- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Αφρικανική σκόνη: Νέο κύμα από τη Δευτέρα και υψηλές θερμοκρασίες - Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων
Η αφρικανική σκόνη υποχωρεί τις επόμενες ώρες, ωστόσο, νέο κύμα αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του από τη Δευτέρα, οπότε και αναμένονται υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
«Το πρώτο κύμα αφρικανικής σκόνης μάς αποχαιρετά και ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε το δεύτερο το οποίο δείχνει κάπως ηπιότερο, εκτός και αν στην πορεία το μετανιώσει και ενισχυθεί», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Ο μετεωρολόγος του OPEN δίνει στη δημοσιότητα ένα γράφημα με την πορεία του κύματος αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει (και) τον αττικό ουρανό τα τελευταία 24ωρα.
Αφρικανική σκόνη: Νέο κύμα με υψηλές θερμοκρασίες
Ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, Κώστας Λαγουβάρδος, προειδοποιεί για τον καιρό των επόμενων ημερών και το «κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών που αναμένονται από την Πρωταπριλιά.
Σε ανάρτησή του ο κ. Λαγουβάρδος σημειώνει: «Μετά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη Νότια Ελλάδα την Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28/03, νέα πολύ σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται την Πρωταπριλιά! Ο πρώτος χάρτης που ακολουθεί παρουσιάζει την απόκλιση της θερμοκρασίας στο επίπεδο των 850 hPa* (περίπου 1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια) στην Ευρώπη, με τη θερμοκρασία να είναι έως και 16 βαθμούς υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα στον χάρτη), κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Οι αποκλίσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως ακραίες! Ενδιαφέρον έχει να δούμε και την ίδια εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο (δεύτερος χάρτης). Πολλές περιοχές του Βορείου Ημισφαιρίου αναμένεται να έχουν την Πρωταπριλιά πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως σε περιοχές των ΗΠΑ, στον Ανατολικό Καναδά και στη Γροιλανδία, στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης (όπως προαναφέραμε) καθώς και περιοχές της Κίνας.
Την ίδια ώρα και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, αναφέρεται σε ανάρτησή του στο Χ στα χαρακτηριστικό του καιρού το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Ο κ. Κολυδάς σημειώνει ότι η θερμοκρασία θα είναι πάνω από τα κανονικά επίπεδα που τοπικά θα φτάσει και τους 10 -12°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή. «Λόγω της αντικυκλωνικής κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας (παρουσία υψηλών πιέσεων) στην περιοχή μας δεν προβλέπονται βροχές, καθώς τα υετοφόρα συστήματα της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης δεν είναι ικανά να μας επηρεάσουν καθώς εμποδίζονται από τον ισχυρό αντικυκλώνα. Μόνο μετά το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου, διαφαίνεται η τάση να δημιουργηθεί χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο και το οποίο θα μας επηρεάσει με ικανοποιητικά ποσά βροχόπτωσης».
Αφρικανική σκόνη: Τι πρέπει να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες
Ο εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρής Γιάνναρος, και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μίλησαν σήμερα στο Mega για τα προβλήματα που δημιουργεί η αφρικανική σκόνη. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στο επικίνδυνο για τον οργανισμό κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και υψηλών θερμοκρασιών που μπορεί να πλήξει ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, όπως άσθμα και ΧΑΠ.
«Σε ό,τι αφορά τη σκόνη δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Βρισκόμαστε σε μια εποχή του χρόνου που είναι τυπικό να έχουμε μεταφορά αφρικανικής σκόνης, μάλιστα το συγκεκριμένο δεν ήταν και από τα πιο ισχυρά. Δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί ως φαινόμενο η εκδήλωσή του» σημείωσε ο Θοδωρής Γιάνναρος. Σχετικά με την πορεία των υψηλών θερμοκρασιών που έχουν καταγραφεί μέσα στον Μάρτιο ο εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημείωσε: «Αυτό που περιμένουμε από σήμερα είναι η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας. Φαίνεται ότι 1 – 2 Απριλίου θα κορυφωθεί το κύμα ζέστης που ξεκινάει από σήμερα. Μετά περιμένουμε μια πτώση της θερμοκρασίας, χωρίς όμως να φαίνονται για τις επόμενες δέκα μέρες βροχή. Η θερμοκρασία είναι τρεις με τέσσερις βαθμούς πάνω από αυτό που θα έπρεπε. Είμαστε στη φάση της κλιματικής κρίσης, αν όχι της κλιματικής κατάρρευσης».
Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μίλησε για την ιατρική διάσταση του θέματος και περιέγραψε τι θα πρέπει να προσέξουμε και ποια μέτρα προστασίας θα πρέπει να ληφθούν. «Ένας υγιείς δεν χρειάζεται να κάνει κάτι ιδιαίτερο. Αυτοί που πρέπει να είναι προσεκτικοί είναι οι ομάδες με χρόνια προβλήματα» είπε.
Στη συνέχεια η Ματίνα Παγώνη έδωσε οδηγίες σχετικά με τις ευπαθείς ομάδες τονίζοντας: «Σε περίπτωση που χρειαστεί να βγουν έξω θα φορέσουν την μάσκα τους. Εάν δουν ότι έχουν έντονο βήχα ή δυσφορία να πάνε σε κάποιο νοσοκομείο ή να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους».