Ελλαδα

Athens Pride: Κάλεσμα Υπέρ της Ισότητας στον Γάμο

Aνήμερα της ψήφισης του νομοσχεδίου στην Βουλή

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Athens Pride: Κάλεσμα Υπέρ της Ισότητας στον Γάμο ανήμερα της ψήφισης του νομοσχεδίου 

Κάλεσμα ενόψει της επικείμενης ψήφισης του νομοσχεδίου για την Ισότητα στον Γάμο στις 15 Φεβρουαρίου απευθύνει το Athens Pride το οποίο όπωε αναφέρει χαρακτηριστικά «καλεί όλα τα μέλη της LGBTQI+ κοινότητας καθώς και όσα άτομα γενικότερα το στηρίζουν σε μια μαχητική, αλλά και εορταστική συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την Πέμπτη 15/02 στις 16:00, για να δώσουμε το δικό μας ηχηρό μήνυμα ορατότητας και διεκδίκησης».

Ειδικότερα σημειώνεται: «Είμαστε εδώ, δεν κάνουμε βήμα πίσω στις χρόνιες διεκδικήσεις μας για Πλήρη Ισότητα.Είμαστε εδώ για την πλήρη αναγνώριση των οικογενειών μας και των δικαιωμάτων μας, στεκόμαστε για ακόμα μια φορά απέναντι στον ομοφοβικό, αμφιφοβικό, τρανσφοβικό, ιντερφοβικό λόγο και ρητορική μίσους που εξαπολύονται εναντίον μας όλο αυτό το διάστημα, και γιορτάζουμε με χαρά και συγκίνηση την ιστορική αυτή μέρα για την LGBTQI+ κοινότητα στην Ελλάδα.

Στις 15/02 ραντεβού έξω από τη Βουλή, πιο ενωμένα από ποτέ!

Τη συγκέντρωση στις 15/02 στηρίζουν οι οργανώσεις:

1. Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
2. Proud Seniors Greece – Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ Ατόμων 50+
3. Rainbow Seniors
4. Intersex Greece
5. Πολύχρωμο Σχολείο
6. Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ εργασιακής υποστήριξης 
7. Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας 
8. Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)»
 

Γάμος Ομόφυλων: Ευρύτατη πλειοψηφία εξασφάλισε το νομοσχέδιο στις επιτροπές της Βουλής

Το νομοσχέδιο εξασφάλισε ευρύτατη πλειοψηφία στις επιτροπές της Βουλής. «Ναι» στο νομοσχέδιο, επί της αρχής, δήλωσαν Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας. «Όχι» στο νομοσχέδιο δηλώνουν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι «η προβλεπόμενη επέκταση του δικαιώματος σύναψης γάμου αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της ισότητας και της άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών και εντάσσεται στo ευρύτερο πλαίσιο της δημιουργίας μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις. Έτσι η χώρα μας προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των χωρών που αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο, από μακρού χρόνου, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Αργεντινή, η Δανία, η Γαλλία, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ή πιο πρόσφατα, όπως η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Αυστραλία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ (συνολικά 36 χώρες στον κόσμο)».

Υπερ του νομοσχεδίου τοποθετήθηκαν οι φορείς στις επιτροπές

Η συντριπτική πλειονότητα των φορέων που κατέθεσαν τις απόψεις τους στο σχέδιο νόμου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, στο πλαίσιο της διαβούλευσης στις επιτροπές της Βουλής, κατατείνουν στο ότι: Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο («Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις») έρχεται ως επιστέγασμα των διεκδικήσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για νομική ισότητα στις οικογενειακές σχέσεις.

Το δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή των ομοφύλων προσώπων και η απαγόρευση διακρίσεων, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, επικυρώνεται μέσα από τη δυνατότητα του γάμου, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στη δυνατότητα αναγνώρισης των οικογενειών τους. Παρ΄όλα αυτά, το νομοσχέδιο δεν επιτυγχάνει την πλήρη άρση όλων διακρίσεων, κάποιες διατάξεις χρειάζονται βελτίωση, που αν συντελεστεί θα είναι ακόμη πιο συμπεριληπτικό και θα δημιουργήσει ευρύτερο πλαίσιο ισονομίας και ίσης μεταχείρισης».

Από τους φορείς που εκλήθησαν να διατυπώσουν τις θέσεις τους, κατά του νομοσχεδίου δήλωσε μόνο η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων. Κρίσιμη παράμετρος της σημερινής ακρόασης, είναι η θέση των επιστημονικών φορέων που δήλωσαν ότι τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να μεγαλώσουν ευτυχισμένα παιδιά, ακριβώς όπως και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Επίσης η επισήμανσή τους ότι τα παιδιά των ΛΟΑΤΚΙ δέχονται σήμερα σοβαρές διακρίσεις και το δευτερογενές στίγμα, για τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων τους, γι΄αυτό και είναι σημαντικό ότι το σχέδιο νόμου για την ισότητα στο γάμο δίνει ένα σαφές κοινωνικό μήνυμα για την ισότιμη μεταχείριση, την ισονομία και τη συμπερίληψη.