- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ομόφυλα ζευγάρια: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας από την ακροδεξιά
Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια ενώ απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχαν καταθέσει Ελληνική Λύση, «Σπαρτιάτες» και η Νίκη.
Το περιεχόμενο των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας που υποβλήθηκαν στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο πολιτικό γάμο, προκάλεσε αντιπαράθεση, όχι μόνο με τα κόμματα που θα ψηφίσουν το σχέδιο νόμου, αλλά και με κόμματα που το καταψηφίζουν.
Η ένσταση αντισυνταγματικότητας της Ελληνικής Λύσης δεν έμεινε ασχολίαστη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, συνταγματολόγο Παναγιώτη Δουδωνή.
«Η Ελληνική Λύση αναφέρεται στο τριαδικό δόγμα και το προοίμιο του Συντάγματος. Δεν ήρθαμε να φέρουμε τον Αρειανισμό εδώ, τον πολιτικό γάμο ομοφύλων ήρθαμε να ψηφίσουμε και να συζητήσουμε. Δεν ξέρω, λοιπόν, από πού προκύπτει η αντίρρηση και η αντίθεση του νομοσχεδίου με το τριαδικό δόγμα. Θα ήθελα να μας το εξηγήσουν, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει και καμιά εύκολη εξήγηση σε αυτό», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε: «Λέει κάτι άλλο η ένσταση αντισυνταγματικότητας της Ελληνικής Λύσης. Δίνει κανονιστική ισχύ σε όλη την Αγία Γραφή. Συγγνώμη, είμαστε με τα καλά μας; Τι είναι αυτό ακριβώς; Είναι κάποιου είδους θρησκευτικό κράτος;».
«Σαν τη Σαρία….», ακούστηκε να λέει από το βουλευτικό έδρανο η Ντόρα Μπακογιάννη. «Επειδή βλέπω ότι μιλούν για το τριλαμπές της μιας θεότητας και διάφορα δόγματα, θέλω να τους ρωτήσω αν είναι συμβατό με την Αγία Γραφή και την τριαδική πίστη η ύπαρξη επιστολών του Ιησού, αν αυτό είναι αίρεση ή αν είναι στην Ορθοδοξία», είπε ο Παναγιώτης Δουδωνής.
ΣΥΡΙΖΑ: Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, επί της αρχής στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια
Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο.
«Καταθέτουμε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, επί της αρχής, γιατί απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και απέναντι στο μεγάλο ερώτημα της σύμπλευσης της χώρας με την ευρωπαϊκή οικογένεια, το κρυφτούλι δεν είναι ανεκτό.
Χρειάστηκε ένα νομοσχέδιο με προοδευτικό πρόσημο για να αποκαλυφθεί το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης, που κάθε άλλο παρά κεντρώο είναι, εφόσον λέγεται ότι πάνω από το ένα τρίτο των βουλευτών καταδικάζει ή αποφεύγει να στηρίξει το νομοσχέδιο», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.
Συνολικά 95 βουλευτές θα λάβουν το λόγο στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο ισότητας στον γάμο
Στη μια το μεσημέρι ξεκίνησε η πρώτη ανάγνωση του σχεδίου νόμου «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις». Οι τιθέμενες διατάξεις θα συζητηθούν ενώπιον τριών επιτροπών: της Διαρκούς επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί στην Ολομέλεια στις 15 Φεβρουαρίου. Στην περίπτωση που υποβληθεί στην Ολομέλεια αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, όπου καταγράφεται η ατομική ψήφος, πρέπει το νομοσχέδιο να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των παρόντων, αλλά να μην είναι πλειοψηφία μικρότερη των 75 ψήφων. Η κοινοβουλευτική συζήτηση που αρχίζει σήμερα, θα αποτελέσει ένα σημαντικό ιστορικό στοιχείο που θα διευκολύνει και την ερμηνεία του νόμου, στο μέλλον.
Το εύρος της πλειοψηφίας που θα εξασφαλίσει εν τέλει το νομοσχέδιο, θα αφήσει το δικό του πολιτικό αποτύπωμα. Επισπεύδων υπουργός είναι ο Άκης Σκέρτσος. Το βάρος της εισήγησης της συμπολίτευσης θα σηκώσει η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα. Και τα δύο αυτά στοιχεία φέρουν ιδιαίτερο συμβολισμό, για τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην ισότητα στο γάμο.Οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας προσέρχονται στη συζήτηση με θετική προαίρεση. Στο δημόσιο διάλογο ωστόσο αρκετοί βουλευτές, κατά κύριο λόγο από τη Νέα Δημοκρατία, έχουν διαφοροποιηθεί και είτε θα καταψηφίσουν είτε θα απέχουν από την ψηφοφορία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει την δική του πρόταση νόμου, η οποία δεν αποκλείει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. Κατά συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την δική του πρόταση πληρέστερη από το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και είναι ένα ερώτημα αν η ψήφος του θα είναι «ναι» σε όλα (και επί της αρχής και στα άρθρα).
Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, που η συζήτησή του αρχίζει σήμερα, θεσμοθετεί στην ελληνική έννομη τάξη τον γάμο μεταξύ δύο προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους, προκειμένου να επιτευχθούν η ισότητα στον γάμο και η νομική προστασία οικογενειών. Η θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο δημιουργεί και ισότητα στα δικαιώματα παιδιών ομόφυλων ζευγαριών που ήδη υπάρχουν.
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι «η προβλεπόμενη επέκταση του δικαιώματος σύναψης γάμου αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της ισότητας και της άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών και εντάσσεται στo ευρύτερο πλαίσιο της δημιουργίας μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις. Έτσι η χώρα μας προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των χωρών που αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο, από μακρού χρόνου, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Αργεντινή, η Δανία, η Γαλλία, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ή πιο πρόσφατα, όπως η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Αυστραλία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ (συνολικά 36 χώρες στον κόσμο)».