- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γυναικοκτονία έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων: Γιατί δεν σώθηκε η Κυριακή Γρίβα
Τα λάθη, οι παραλείψεις και τα ερωτήματα για την 5η δολοφονία γυναίκας φέτος
Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Ποιοι βρίσκονταν στο Αστυνομικό Τμήμα τη μοιραία βραδιά και γιατί δεν σώθηκε η Κυριακή Γρίβα
Βαριά εκτεθειμένη εμφανίζεται η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις που ακολούθησαν την πρωτοφανή γυναικοκτονία έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων, με θύμα την 28χρονη Κυριακή Γρίβα, τη νηπιαγωγό που δολοφόνησε εν ψυχρώ και με πέντε μαχαιριές ο πρώην αρραβωνιαστικός της Θάνος Κ.
Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, αρκέστηκε να αναφέρει πως υπάρχουν πρωτόκολλα που ακολουθούνται σε αυτές τις περιπτώσεις και πως έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες. Εδώ όμως οι αποκαλύψεις έρχονται να αποδείξουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως τα πράγματα στα αστυνομικά τμήματα δεν λειτουργούν όπως πρέπει και οι πολίτες δεν αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που τους αρμόζει.
Γυναικοκτονία στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων: Υπήρχε περιπολικό
Η Κυριακή Γρίβα πήγε μαζί με έναν φίλο της για να ενημερώσει τις αρχές πως ο πρώην αρραβωνιαστικός της την παρακολουθεί και την απείλησε πως θα της κάνει κακό εάν δεν επιστρέψει σε εκείνον. Το μόνο που ζήτησε ήταν ένα περιπολικό να την μεταφέρει στο σπίτι με ασφάλεια, αφού λίγο νωρίτερα ο 39χρονος είχε εμφανιστεί μπροστά στην ίδια και τον φίλο της, έξω από την είσοδο του σπιτιού της.
Αντί να την μεταφέρουν με περιπολικό που υπήρχε διαθέσιμο στο τμήμα εκείνη την ώρα, την άφησαν να καλέσει μόνη της το «100» και να ζητήσει περιπολικό για να την συνοδεύσει μέχρι το σπίτι της. Την ώρα που έβγαινε από το τμήμα και ενώ μιλούσε με την εκφωνήτρια της «Άμεσης Δράσης» η 28χρονη δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση με πέντε μαχαιριές από τον 39χρονο πρώην αρραβωνιαστικό της. Μπροστά στα μάτια του φρουρού του αστυνομικού τμήματος.
Ποιοι βρίσκονταν στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων
Οι αποκαλύψεις, ώρα με την ώρα, δημιουργούν την εικόνα χάους στην ΕΛ.ΑΣ. Η 28χρονη πηγαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα για να ζητήσει αστυνομική συνοδεία. Στο τμήμα, βρίσκονται η αξιωματικός υπηρεσίας, ο φρουρός-υπαρχιφύλακας του τμήματος και η επόπτρια βάρδιας μαζί με την οδηγό της. Η επόπτρια, που τυγχάνει να είναι υποδιοικητής στο συγκεκριμένο τμήμα, έχει την αρμοδιότητα να πηγαίνει από το ένα τμήμα της Δυτικής Αττικής στο άλλο, προκειμένου να ελέγχει πως όλα λειτουργούν σωστά και ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Τη συγκεκριμένη βραδιά βρισκόταν στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων.
Γυναικοκτονία στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων: Τα λάθη, οι παραλείψεις, τα ερωτήματα
Τη στιγμή που εμφανίστηκε η Κυριακή με τον φίλο της, δεν υπήρχε περιστατικό σε εξέλιξη στους Αγίους Αναργύρους ή κάποιο άλλο από τα τμήματα της Δυτικής Αττικής.
Η Κυριακή ζητά συνοδεία περιπολικού και η επόπτρια δεν προσφέρεται να την μεταφέρει, ενώ διαθέτει και οδηγό και όχημα. Ειδικά μάλιστα από την στιγμή που η 28χρονη έχει πέσει θύμα βιασμού και ξυλοδαρμού από τον κατηγορούμενο, ο κατηγορούμενος έχει απασχολήσει τις αρχές για υποθέσεις ναρκωτικών και επίθεση σε αστυνομικό, ενώ έχει εγκλειστεί τρεις φορές σε ψυχιατρικά ιδρύματα. Και όμως, η αξιωματικός υπηρεσίας και η επόπτρια λένε στην 28χρονη να επικοινωνήσει με το «100» για να της διαθέσει ένα περιπολικό.
Εν συνεχεία, ο φρουρός του τμήματος, ενώ γίνεται μπροστά στα μάτια του η επίθεση, δεν βγαίνει έγκαιρα από το κουβούκλιο για να αποτρέψει το φονικό, παρά μόνο όταν πλέον ο δράστης έχει σταματήσει το δολοφονικό του αμόκ και κοιτά περίεργα τον χώρο, ελάχιστα πριν αυτοτραυματιστεί.
