Ελλαδα

Αθώος ο 71χρονος που κατηγορήθηκε και προφυλακίστηκε για τη δολοφονία του αδελφού του στην Ηλεία

Αποδείχθηκε ότι δεν υπήρξε εγκληματική ενέργεια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος δεν υπήρξε τελικά θύμα δολοφονίας, αλλά κατέληξε μετά τους αυτοτραυματισμούς του
Ηλεία: Αθώος για τη δολοφονία του αδελφού του © ilialive.gr

Ηλεία - Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Αθώος ο 71χρονος αδελφός του - Είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία του

Ανατροπή στην υπόθεση του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, του 69χρονου άνδρα από την Ηλεία που είχε βρεθεί νεκρός μέσα στο σπίτι του στην Εφύρα τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο 71χρονος αδελφός του, ο οποίος είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί για τη δολοφονία του, αφέθηκε ελεύθερος, αφού κρίθηκε αθώος. Όπως αποδείχθηκε στο δικαστήριο, ο 69χρονος δεν έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας, αλλά αυτοτραυματίστηκε και στη συνέχεια έχασε τη ζωή του. 

Ηλεία: Αθώος για τη δολοφονία του αδελφού του

«Στις 11/03/2024 μετά από μια μνημειώδη αγόρευση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών κ. Ιωάννη Παΐσιου, όπου με λογικά και εμπεριστατωμένα επιχειρήματα αποδόμησε στο σύνολό του το κατηγορητήριο, το δικαστήριο αθώωσε ομόφωνα τον εντολέα μου, καταλήγοντας ότι ο θάνατος του Χαράλαμπου Αναγνωστόπουλου δεν οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, αλλά σε αυτοτραυματισμό του, ένεκα των χρόνιων σοβαρών ψυχιατρικών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε» δήλωσε ο εκ των συνηγόρων, Διονύσης Ζησιμόπουλος στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», ενώ έκανε λόγο για «εσφαλμένη προσέγγιση των πραγματικών περιστατικών προανακριτικά», η οποία «οδήγησε αρχικά τις εισαγγελικές και ανακριτικές Αρχές να θεωρήσουν τον θάνατο του Χαράλαμπου Αναγνωστόπουλου εγκληματική ενέργεια με συνέπεια την άδικη προσωρινή κράτηση του αδελφού του και εντολέα μου».

Ο 71χρονος αδελφός του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα Αμαλιάδας, τον Ιούλιο 2023 κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου παρέμεινε για 7 μήνες, για ένα «έγκλημα» που ποτέ δεν έκανε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czrtvqaqc9k9)

Ηλεία: Το χρονικό της υπόθεσης και η αθώωση του αδελφού του

Ο 71χρονος ήταν εκείνος που βρήκε νεκρό τον αδελφό του και ενημέρωσε τις Αρχές. Παρά τις μαρτυρικές καταθέσεις πως ο 69χρονος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος επί σειρά ετών -τουλάχιστον 30 έτη- είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, με πιστοποιητικά αναπηρίας από το ΚΕΠΑ και λάμβανε φαρμακευτική αγωγή, εντούτοις δεν ελήφθησαν υπόψη από τις αστυνομικές Αρχές, οι οποίες όπως αποκαλύπτει ο κ. Ζησιμόπουλος, δεν αναζήτησαν ποτέ τον ιατρικό φάκελο του άνδρα, καθώς είχαν επικεντρώσει εξαρχής τις έρευνες αποκλειστικά στην εκδοχή της ανθρωποκτονίας. Οι δικηγόροι του, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Διονύσης Ζησιμόπουλος και Θεόδωρος Αντωνόπουλος υπέβαλαν στις εισαγγελικές Αρχές ιατρική γνωμοδότηση του χειρουργού ορθοπαιδικού Κωνσταντίνου Τραγουστή ότι ο θάνατος του 69χρονου ήταν αποτέλεσμα αυτοτραυματισμού, με την οποία συνηγόρησε και ο ιατροδικαστής του Νοσοκομείου Νίκαιας, Κωνσταντίνος Ανδρέου.

«Η δικαιοσύνη αποκατέστησε μια αδικία στο πρόσωπο του εντολέα μου και του επέτρεψε μετά από σχεδόν 18 μήνες, να θρηνήσει τον πολυαγαπημένο αδερφό του που επί 23 συναπτά έτη είχε υπό την προστασία του» πρόσθεσε ο κ. Ζησιμόπουλος.

Στην πολυσέλιδη ιατρική γνωμοδότηση, που συνέταξε ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του 71χρονου, ο χειρουργός ορθοπαιδικός Πατρών, Κωνσταντίνος Τραγουστής, αναφέρεται μεταξύ άλλων «ότι πρόκειται για κλασική περίπτωση αυτοτραυματισμού», επισημαίνοντας πως η «παντελής απουσία χαρακτηριστικών τραυμάτων αμύνης-πάλης, πόσω μάλλον όταν ο αποθανών παρουσίαζε τόσο χαοτική διαφορά όγκου και μάζας σώματος με τον υποτιθέμενο δράστη και η απουσία βλαβών στα υπόλοιπα μέρη του ανθρωπίνου σώματος, η αποκλειστική χαμηλή ενέργεια των χτυπημάτων, η απουσία έστω και μίας σοβαρής βλάβης, ούσες όλες απλές και επιφανειακές, αποκλείουν την ανθρωποκτονία. Επισημαίνεται δε, ότι θα πρέπει να διερευνηθεί ο αυτοτραυματισμός και αυτό γιατί ο 69χρονος «βρισκόταν σε φάση αποδιοργάνωσης, σύγχυσης, αποπροσανατολισμού, μάλλον ήθελε να τιμωρήσει τον εαυτό του, προσκρούοντας και σύροντας το κεφάλι του σε διάφορες επιφάνειες, (τοίχο, έπιπλα, κ.λπ.) καταφέροντας συνεχώς ίδιας έντασης και βαρύτητας τραύματα κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής». Πρόκειται, όπως επισημαίνεται, για σημεία αυτοτραυματισμού πολύ λιγότερο επώδυνα που επιλέγονται από ασθενή που βρίσκεται σε κατάσταση αμόκ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.