειώνοντας ότι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να αναπτύσσονται με σημερινούς όρους οι ιδέες του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και άλλων φιλοσόφων, ενώ παράλληλα οι ιδέες αυτές τοποθετούνται στην τρέχουσα συγκυρία.

Για μία άλλη πολυεθνική είχαν πραγματοποιήσει ένα debate ανάμεσα στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη (με δύο γνώστες ως εκπροσώπους) με ερώτημα το ποιον θα επιλέγατε για ηγέτη στην εταιρεία σας. Το κοινό ψήφισε στο τέλος. 

Ο κόμβος VSN συνεργάζεται με ένα δίκτυο ειδικών, όπως καθηγητές φιλοσοφίας, ιστορικούς και αρχαιολόγους, ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η εικονική πραγματικότητα και η τεχνητή νοημοσύνη, για να κάνει τα προγράμματά της πιο ελκυστικά και διαδραστικά. Η επόμενη στόχευση, εν τω μεταξύ, είναι το κομμάτι των experiential και sophisticated ταξιδιωτών, που αναζητούν κάτι το διαφορετικό. Μία στρατηγική πολιτιστικής εξωστρέφειας, αλλά με μαγνήτη προς εδώ, όπως λέει, που θα υλοποιείται με συνέδρια, συμπόσια κι άλλα δρώμενα.

«Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα όσον αφορά την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και μπορεί να γίνει ένας παγκόσμιος κόμβος για τη μελέτη και την εφαρμογή της», υπογραμμίζει και καταλήγει: «Η φιλοσοφία μπορεί να μας βοηθήσει, να μας βάλει σε μια διαδικασία να σκεφτούμε με διαφορετικό τρόπο».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.