- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Διαπόμπευση πρύτανη ΟΠΑ: Απαλλαγή για 5, στα μαλακά 3 κατηγορούμενοι - Το χρονικό της υπόθεσης
Η διαπόμπευση του πρύτανη του ΟΠΑ, Ανδρέα Μπουραντώνη, στις 29 Οκτωβρίου 2020, προκάλεσε την οργή όχι μόνο της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και της κοινωνίας, όμως, περίπου 3,5 χρόνια μετά, οι φερόμενοι δράστες απολαμβάνουν «δικαστικά χάδια», όπως σημειώνει ρεπορτάζ του Παναγιώτη Στάθη.
Διαπόμπευση πρύτανη ΟΠΑ: Απαλλαγή για 5 κατηγορούμενους, στα μαλακά οι 3
Σύμφωνα με το capital.gr, από τους 8 συλληφθέντες που κατηγορήθηκαν για κακουργήματα, οι πέντε έχουν ήδη απαλλαγεί δια βουλεύματος και οι υπόλοιποι 3 παραπέμφθηκαν σε δίκη για πλημμελήματα. Η δίκη τους έχει προσδιοριστεί για τις 5 Νοεμβρίου 2024.
Το χρονικό της διαπόμπευσης του πρύτανη του ΟΠΑ
Το περιστατικό διαπόμπευσης του πρύτανη του ΟΠΑ καταγράφηκε στις 29 Οκτωβρίου 2020 και έγινε γνωστό δύο ημέρες αργότερα, όταν οι δράστες ανάρτησαν φωτογραφία από τη στιγμή που ο κ. Μπουραντώνης ήταν ακινητοποιημένος και του είχαν κρεμάσει στον λαιμό πινακίδα που να έγραφε: «αλληλεγγύη στους καταληψίες». Συνολικά είχαν εισβάλει στο γραφείο του πρύτανη 15 άτομα, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης» με κείμενο σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου: «Ο βανδαλισμός και η εκκένωση του γραφείου του Μπουραντώνη είναι μία απάντηση σε μια λογική ελάχιστης αναλογίας στην πρακτική της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης και εκκένωσης των δικών μας χώρων». Μάλιστα, έγραφαν: «δεν θεωρούμε ότι είναι βασανιστήριο και διαπόμπευση τα ελάχιστα δευτερόλεπτα εκφοβισμού και γελοιοποίησης ενός αστού γραφειοκράτη με θέση ευθύνης».
Το σύνολο του πολιτικού κόσμου καταδίκασε το περιστατικό, συνάδελφοι του κ. Μπουραντώνη εξέδωσαν ανακοινώσεις στήριξης, ενώ διατάχτηκε εισαγγελική έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών. Με αφορμή το περιστατικό ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πρυτάνεις σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, με τη Σύνοδο να εκφράζει τη συμπαράστασή της στον κ. Μπουραντώνη, τονίζοντας ότι πρόκειται για «απομονωμένες μειοψηφίες» που επιχειρούν να μετατρέψουν τα Πανεπιστήμια σε «ορμητήρια ανομίας». Θέση είχε πάρει με ανάρτηση στο Τwitter, ακόμα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας για επίθεση που «προσβάλλει βάναυσα την ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε δημοκρατικό πολίτη.. Η διαπόμπευσή του είναι μορφή ολοκληρωτισμού και ντροπή για τη χώρα μας» και επισημαίνει ότι «το Πανεπιστήμιο δεν είναι χώρος βίας και ανομίας, αλλά ασφάλειας και ελευθερίας».
Οι συλλήψεις για την υπόθεση ήρθαν στις αρχές του 2021, όταν οι αστυνομικοί έβαλαν χειροπέδες σε οκτώ φοιτητές. Η επικήρυξη που είχε ανακοινωθεί δεν ενεργοποιήθηκε, γιατί η ταυτοποίηση έγινε με τεχνολογικά μεσα, όπως αναφερόταν τότε. Οι οκτώ φοιτητές κατηγορήθηκαν σε βαθμό κακουργήματος για εγκληματική οργάνωση, αρπαγή από κοινού με βία και απειλή βίας, δια παρανόμου κατακρατήσεως με σκοπό ανοχής πράξης, για την οποία ο παθών δεν έχει υποχρέωση, παράνομη κατακράτηση και παράνομη βία από κοινού, διατάραξη λειτουργίας δημόσιας Υπηρεσίας από κοινού και φθορά ξένης ιδιοκτησίας πραγμάτων, χρησιμευόντων στο κοινό όφελος από κοινού. Τελικά, μετά την παραπομπή τους στον ανακριτή, στις αρχές Ιανουαρίου 2021, οι τέσσερις από κατηγορουμένους αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, ενώ στους υπόλοιπους τέσσερις επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 3.000 ευρώ στον καθένα και υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους μία φορά τον μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονταν και υποστήριξαν ότι δεν μετείχαν στην επίθεση φασιστικού τύπου κατά του πρύτανη.
Οι τρεις φοιτητές πρόκειται να δικαστούν για τα πλημμελήματα της παράνομης κατακράτησης από κοινού (κατά επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από κακουργηματική αρπαγή), παράνομης βίας από κοινού, διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και φθορά ξένης ιδιοκτησίας πραγμάτων που χρησιμεύουν για το κοινό όφελος.
Με πληροφορίες από capital.gr