- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γενί Τζαμί: Άνοιξε 102 χρόνια μετά για το Ραμαζάνι - Βίντεο από την τελετή λύσης της νηστείας
Το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη άνοιξε σήμερα για πρώτη φορά μετά από 102 χρόνια για το Ραμαζάνι. Το μνημείο παραχωρήθηκε για την τέλεση της προσευχής για τη Λύση της Νηστείας του Ραμαζανίου.
Γενί Τζαμί: Άνοιξε 102 χρόνια μετά για το Ραμαζάνι
Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Μακεδονία», η απόφαση ελήφθη από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων και ο ιμάμης που θα τελέσει την προσευχή έχει επιλεγεί από το ελληνικό κράτος. Πρόκειται για τον Αιγύπτιο Ταχα Αμπντελγκαλιλ που είναι Έλληνας πολίτης και μέλος της θρησκευτικής επιτροπής του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα. Η πρώτη προσευχή άρχισε στις 7:30 το πρωί στα αραβικά, ενώ το κήρυγμα γίνεται στα αραβικά και ελληνικά.
Από νωρίς το πρωί υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία στο Γενί Τζαμί, ενώ αστυνομικός σκύλος έλεγξε το χώρο πριν ανοίξει για τους πιστούς.
Δείτε βίντεο από την τελετή για το Ραμαζάνι στο Γενί Τζαμί
Το Γενί Τζαμί
Το Γενί τζαμί είναι σημαντικό μνημείο της περιόδου της Τουρκοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου 30, στα ανατολικά της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας. Χτίστηκε το 1902 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι (Vitaliano Poselli) και χρησίμευε ως τόπος λατρείας για τους εξισλαμισμένους Εβραίους που είχαν εξισλαμιστεί, τους επονομαζόμενους Ντονμέδες (Dönme/Donmeh αφού ήτανε το τζαμί τους). Έχει δύο ορόφους και συμβαδίζει με την εκλεκτικιστική αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα. Μετά την ανταλλαγή (1923-1924), στέγασε για μικρό διάστημα πρόσφυγες, και από το 1925 έως το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο και το πιο παλιό της πόλης. Σήμερα είναι εκθεσιακός χώρος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το κτίριο συνδυάζει τη μουσουλμανική παράδοση με τον αρχιτεκτονικό συρμό του καιρού του (εκλεκτικιστικά στοιχεία που χρησιμοποίησε ο αρχιτέκτονας και σε πολλά άλλα κτίριά του, που σώζονται στην πόλη, όπως στο Διοικητήριο, το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής, το Γ' Σώμα Στρατού, τη βίλα Αλλατίνι κ.ά.).Στην αριστερή πλευρά της κεντρικής εισόδου υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή με το όνομα του αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι γραμμένο στην παλαιοτουρκική και ιταλική γλώσσα, ενώ στον νότιο εξωτερικό τοίχο υπάρχει μαρμάρινο ηλιακό ρολόι.
Στο προαύλιό του φυλάσσεται πλούσια συλλογή μαρμάρινων γλυπτών της Ρωμαϊκής εποχής και των πρωτοχριστιανικών χρόνων (σαρκοφάγοι, επιτύμβια, ανάγλυφα, τιμητικές και ταφικές στήλες κ.λ.π.) από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα το Γενί Τζαμί φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες.