Ελλαδα

Γυναικοκτονία έξω από ΑΤ: Ποιο είναι το πρωτόκολλο που δεν εφάρμοσαν οι αστυνομικοί

Πώς έπρεπε να χειριστούν την Κυριακή Γρίβα στο Τμήμα Αγίων Αναργύρων

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι όφειλε να κάνει το προσωπικό του ΑΤ Αγίων Αναργύρων
Τι όφειλε να κάνει το προσωπικό του ΑΤ Αγίων Αναργύρων ©ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Γυναικοκτονία έξω από ΑΤ: Αναλυτικές οδηγίες για τον χειρισμό υποθέσεων όπως αυτή της Κυριακής Γρίβα έχουν στα συρτάρια τους όλοι οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Έναν πολυσέλιδο οδηγό για το πως πρέπει να χειρίζονται οι αστυνομικοί πρόσωπα που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία, όπως ήταν η περίπτωση της Κυριακής Γρίβα που έπεσε θύμα γυναικοκτονίας έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων το βράδυ της Δευτέρας (1/4), έχουν στο συρτάρι τους οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τα ειδικά γραφεία αντιμετώπισης αυτού του είδους των περιστατικών.

Μέσα σε 21 σελίδες περιγράφεται αναλυτικά πως πρέπει να συμπεριφέρονται, τα όρια και την συνείδηση που πρέπει να έχουν όσοι έρχονται σε επαφή με θύματα βίας από συζύγους ή συντρόφους ή τους γονείς τους.

Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία για τη γυναικοκτονία έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων
Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία για τη γυναικοκτονία έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων ©ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Γυναικοκτονία έξω από ΑΤ: Ποιο είναι το πρωτόκολλο που δεν εφάρμοσαν οι αστυνομικοί

Στον οδηγό, ξεχωρίζουν κάποια συγκεκριμένα σημεία. Κατ' αρχάς, ότι η ενδοοικογενειακή βία διώκεται αυταπαγγέλτως. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να προβεί σε έγγραφη καταγγελία το θύμα, αλλά αρκεί η προφορική ενημέρωση.

Μιλώντας για ενδοοικογενειακή βία, εννοείται και η πρόκληση τρόμου ή ανησυχίας σε άλλο μέλος της οικογένειας, απειλώντας το με βία ή άλλη παράνομη πράξη. Όταν, λοιπόν, ένα πρόσωπο εμφανιστεί στο Αστυνομικό Τμήμα, το προσωπικό, σύμφωνα πάντα με τον οδηγό, πρέπει πάντα να ενεργεί με κατανόηση, υπομονή, ευαισθησία, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα. Η υπόθεση πρέπει να διαχειρίζεται κατά προτεραιότητα, να παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εάν απαιτείται, τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, σε περίπτωση που υπάρχει προσαγωγή και του κατηγορούμενου, να μην βρίσκονται στον ίδιο χώρο.

Γίνεται ιδιαίτερη μνεία ώστε ο Αξιωματικός Υπηρεσίας να παρέχει όλες τις πληροφορίες από την νομοθεσία στο θύμα και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί «χωρίς ωστόσο να το αποθαρρύνει να καταγγείλει».

Ο τρόπος ερωτήσεων πρέπει να είναι απλός και να μην περιορίζει τις απαντήσεις, πχ «τι ακριβώς συνέβη χθες το απόγευμα», ώστε το θύμα να έχει τη δυνατότητα να περιγράψει αυτό που συνέβη. Ο Αξιωματικός Υπηρεσίας πρέπει να είναι αντικειμενικός και με κατανόηση και κυρίως, όπως τονίζεται στον οδηγό «να μην επιδιώκεται η υπόδειξη συγκεκριμένων λύσεων που αφορούν τη σχέση του θύματος με το δράστη, πχ. «πρέπει να πάρεις διαζύγιο».

Γυναικοκτονία έξω από ΑΤ: Τι όφειλαν να κάνουν οι αστυνομικοί
Η Κυριακή Γρίβα είναι το 5ο θύμα γυναικοκτονίας το 2024 ©David von Diemar/ Unsplash

Μεταξύ όσων δεν έκαναν στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων στην περίπτωση της Κυριακής Γρίβα, είναι και η εξής πρόβλεψη:

«Η συλλογή του προανακριτικού υλικού είναι καθοριστική για τον σχηματισμό μιας πλήρους δικογραφίας. Πρέπει να γίνεται εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας των εμπλεκομένων και έλεγχος για τυχόν ύπαρξη καταδιωκτικών αποφάσεων μέσω των εφαρμογών στις οποίες έχει πρόσβαση η ΕΛ.ΑΣ.».

Φράσεις κλειδιά, τρόποι επικοινωνίας με τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας περιλαμβάνονται μέσα στον οδηγό των 21 σελίδων, τους οποίους είναι υποχρεωμένοι να έχουν διαβάσει και να ακολουθούν οι αστυνομικοί.

Στην περίπτωση της 28χρονης νηπιαγωγού, φαίνεται πως δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, με αποτέλεσμα να υπάρξει αυτή η πρωτοφανής γυναικοκτονία δύο μέτρα από τον κλωβό του φρουρού του αστυνομικού τμήματος Αγίων Αναργύρων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.