Ελλαδα

Αποτροπιασμός μετά τα ντοκουμέντα με την Κυριακή Γρίβα να προσπαθεί μάταια να προστατευθεί

Οι καρατομήσεις αστυνομικών και το αίτημα για αλλαγή Ποινικού Κώδικα

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

H γυναικοκτονία έξω από το Τμήμα και τα ντοκουμέντα από το σημείο προκάλεσαν γενική κατακραυγή - Οι καρατομήσεις αστυνομικών και το αίτημα για αλλαγή Ποινικού Κώδικα

Οργή και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει η γυναικοκτονία έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων. Τόσο το γεγονός ότι η Κυριακή Γρίβα δολοφονήθηκε έξω από αστυνομικό τμήμα, μπροστά στα μάτια αστυνομικών, όσο και τα ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα από τις τελευταίες αγωνιώδεις προσπάθειες να προστατευθεί από τον πρώην αρραβωνιαστικό της οδηγούν σε γενική κατακραυγή. 

Ο σάλος που έχει προκαλέσει η 5η κατά σειρά φέτος γυναικοκτονία είχε ως αποτέλεσμα το μπαράζ καρατομήσεων των αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ΕΔΕ και εν συνεχεία τη σκυτάλη θα λάβει ο εισαγγελέας. Τόσο η ηγεσία της αστυνομίας όσο και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εμφανίζονται βαρύτατα εκτεθειμένοι, ενώ δέχονται και τα πυρά της Αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, δυναμώνουν οι φωνές που διεκδικούν νομική θέσπιση του όρου «γυναικοκτονία». ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας ζητούν να αναληφθεί άμεσα πρωτοβουλία σε νομοθετικό επίπεδο, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά να καταθέτουν σχετικές τροπολογίες. Επιμένει στην άρνηση η κυβέρνηση, επικαλούμενη επάρκεια του Ποινικού Κώδικα σε ό,τι αφορά τις ανθρωποκτονίες.

Οργή από τα ντοκουμέντα της γυναικοκτονίας έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων ©ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Μπαράζ «καρατομήσεων» στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων

Σύμφωνα με απόφαση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους ο διοικητής του τμήματος, η υποδιοικητής η οποία το βράδυ του φονικού είχε τον ρόλο επόπτη των αστυνομικών τμημάτων Δυτικής Αττικής, η οδηγός της, ο φρουρός του τμήματος, καθώς και ο εκφωνητής της «Άμεσης Δράσης».

Ο έως τώρα έλεγχος στο πλαίσιο της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης καταδεικνύει πως υπάρχουν ευθύνες για όλους αυτούς τους αστυνομικούς, για τους οποίους κρίθηκε αναγκαίο να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους μέχρι την περάτωση της έρευνας. Ειδικά για τον εκφωνητή του «100» και τον υπαρχιφύλακα-φρουρό του αστυνομικού τμήματος, τα ευρήματα σε βάρος τους, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., είναι σημαντικά.

«Το ηχητικό που έχει δοθεί στη δημοσιότητα εστάλη ατόφιο, από την Τρίτη, από την ίδια την Αστυνομία, στον εισαγγελέα και στον διεξάγοντα την εσωτερική έρευνα εκ μέρους της ΕΛΑΣ», τονίζουν πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την ανατριχιαστική συνομιλία της 28χρονης με την Άμεση Δράση.

«Ο αστυνομικός του τηλεφωνικού κέντρου που ακούγεται να συνομιλεί με το θύμα» όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «έχει απομακρυνθεί από τη θέση του, είναι υπό έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ. και αντιμέτωπος με ποινικές και διοικητικές ευθύνες, ενώ αντικαθίσταται και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων. Υπενθυμίζεται ότι το ηχητικό περιλαμβάνεται ως μέρος της δικογραφίας και πως η έρευνα για όλους τους εμπλεκόμενους έχει ξεκινήσει ήδη από την Τρίτη. Ελέγχονται όλοι ενδελεχώς, και στο Αστυνομικό Τμήμα και στο "100", ενώ έχουν ληφθεί καταθέσεις από όλους».

Επίσης, σημειώνουν ότι «μέχρι την Παρασκευή, αφού ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα, όλα τα στοιχεία θα σταλούν στον εισαγγελέα, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, προκειμένου να τους καλέσει να απολογηθούν».

