Ελλαδα

Αναβρασμός στα μπλόκα των αγροτών: Ήρθε η ώρα των αποφάσεων

Προς κλιμάκωση οι κινητοποιήσεις - Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια λέει η κυβέρνηση

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αγρότες: Αποφασίζουν για μπλόκα και κινητοποιήσεις - Έκλεισαν την Εθνική Οδό οι αγρότες στην Καρδίτσα 

Ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για παροχές, οι αγρότες συσκέπτονται στα μπλόκα για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Οι προσεγγίσεις πάντως από περιοχή σε περιοχή είναι διαφορετικές. Οι τελικές αποφάσεις πάντως για το πώς θα πορευτούν στο εξής οι αγρότες θα ληφθούν στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης (15.02) στην Πανελλαδική σύσκεψη στην Λάρισα.

Δύο φαίνεται πως είναι οι τάσεις ανάμεσα στους αγρότες που διαμαρτύρονται κι ενώ ορισμένοι παραγωγοί προτείνουν αποκλιμάκωση, οι περισσότεροι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι και προτείνουν ακόμα και κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα.  «Δεν θα επιτρέψουμε να χωριστεί η Ελλάδα στα δυο» διαμηνύει την ίδια ώρα η κυβέρνηση.

Νέες κινητοποιήσεις αγροτών σε όλη την Ελλάδα

Σε νέες κινητοποιήσεις με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων προχώρησαν οι αγρότες μία ημέρα πριν από την πανελλαδική συνεδρίαση των εκπροσώπων των μπλόκων.

Στην Καρδίτσα οι αγρότες προχώρησαν στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού. Σε δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι του κλάδου επέμειναν στα αιτήματά τους και δήλωσαν αποφασισμένοι για κλιμάκωση του αγώνα. 

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων φαίνεται ότι θα προτείνουν και οι αγρότες στο μπλόκο του Πλατυκάμπου, στην απογευματινή συνέλευση μετά τα όσα συζητήθηκαν στην χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, όπου φαίνεται ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους.

Αυτή τη στιγμή γίνεται μια συμβολική κατάληψη της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Πλατυκάμπου. Επιτράπηκε μετά από διαβούλευση οι αγρότες να ανέβουν στην Εθνική Οδό, συμβολικά ανέβηκε και ένα τρακτέρ.

Οι αγρότες στο μπλόκο του Αλμυρού στο Βόλο ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, η κιλοβατόρα να μην ξεπερνάει τα 7 λεπτά και να συνεχιστεί ο διάλογος για την κοινή αγροτική πολιτική. Ενώ και οι αγρότες της Παιονίας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους στο τελωνείο των Ευζώνων και αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Αυγενάκης: Οι αγρότες θα εκτιμήσουν θετικά τα μέτρα στήριξης 

Την αισιοδοξία του ότι οι αγρότες θα εκτιμήσουν εν τέλει θετικά τα μέτρα στήριξης προς τον αγροτικό τομέα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στον ALPHA.

Σχολιάζοντας τη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου επισήμανε ότι έγινε διάλογος ουσίας, με πολιτισμό και ποιότητα και με το 15μελές των εκπροσώπων από τα μπλόκα και με τους εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ.

«Αυτή η διαδικασία δεν είναι Bras de fer μεταξύ αγροτών και κυβερνήσεως. Είναι μια κοινή προσπάθεια η οποία θα συνεχισθεί. Ο διάλογος θα συνεχισθεί» είπε και συμπλήρωσε «συμφωνήσαμε να έχουμε και την επόμενη εβδομάδα συνάντηση για επί μέρους ζητήματα. Δεν σταματάμε τον διάλογο. Η προσπάθειά μας για στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι απολύτως ουσιαστική και θα συνεχισθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στα ευρωπαϊκά fora».

Όπως τόνισε ο κ. Αυγενάκης για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι φέτος θα δωθούν στους γεωργούς φέτος περί τα 82 εκατ. ευρώ, εγώ έγινε και συζήτηση για να βελτιωθούν τα κριτήρια καταβολής επιστροφής του στους δικαιούχους. Πρόσθεσε ότι θα κάνει συζήτηση ο κ. Πετραλιάς με τους εμπλεκομένους, ώστε από το επόμενο έτος να γίνεται η επιστροφή του ΕΦΚ με δικαιότερο τρόπο.

Για το κόστος παραγωγής και συγκεκριμένα για το ηλεκτρικό ρεύμα ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι ανακοινώθηκε ένα «σημαντικό πλέγμα πρωτοβουλιών που μειώνει το κόστος ανά KWH, όχι μόνο στα ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ αλλά σε όλους έχουν αγροτικό ρολόι».

Για τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόσθεσε «ήδη έχουμε κάνει μεμονωμένα ως χώρα έξι προτάσεις που γίνονται δεκτές και ασε συνεργασία με τις λοιπές χώρες της Μεσογείου στο πλαίσιο της EUMED-9 καταθέτουμε κοινό αίτημα για αλλαγές στην ΚΑΠ» συμπληρώνοντας ότι «σήμερα ψηφίσθηκε από το κολλέγιο των Επιτρόπων η δυνατότητα καλλιέργειας περίπου 1,5 εκατ. στρεμμάτων που βρίσκονται στο πρόγραμμα της αγρανάπαυσης».