Ο συγκεκριμένος υπαρχιφύλακας έχει ενδιαφέρον, μια και πριν από λίγα χρόνια είχε συλληφθεί, με δύο άτομα ακόμη, για υπόθεση πλαστογραφίας διαβατηρίων στον Ασπρόπυργο. Παρά το γεγονός ότι κρίθηκε προφυλακιστέος μετά τη σύλληψή του, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους λίγους μήνες αργότερα. Ταυτόχρονα με τη σύλληψη εκκινήθηκε πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του και τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα όμως με τον κανονισμό του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΛ.ΑΣ., μετά το πέρας του χρόνου της διαθεσιμότητας και από τη στιγμή που δεν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση του κατηγορούμενου, επιτρέπεται -εάν το ζητήσει ο ίδιος- να επιστρέψει στην εργασία του. Όπως έκανε, εξάλλου, και ο συγκεκριμένος υπαρχιφύλακας. Αυτή τη στιγμή, η υπόθεση του πρώην ειδικού φρουρού βρίσκεται λίγο πριν τελεσιδικήσει, καθώς δικάζεται σε τρίτο βαθμό στον Άρειο Πάγο.
Ο υπαρχιφύλακας, εκτιμούν οι αστυνομικοί που διενεργούν την ΕΔΕ που διατάχθηκε από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ενδεχομένως να μην ήθελε να εμπλακεί στο περιστατικό μια και εκκρεμεί άλλη υπόθεση σε βάρος του και το ενδεχόμενο θανάσιμου χτυπήματος εις βάρος του δολοφόνου να τον έφερνε μπροστά σε νέες δικαστικές περιπέτειες.
Επίσης, η αξιωματικός υπηρεσίας ελέγχεται εάν ακολούθησε τους προβλεπόμενους κανόνες για τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης γυναικών.
Λειτουργούν τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας;
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., από το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, που έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές Αρχές. Μάλιστα, τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και βρίσκονται υπό διαρκή επικαιροποίηση.
Ήδη λειτουργούν 18 γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων τα δύο στη Δυτική Αττική, ενώ υπό δημιουργία βρίσκονται επιπλέον 45, με απώτερο σκοπό να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας. Το δυστύχημα στην περίπτωση της Κυριακής είναι πως κανένα από τα δύο τμήματα Ενδοοικογενειακής Βίας της Δυτικής Αττικής δεν λειτουργεί στο αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων. Επιπλέον, τα γραφεία αυτά διαθέτουν προσωπικό τις ώρες λειτουργίας των τμημάτων και όχι τις βραδινές ώρες όταν στο ΑΤ υπάρχουν όλα κι όλα δύο άτομα, ένα εκ των οποίων ο φρουρός του τμήματος.
Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, περίπου 17.000 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα διαχείρισης και αντιμετώπισης καταστάσεων και θυμάτων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Όταν όλη η αστυνομία διαθέτει κάτι παραπάνω από 55.000 στελέχη, άνδρες και γυναίκες.
Πόσες γυναίκες έχουν χαθεί από το χέρι του συντρόφου τους τα τελευταία χρόνια
Προβληματισμό δημιουργούν τα στοιχεία για τις γυναικοκτονίες, καθώς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση. Ειδικά από την περίοδο της καραντίνας λόγω Covid-19 και έκτοτε, έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., το 2021 δολοφονήθηκαν 23 γυναίκες, το 2022 δολοφονήθηκαν 24, το 2023 δολοφονήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα συνολικά 13 γυναίκες. Η 28χρονη νηπιαγωγός Κυριακή Γρίβα είναι το 5ο θύμα της φετινής χρονιάς που βρίσκεται μόλις στον Απρίλιο.
Σε όλες τις περιπτώσεις ως δράστες συνελήφθησαν είτε οι σύζυγοι, είτε πρώην σύζυγοι, είτε σύντροφοι ή πρώην σύντροφοι, σύμφωνα πάντα με τα στατιστικά στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
Η υπερασπιστική γραμμή του 39χρονου
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σε βάρος του δράστη - πρώην αρραβωνιαστικού ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία οπλοχρησία και προμήθεια-κατοχή ναρκωτικών ουσιών για δική του χρήση. Ο 39χρονος Θάνος αναμένεται να απολογηθεί το πρωί της Πέμπτης στον αρμόδιο ανακριτή.
Η υπερασπιστική γραμμή έχει ήδη χαραχθεί, καθώς φαίνεται πως ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Απόστολος Λύτρας, αναμένει τα έγγραφα που αποδεικνύουν πως είχε νοσηλευτεί τρεις φορές σε ψυχιατρικά ιδρύματα, αλλά και πως είναι χρήστης ουσιών. Διότι είναι διαφορετικό να εκτίεις ποινή φυλάκισης στο ψυχιατρείο (με συντομότερο χρόνο επανένταξης στην κοινωνία) και διαφορετικό να εκτίεις ποινή κάθειρξης, για παράδειγμα, στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού για τουλάχιστον 18 χρόνια, όπως προβλέπεται για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.