Τα ντοκουμέντα που σοκάρουν

Οι δραματικές τελευταίες στιγμές της Κυριακής Γρίβα την ώρα που μιλούσε με την Άμεση Δράση, δευτερόλεπτα πριν της επιτεθεί και τη δολοφονήσει ο πρώην σύντροφός της έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, μεταδόθηκαν από το Mega.

Στο οπτικό ντοκουμέντο καταγράφεται η 28χρονη, μαζί με το άτομο που τη συνόδευε, να περπατάει έξω από το αστυνομικό κέντρο και να μιλάει στο τηλέφωνο. Είναι η κλήση στην Άμεση Δράση. Η Κυριακή Γρίβα βρίσκεται μπροστά από το φυλάκιο του ΑΤ, όταν γυρίζει την πλάτη και από πίσω της εμφανίζεται τρέχοντας ο δολοφόνος.

Στο ηχητικό ντοκουμέντο από την επικοινωνία που είχε η Κυριακή Γρίβα με την Άμεση Δράση προκειμένου να ζητήσει προστασία για να πάει στο σπίτι της με ασφάλεια, ο εκφωνητής τής λέει ότι το περιπολικό δεν είναι ταξί. Την ώρα δε, που συνεχίζει με απάθεια τη συνομιλία με την κοπέλα που προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της, εκείνη βλέπει μπροστά της τον δολοφόνο. «Χάνομαι. Είναι εδώ, έχει έρθει εδώ» λέει. Ο τηλεφωνητής τη ρωτά αν ο 39χρονος είναι εκεί, «χάνομαι» λέει το κορίτσι. Και αμέσως μετά ακούγονται φωνές «τη σκοτώνει, τη σκότωσε».

O τηλεφωνικός διάλογος με τον αστυνομικό της άμεσης δράσης

ΚυριακήΓεια σας, βρίσκομαι στο τμήμα Αγίων Αναργύρων και χρειάζομαι κάποιον να μπορέσει να με πάει στο σπίτι μου γιατί έξω από το σπίτι μου με περιμένει ο πρώην μου ο οποίος έχει πολλά ψυχολογικά προβλήματα.
Τηλεφωνητής Άμεσης Δράσης: Οπότε να στείλω περιπολικό στο σπίτι σας για τον πρώην.
Κυριακή: Όχι είμαι στο τμήμα και θέλω να πάω στο σπίτι και φοβάμαι να πάω μόνη μου, τον είδα να περιμένει έξω από την πόρτα.
Τηλεφωνητής: Ωραία, και το περιπολικό δεν είναι ταξί θα στείλω άμα θέλετε στο σπίτι σας.
Κυριακή: Ωραία στείλτε στο σπίτι μου.
Τηλεφωνητής: Σε ποια οδό;
Κυριακή: Αριστοφάνους 9 Άγιοι Ανάργυροι. Σε πόση ώρα θα είναι εκεί;
Τηλεφωνητής: Δεν γνωρίζω σε πόση ώρα.
Κυριακή: Εντάξει και εγώ τι πρέπει να κάνω; Να περιμένω στο τμήμα ή να ξεκινήσω να πηγαίνω προς το σπίτι.
Τηλεφωνητής: Του έχετε κάνει μήνυση;
Κυριακή: Όχι.
Τηλεφωνητής: Α, αυτός τι κάνει εκεί πέρα, περιμένει για ποιον λόγο;
Κυριακή: Περιμένει για να με εκδικηθεί, δεν ξέρω, να με χτυπήσει. Και χθες είχε έρθει αλλά δεν το τραβήξαμε.
Τηλεφωνητής: Το όνομά σας;
Κυριακή: Γρίβα Κυριακή.
Τηλεφωνητής: Γρίβα Κυριακή, οπότε αναμένει έξωθεν της οικίας ο πρώην σύντροφος της, με σκοπό να σας ασκήσει βία έτσι;
Κυριακή: Ναι.
Τηλεφωνητής: Εσείς σε πόση ώρα θα είστε εκεί;
Κυριακή: Δίπλα είμαστε εμείς, σε δύο λεπτά θα είμαι εκεί εγώ.
Τηλεφωνητής: Βρίσκεται πλησίον, αλλά βρίσκεστε στο αστυνομικό τμήμα να γράψω;
Κυριακή: Τώρα ναι αλλά είμαι με αυτοκίνητο με έναν φίλο μου και θέλουμε να πάμε στο σπίτι.
Τηλεφωνητής: Βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα.
Κυριακή: Χάνομαι, έχει έρθει εδώ.
Τηλεφωνητής: Ο πρώην;
Κυριακή: Ναι είναι εδώ.
Τηλεφωνητής: Οπότε να στείλω στο αστυνομικό τμήμα;
Κυριακή: Ναι... (η ώρα της επίθεσης)

Ποια κόμματα ζητούν νομοθετική ρύθμιση

Την ώρα που κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την αναγνώριση της γυναικοκτονίας ως αυτοτελούς εγκλήματος, η κυβέρνηση αρνείται την ανάγκη αλλαγής του Ποινικού Κώδικα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία «καθόλου απλά συμβολική», όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος, που την κατέθεσε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για την «αναγνώριση επί της ουσίας της έμφυλης βίας».

