Ελλαδα

Εν αναμονή της άφιξης των αγροτών στην Αθήνα - Μέχρι πότε θα μείνουν τα τρακτέρ στην πρωτεύουσα

Πυρετός συσκέψεων ενόψει του συλλαλητηρίου της Τρίτης

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αγρότες: Πότε φτάνουν τα τρακτέρ στην Αθήνα - Πυρετός συσκέψεων ενόψει συλλαλητηρίου

Ξεκίνησε η κάθοδος των Θεσσαλών αγροτών από το μπλόκο του Πλατυκάμπου για το αγροτικό συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί να γίνει την Τρίτη (20.02) στο Σύνταγμα. Μέσω της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου οι αγρότες από τον Πλατύκαμπο αναμένεται να συναντήσουν τους συναδέλφους τους που έχουν στήσει μπλόκο στο Στεφανοβίκειο και από εκεί και πέρα θα περάσουν από τον Αλμυρό, θα ενωθούν με άλλα τρακτέρ και ως ένα κομβόι πλέον με τη συνοδεία περιπολικών αλλά και οχημάτων αγροτών θα φτάσουν στην Ανθήλη, εκεί όπου θα συναντηθούν με τρακτέρ που θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο από το μπλόκο του Ε-65 στην Καρδίτσα.

Στη συνέχεια αυτό το κομβόι θα καταλήξει στο Κάστρο Βοιωτίας όπου θα διανυκτερεύσουν οι αγρότες.

Νωρίς το πρωί αύριο θα ξεκινήσουν προς την Αθήνα εκεί όπου είναι προγραμματισμένη η προσυγκέντρωση για τις 17:30 στην πλατεία Ομονοίας και στη συνέχεια στις 18:30 το αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Να σημειωθεί ότι αύριο θα ξεκινήσουν και πολλά ΙΧ αγροτών αλλά και λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους αγρότες στη συγκέντρωση. Υπολογίζεται ότι από τη Θεσσαλία μέχρι στιγμής τα λεωφορεία που αναμένεται να κατέβουν στην Αθήνα μπορεί και να ξεπερνούν τα 60.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις - Πού υπάρχουν μπλόκα

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι ολιγόωροι αποκλεισμοί δρόμων. Οι αγρότες στο μπλόκο του τελωνείου της Νίκης στη Φλώρινα θα κλείσουν σήμερα τα σύνορα για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα, από τις 12:00 έως τις 15:00 μετά το μεσημέρι.Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμενοι να κλιμακωσουν την κινητοποίηση τους την Τρίτη με το κλείσιμο των συνόρων και για τα Ι.Χ. οπότε και θα γίνει το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα με την κάθοδο των τρακτέρ στο Σύνταγμα.

Στο τελωνείο της Καστοριάς παραμένουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής οι οποίοι έχουν προχωρήσει στο κλείσιμο του τελωνείου για τα φορτηγά οχήματα. 

Σε νέους αποκλεισμούς προχώρησαν επί της Εγνατίας οδού, οι αγρότες και σε Χαλκιδική και Ημαθία. Συγκεκριμένα χθες στις 18.30 το απόγευμα ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής απέκλεισαν την Εγνατία οδό και από τις δύο πλευρές, στο ύψος του κόμβου των Μουδανιών, ενώ στην Ημαθία αποκλεισμός της Εγνατίας οδού έγινε λίγο πριν τις 19.00 το απόγευμα, με μπλόκο των αγροτών στο κόμβο του Νησελίου. Οι αγρότες πραγματοποίησαν πεζή διαμαρτυρία.

Σήμερα οι αγρότες της Χαλκιδικής αναμένεται να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ σε οργασμό προετοιμασιών βρίσκονται οι διαδικασίες των αγροτών για την μεταφορά των τρακτέρ τους στην Αθήνα, πολλά εκ των οποίων αναμένεται να φορτωθούν σε νταλίκες

Πώς θα κινηθεί η πορεία των αγροτών – Επί ποδός η ΕΛΑΣ

Με στόχο την απρόσκοπτη κατά το δυνατόν μετακίνηση των κατοίκων του λεκανοπεδίου η τροχαία και η αστυνομία έχουν τεθεί σε συναγερμό ενώ οι συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι συνεχείς. Ωστόσο λόγω της συμμετοχής των συνδικάτων στην πορεία των αγροτών κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο.

Τα τρακτέρ θα συνοδεύονται από περιπολικά της ΕΛΑΣ, θα ακολουθήσουν συγκεκριμένο δρομολόγιο και στο Σύνταγμα θα παραμείνουν σε οριοθετημένο χώρο για μάξιμουμ 24 ώρες.

Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης η κυβέρνηση θέλει οι πολίτες να ασκούν τα δικαιώματά τους χωρίς να παραβιάζεται ο νόμος και να παρεμποδίζεται το υπόλοιπο μέρος της κοινωνίας.

Τι αναμένει το Μαξίμου από τους αγρότες

Η εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι η πλειονότητα των αγροτών έχει κατανοήσει ότι τα μέτρα για το πετρέλαιο και το ρεύμα είναι ότι περισσότερο θα μπορούσε να τους δοθεί. Αναμένουν, λοιπόν, σταδιακή εκτόνωση, έπειτα από την κάθοδο στην Αθήνα, καθώς από τα μπλόκα μεταδίδονται αντιφατικά μηνύματα.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και πραγματικών παραγωγών, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις δημοσιονομικές αντοχές» το μήνυμα του πρωθυπουργού στους αγρότες, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ανασκόπησης του κυβερνητικού έργου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει σε κάθε δημόσια τοποθέτηση του ότι δεν μπορεί να θέσει σε διακινδύνευση τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας και το ίδιο αναμένεται να επαναλάβει στη σημερινή συνέντευξή στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, η οποία θα παραχωρηθεί σε μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτικά στιγμή.

«Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι όντως είμαστε μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων, που νοιάζεται όχι μόνο για τους πολλούς, αλλά και για τους λίγους -πρωτίστως για τους πιο ευάλωτους όπως είναι τα παιδιά- αποδίδοντας δικαιώματα, δικαιοσύνη και ελευθερία, σε μια μερίδα συμπολιτών μας που έως σήμερα τα στερούνταν. (…) Η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς.

Διότι έτσι στηρίζουμε και τον πρωτογενή τομέα από το χωράφι έως το ράφι αλλά και τον καταναλωτή με καλύτερες τιμές (…) Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.