Ελλαδα

Εκδήλωση στη μνήμη του Ξενοφώντα Γιαταγάνα στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

«Όσα ζήσαμε με τον Ξενοφώντα» - Την Πέμπτη 28 Μαρτίου στις 7μ.μ.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ξενοφών Γιαταγάνας: Εκδήλωση στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών την Πέμπτη 28 Μαρτίου στη μνήμη του αφοσιωμένου ευρωπαϊστή και συγγραφέα.
Τη μνήμη του Ξενοφώντα Γιαταγάνα θα τιμήσουν φίλοι και οικείοι την Πέμπτη στον ΔΣΑ

Ξενοφών Γιαταγάνας: Εκδήλωση στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών την Πέμπτη 28 Μαρτίου στη μνήμη του αφοσιωμένου ευρωπαϊστή και συγγραφέα.

Εκδήλωση στη μνήμη του Ξενοφώντα Γιαταγάνα πραγματοποιείται την Πέμπτη 28 Μαρτίου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ξενοφών Γιαταγάνας, ευρωπαϊστής δικηγόρος, πρώην νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος του γραφείου του προέδρου Ζακ Σαντέρ, έφυγε από τη ζωή στις 13 Δεκεμβρίου 2023.

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση της εκδήλωσης με τίτλο «Όσα ζήσαμε με τον Ξενοφώντα»: «Θα συναντηθούμε για να συζητήσουμε, όπως θα του άρεσε και του ίδιου. Εμείς, οι φίλοι του Φώντα Γιαταγάνα, από το σχολείο και τη γειτονιά, το Βαρβάκειο και τη Νομική, το Ρήγα και το ΚΚΕες, από τις Βρυξέλλες και την ΕΕ, από τις παρέες της Τήνου και από τη συντροφιά των φιλοτελιστών, δίνουμε ραντεβού την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, Ακαδημίας 60, στις 7μ.μ.».

Ξενοφών Γιαταγάνας: Η διαδρομή του ευρωπαϊστή δικηγόρου στη δημόσια ζωή

Πολυσχιδής προσωπικότητα, ο Ξενοφών Γιαταγάνας διετέλεσε νομικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος του Γραφείου του Προέδρου Ζακ Σαντέρ, επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικής πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού της ΕΕ και σύμβουλος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δίδασκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν επιστημονικός συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου και Διευθυντής Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών.

Το 2012, την περίοδο της ελληνικής κρίσης, διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και το 2010-2011 του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο Ξενοφών Γιαταγάνας ήταν Διδάκτωρ Νομικής του ΕΚΠΑ με θέμα διατριβής τη νομική προστασία των ιδιωτών στο κοινοτικό δίκαιο και Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Δικαίου του Πανεπιστημίου Paris II (2006) με θέμα την Πολιτική Ανυπακοή.

Είχε πραγματοποιήσει διαλέξεις πάνω σε ζητήματα κοινοτικού δικαίου και ευρωπαϊκής ενοποίησης σε πολλά πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχει πολλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων στα αντικείμενα του και για την αριστερά.

Οι πιο πρόσφατες δημοσιευμένες μονογραφίες του αφορούν την πορεία συνταγματοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2003) και την ενσωμάτωση της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα (2004), την Ευρώπη μετά την κρίση (2008), το Δικαίωμα Αντίστασης και την Πολιτική Ανυπακοή (2010).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.