«Κανείς δεν δικαιούται να υποβιβάσει το γεγονός αυτό σε ένα απλό αστυνομικό δελτίο. Ούτε δικαιούται η Κυβέρνηση να αναλώνεται σε εύκολες λύσεις και φαντεζί ατάκες. Πολιτική πρέπει να είναι η απάντηση. Δράσεις, μέτρα και πρωτοβουλίες σε νομοθετικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Με δικαιοπολιτική αντιμετώπιση της γυναικοκτονίας, ως διακριτής μορφής εγκλήματος, ώστε να υπάρχει και η αναγκαία καταγραφή. Με πληρέστερη ενημέρωση των γυναικών για το πώς μπορούν να προστατευτούν από μια κακoποιητική σχέση. Δομές λειτουργικές, υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, και φυσικά με επαρκή χρηματοδότηση από κάθε διαθέσιμη πηγή και διαρκή αξιολόγηση και λογοδοσία στη Βουλή» ζήτησε μιλώντας στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος.

Εκ μέρους της Νέας Αριστεράς, ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε «μία 28χρονη δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων. Μία γυναίκα που πήγε να ζητήσει βοήθεια και προστασία και η απάντηση ήταν να καλέσει το “100” για να έρθει κάποιο περιπολικό. Η πολιτεία λέει στα θύματα: βγάλτε τον σκασμό ή φύγετε από τη χώρα», και συμπλήρωσε ότι η Νέα Αριστερά καταθέτει εκ νέου την τροπολογία για την νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία».

Την ποινικοποίηση της γυναικοκτονίας ως αυτοτελούς εγκλήματος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ζήτησε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας καταλόγισε στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό «ατολμία στο αυτονόητο» και επανέλαβε ότι για το θέμα αυτό έχει καταθέσει 11 επίκαιρες ερωτήσεις εδώ και πέντε μήνες, οι οποίες παραμένουν αναπάντητες.

«Όχι» από την κυβέρνηση

«Όχι» στην αναγνώριση της γυναικοκτονίας ως νομικού όρου είπε η κυβέρνηση, με τη Σοφία Ζαχαράκη από τη Βουλή να αρνείται τις τροπολογίες που κατάθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να καταγγέλλει επικοινωνιακά τρικ και να δηλώνει: «Τι ποινή έχει η ανθρωποκτονία; Συνολικά η ανθρωποκτονία, πλέον, με τη δική μας κυβέρνηση, όπως ήταν και παλιά; Ισόβια. Έρχεται, λοιπόν, κάποιος και λέει, να θεσμοθετηθεί στον Ποινικό Κώδικα επιβαρυντικά. Ρωτάω, λοιπόν, εγώ: αυτοί που το λένε, γνωρίζουν ότι τα ισόβια είναι η εσχάτη των ποινών στο δικαιϊκό μας σύστημα. Τι προτείνουν ακριβώς; Θέλουν να επανέλθει η θανατική ποινή; Προφανώς και όχι, φαντάζομαι. Τα έχουμε λύσει αυτά δεκαετίες. Τι θέλουν, όταν το θύμα είναι γυναίκα να είναι ισόβια και εάν είναι κάποιος άλλος να είναι λιγότερο; Θέλω να πω, όταν γνωρίζουν ότι η μέγιστη των ποινών προβλέπεται, προφανώς, στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας, αν κι εκείνοι αυτό δεν το είχαν κάνει, όλο αυτό το κάνουν μόνο και μόνο γιατί; Για να κάνουν πολιτική μέσα σε μία ημέρα, που όλη η κοινωνία είναι προφανές ότι έχει οργιστεί με αυτήν τη δολοφονία, ο κάθε άνθρωπος».

Διαβάστε επίσης: Γυναικοκτονία έξω από ΑΤ: Προστατεύουμε πραγματικά τις γυναικείες ζωές;