Ελλαδα

Έφυγε από τη ζωή η «Κυρά των αμπελιών», Σταυρούλα Κουράκου - Δραγώνα

Μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της ελληνικής αμπελουργίας

A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σταυρούλα Κουράκου - Δραγώνα: Η γυναίκα που όσο κανείς άλλος σημάδεψε την αμπελοοινική ιστορία της Ελλάδας, η «Κυρά των αμπελιών»

Η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα γνωστή ως «Κυρά των αμπελιών» έφυγε την Τετάρτη (3/4) από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών. Ήταν η πρώτη γυναίκα με δίπλωμα οινολόγου στην Ευρώπη. Η ίδια υπερασπίσθηκε και κατοχύρωσε 27 ελληνικές ονομασίες προέλευσης και παρασημοφορήθηκε για το έργο της από την Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Η Σταυρούλα Κουράκου στους πρόποδες της Ακρόπολης © ΜΠΑΜΠΗΣ ΛΕΓΓΑΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η «Κυρά των αμπελιών»

Η «Κυρά των αμπελιών», είχε στο βιογραφικό της μια πολύ δυνατή πρωτιά: το 1979 εξελέγη παμψηφεί πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) και ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε αυτή τη θέση.

Υπερασπίσθηκε και κατοχύρωσε 27 ελληνικές ονομασίες προέλευσης με νεότερη αυτή του Vinsanto, και παρασημοφορήθηκε από την Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Έγραψε πολλά βιβλία για το κρασί, που έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και τα γερμανικά. Ήταν η αδιαμφισβήτητη «Κυρά των αμπελιών», όπως την είχε αποκαλέσει το 1979 ο τότε αρχισυντάκτης της «Καθημερινής», Κυριάκος Κορόβηλας.

«Μια γεμάτη ζωή»

«Νιώθω απλά ένας άνθρωπος που άξιζε να ζήσει, δεν τη χαράμισα τη ζωή μου», είχε πει. «Ήμουν τυχερή και ευτύχησα να δω να γεννιέται στη χώρα μας από το μηδέν ένας ολόκληρος τομέας ως έρευνα, εφαρμογή, επιστήμη, βιομηχανία, εμπόριο, διεθνείς σχέσεις. Εάν ήταν να ξαναγεννηθώ, θα ευχόμουν να ζήσω και πάλι την ίδια αυτή ζωή – ακόμα και τις δύσκολες στιγμές της. Αυτή τη γεμάτη ζωή, που αφιερώθηκε στην υπηρεσία του αμπελοοινικού τομέα».

Η συνάντηση της Κουράκου με τον δρ Βογιατζή

O δρ Γιάννης Βογιατζής, πρόεδρος σήμερα του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), γνώρισε την Σταυρούλα Κουράκου στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο ίδιος έκανε τις σπουδές του στην οινολογία (σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Οινολογία στο Ινστιτούτο Οινολογίας του Πανεπιστήμιου του Μπορντό).

Περνώντας τότε την πόρτα του Ινστιτούτου Οίνου, για να διερευνήσει και να ζητήσει καθοδήγηση γύρω από το τι θα μπορούσε να κάνει ως οινολόγος στην Ελλάδα και ποια θα ήταν η προοπτική αν εργαζόταν στο εξωτερικό, βρίσκεται για πρώτη φορά μπροστά σε μια γυναίκα, που αποπνέει κύρος.

Όπως διηγείται στο ΑΠΕ, σε εκείνη την πρώτη συνάντηση ήταν πολύ αυστηρή και οργανωμένη. Τόσο οργανωμένη, ώστε στον ίδιο φάνηκε πρωτόγνωρο ότι κρατούσε με το ρολόι την ώρα για το πόσο θα διαρκέσει η συνάντηση. Περισσότερο του μίλησε για τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει στη συγκεκριμένη δουλειά, αλλά και για τις δυνατότητες.

Όταν ο Γιάννης Βογιατζής επέστρεψε στην Ελλάδα το 1984, πλέον με τίτλο διδάκτορα στην Οινολογία - Αμπελουργία, είχε εκ νέου επαφή με την Κουράκου και σταδιακά αναπτύχθηκε μεταξύ τους μια σχέση συναδελφική, όπως την περιέγραφε η ίδια, αποδίδοντας ουσιαστικά έναν τίτλο τιμής στον νεότερο συνάδελφό της.

