Ελλαδα

Αύριο Σάββατο εμφανίζεται το «φεγγάρι του χιονιού»: Η μικρότερη πανσέληνος του 2024

Η σημασία πίσω από την ονομασία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανσέληνος: Ανατέλλει αύριο Σάββατο το «Φεγγάρι του χιονιού»
© Unsplash

Πανσέληνος Φεβρουαρίου 2024 - «Φεγγάρι του χιονιού» - Η σημασία πίσω από την ονομασία

Η πανσέληνος του Φεβρουαρίου, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Χιονιού», θα ανατείλει το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου. Η Σελήνη στην Ελλάδα θα φαίνεται μεγαλύτερη και πιο σκουρόχρωμη από το ηλιοβασίλεμα και για μερικά λεπτά αργότερα, γύρω στις 18:13.

Η δεύτερη πανσέληνος του 2024 είναι μια μικρο-σελήνη, που σημαίνει ότι θα βρίσκεται πολύ μακριά από την Γη (απόγειο). Συγκεκριμένα, αυτή η «Πανσέληνος του Χιονιού» θα απέχει σχεδόν 405.000 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας.

Παρά το μικρότερο μέγεθός της, η Σελήνη του Χιονιού, η οποία είναι γνωστή και ως «Πεινασμένο Φεγγάρι» και «Φεγγάρι καταιγίδας», σύμφωνα με τη NASA, θα είναι εντυπωσιακή. Η εμφάνισή της θα σηματοδοτήσει την έναρξη της Γιορτής των Φαναριών, η οποία αποτελεί μέρος των εορτασμών του κινεζικού νέου έτους.

Η Πανσέληνος του Χιονιού είναι ένα από τα πολλά προσωνύμια που έχει η πανσέληνος του Φεβρουαρίου. Η αποψινή πανσέληνος ονομάστηκε έτσι από την φυλή Algonquin «εξαιτίας των βαριών χιονοπτώσεων που πέφτουν αυτή την εποχή», σύμφωνα με τη NASA.

Μετά τη «Σελήνη του Χιονιού», η επόμενη πανσέληνος θα είναι η «Σελήνη του Σκουληκιού» στις 25 Μαρτίου, η οποία θα προκαλέσει μια ημισφαιρική έκλειψη. Στις 8 Απριλίου θα έχουμε μια ολική έκλειψη ηλίου, η οποία θα είναι ορατή στη Βόρεια Αμερική, στο Μεξικό και στον Καναδά. Το τμήμα της γήινης επιφάνειας από το οποίο είναι ορατή η ολική έκλειψη ονομάζεται διαδρομή ολικότητας και θα έχει πλάτος 185 χιλιόμετρα.

Πανσέληνος Φεβρουαρίου 2024: Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του χιονιού»
Πανσέληνος Φεβρουαρίου 2024: Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του χιονιού» © almanac.com

Πανσέληνος Φεβρουαρίου 2024: Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του χιονιού»

Η πανσέληνος του χιονιού ονομάστηκε έτσι λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και της χιονοθύελλας που κατά κανόνα εμφανίζεται τον μήνα Φεβρουάριο στη Βόρεια Αμερική και πήρε το όνομά της από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής. Η κακοκαιρία και οι έντονες χιονοθύελλες έκαναν το κυνήγι δύσκολο, γι' αυτό και αυτή η Σελήνη ονομαζόταν και Φεγγάρι της Πείνας. Θα αντικρίσουμε το «φεγγάρι του χιονιού» στις 24 Φεβρουαρίου 2024. 

Ποια άλλα ονόματα έχουν δοθεί στην πανσέληνο Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με τη NASA, στην παράδοση Purnimanta, αυτή η πανσέληνος (Purnima) είναι η Magha Purnima, η τελευταία ημέρα του μήνα Magha. Στο ινδουιστικό και βουδιστικό ημερολόγιο, Magha είναι ο μήνας που η πανσέληνος βρίσκεται στο αστέρι που ονομάζουμε Regulus. Για τους Ινδουιστές, ο Μάγκα είναι ένας μήνας λιτότητας, πραγματοποίησης πράξεων φιλανθρωπίας και τελετουργικού μπάνιου σε ένα ιερό ποτάμι.

Για τους Βουδιστές, αυτή η πανσέληνος αντιστοιχεί με το Māgha Pūjā, το δεύτερο πιο σημαντικό φεστιβάλ της χρονιάς. Το Māgha Pūjā γιορτάζεται την ημέρα της Πανσελήνου του τρίτου σεληνιακού μήνα στην Καμπότζη, το Λάος, την Ταϊλάνδη και τη Σρι Λάνκα. και την ημέρα της Πανσελήνου του Tabaung στη Μιανμάρ. 

Την ημέρα αυτή, οι Βουδιστές γιορτάζουν τη δημιουργία μιας ιδανικής και υποδειγματικής κοινότητας, γι' αυτό μερικές φορές ονομάζεται Ημέρα Saṅgha, η Saṅgha αναφέρεται στη βουδιστική κοινότητα. Στην Ταϊλάνδη, ο όρος Pāli Māgha-pūraṇamī χρησιμοποιείται επίσης για τη γιορτή. Μερικοί συγγραφείς αναφέρονται σε αυτήν την ημέρα ως Ημέρα των Αγίων Πάντων των Βουδιστών. Στη Σρι Λάνκα, αυτή η πανσέληνος ονομάζεται Navam Poya και οι εορτασμοί περιλαμβάνουν επίσης μια πομπή περίπου 5.000 ατόμων και πολλούς ελέφαντες, που ονομάζεται Gagaramaya Navam.

Πανσέληνος πίσω από φυτό
Πανσέληνος Φεβρουαρίου 2024: Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του χιονιού» © EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Γιατί η πανσέληνος Φεβρουαρίου 2024 λέγεται και «Micromoon»

Η πανσέληνος του Φεβρουαρίου 2024 ονομάζεται και «micromoon» κι αυτό γιατί η Πανσέληνος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο της από τη Γη. Συγκεκριμένα, η Μικρο-Πανσέληνος του Φεβρουαρίου απέχει περίπου 252.225 μίλια από τη Γη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξένοι Tik Tokers
Ξένοι TikTokers, πώς τα περνάτε στη χώρα μας, τι σας θυμώνει και τι σας συγκινεί;

Ο Απόλλων Τσεν, ο Ιερεμίας Εγκαρέιμπα, η Γιέβα Μπονταρένκο, ο Ντέιβ, η Βλάντα Ζασκλάβσκα, η Ουλιάνα Τσουπρίνα και η Παυλίνα Λη μιλούν στην Athens Voice για την ελληνική εμπειρία στο FYP

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.