Ελλαδα

ΕΥΔΑΠ: Διασφάλιση και πιστοποίηση της ποιότητας του νερού

Λήδα Πυλαρινού
Λήδα Πυλαρινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
video

ΕΥΔΑΠ: Η διαδικασία προμήθευσης, μεταφόρας, επεξεργασίας και ελέγχου για την άριστη ποιότητα νερού 

Η ΕΥΔΑΠ τροφοδοτεί την Αττική με ένα από τα πιο ποιοτικά νερά της Ευρώπης. Προμηθεύεται ακατέργαστο νερό, κυρίως από επιφανειακούς υδατικούς πόρους.  Από τους ταμιευτήρες αυτούς, μόνο αυτός της Υλίκης είναι φυσικός, ενώ οι υπόλοιποι έχουν δημιουργηθεί με την κατασκευή φραγμάτων σε κατάλληλα σημεία στην κοίτη των αντίστοιχων ποταμών Ευήνου, Μόρνου και Χαράδρου.

ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ

Η μεταφορά του ακατέργαστου νερού από τις πηγές του (ταμιευτήρες, γεωτρήσεις) στις Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ) της ΕΥΔΑΠ γίνεται μέσω ενός εκτενούς συστήματος εξωτερικών υδραγωγείων συνολικού μήκους 495 χλμ.  

ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ

Οι Μονάδες Επεξεργασίας Νερού έχουν απόλυτα καθοριστική σημασία για το νερό που πίνουμε, καθώς εδώ το νερό υποβάλλεται σε επεξεργασία, που το καθιστά πόσιμο. Οι ΜΕΝ στο Λεκανοπέδιο της Αττικής βρίσκονται στο Γαλάτσι, στις Αχαρνές, στο Πολυδένδρι και τη Μάνδρα Ασπροπύργου. Το νερό που φτάνει στις ΜΕΝ είναι ακατέργαστο. Περιέχει διάφορα στερεά (κλαδιά, χώμα, λάσπη) που έχει παρασύρει κατά το πέρασμά του, όπως επίσης μικρόβια και μικροοργανισμούς που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Στις ΜΕΝ ακολουθείται η διαδικασία 5 ξεχωριστών σταδίων για την επεξεργασία του νερού. 

ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Με σκοπό να διασφαλίζεται και να πιστοποιείται η άριστη ποιότητα του νερού που παρέχεται στους καταναλωτές, ο ποιοτικός έλεγχος του νερού της ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνει  καθημερινούς εργαστηριακούς ελέγχους ποιότητας του ακατέργαστου και πόσιμου νερού, 7 ημέρες την εβδομάδα, στενή παρακολούθηση της  ποιότητας των νερών των τεσσάρων ταμιευτήρων, καθημερινές δειγματοληψίες και αναλύσεις στην ποιότητα του πόσιμου νερού για την έγκαιρη αντιμετώπιση ενδεχόμενου προβλήματος με on-line παρακολούθηση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.