Τι έχει κρατήσει περισσότερο από τη μεγάλη αυτή Ελληνίδα ο Γιάννης Βογιατζής; «Ξεχωρίζω τη στάση της απέναντι στη ζωή και τη δουλειά. Ήταν τόσο ακέραιος και ανιδιοτελής άνθρωπος, που όμοιό του δεν έχω συναντήσει. Επίσης ήταν με έναν τρόπο ακραία τελειομανής, κάτι που φαινόταν στη δουλειά της», λέει στο ΑΠΕ.

Η Σταυρούλα Κουράκου ήταν αυτοδημιούργητη

«Η Σταυρούλα Κουράκου ήταν ένας άνθρωπος που μπορούσε να διηγείται ιστορίες επί ατελείωτες ώρες. Ιστορίες από τη ζωή της. Ήταν αυτοδημιούργητη. Ξεκίνησε από την Καλλιθέα και έφτασε στα πέρατα του κόσμου. Μεταξύ άλλων έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του OIV, ο οποίος μάλιστα ετοίμασε ένα διθυραμβικό κείμενο για εκείνη, όταν έγινε γνωστός ο θάνατός της», λέει στο ΑΠΕ ο εκδότης Μπάμπης Λέγγας.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω φύλου

Αντιμετώπισε δυσκολίες λόγω του φύλου της; Η ίδια γράφει στο «Εκ βαθέων», αποσπάσματα του οποίου μοιράστηκε με το ΑΠΕ ο κ. Λέγγας: «Όχι, δεν βρήκα δυσκολίες επειδή είμαι γυναίκα. Παρά το νεαρό της ηλικίας μου, όχι μόνο με δέχτηκαν στον ανδροκρατούμενο τότε κόσμο τους, αλλά και με αποδέχτηκαν. Ακόμη και στην ελληνική ύπαιθρο, σε χωριά που οι γυναίκες εξακολουθούσαν να φορούν τσεμπέρι, ήμουν με σεβασμό δεκτή, ίσως επειδή η συμπεριφορά μου ήταν ανά περίπτωση η πρεπούμενη. Ως παράδειγμα αναφέρω ότι στην ύπαιθρο δεν φορούσα ανδρικό παντελόνι, δεν έβαζα το ένα πόδι πάνω στο άλλο, δεν βαφόμουν και δεν κάπνιζα· σεβόμουν τις ευαισθησίες και τις αρχές τους».

Λευτέρης Αυγενάκης: Το εμβληματικό της έργο είναι δύσκολο να περιγραφεί

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, για την απώλεια της Σταυρούλας Κουράκου-Δραγώνα, δήλωσε τα εξής:

«Χθες έφυγε από τη ζωή η Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, η «Κυρά των Αμπελιών», η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού. Μία λαμπρή επιστήμονας που ανέδειξε την ιστορία του ελληνικού κρασιού, πρωτοστατώντας με την αρθρογραφία της αλλά και το σπουδαίο επιστημονικό και συγγραφικό έργο της.

Η βαρύνουσα και συνάμα ηγετική συμμετοχή της στα δρώμενα του αμπελοοινικού κλάδου για πάνω από μισό αιώνα ήταν αυτή που διαμόρφωσε το οικοδόμημα της σύγχρονης οινικής Ελλάδας.

Το εμβληματικό έργο της είναι δύσκολο να περιγραφεί μέσα σε λίγες λέξεις.

Η πρώτη γυναίκα με δίπλωμα οινολόγου στην Ευρώπη, διετέλεσε, μεταξύ άλλων - και αφού εξελέγη παμψηφεί - Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, Διευθύντρια επί 20 έτη του Ινστιτούτου Οίνου στην Ελλάδα, Πρόεδρος Επιτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα αμπελοοινικής νομοθεσίας.

Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε την εμβληματική αυτή προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, η οποία αφήνει πίσω της μια σπουδαία κληρονομιά ήθους, αφοσίωσης και αγάπης στην έρευνα και στη γνώση για τον οίνο που τόσο λάτρεψε».