Ελλαδα

Σαν σήμερα, 7 Φεβρουαρίου 1963, το φονικό τσουνάμι του Κορινθιακού

Το φαινόμενο που άφησε στο διάβα του καταστροφές, νεκρούς και τραυματίες

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα: Το φονικό τσουνάμι του Κορινθιακού
Σαν σήμερα: Το φονικό τσουνάμι του Κορινθιακού © ERT

Σαν σήμερα: Το φονικό τσουνάμι του Κορινθιακού - Βάρκες και καΐκια «ταξίδεψαν» δεκάδες μέτρα από την ακτή

Σαν σήμερα 7 Φεβρουαρίου 1963, παλιρροϊκό κύμα ύψους 10 μέτρων σάρωσε την παραλία του Αιγίου προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Το φαινόμενο αυτό το βλέπουμε στο εξωτερικό αλλά σαν σήμερα 61 χρόνια πριν, τσουνάμι σημειώθηκε στην Ελλάδα και δη στον Κορινθιακό στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου. Τραγικός απολογισμός ήταν οι 4 νεκροί και οι 26 τραυματίες.

ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑ ,7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1963

Σαν σήμερα: Το φονικό τσουνάμι του Κορινθιακού - Τα δημοσιεύματα της εποχής

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ήταν λίγο μετά τις 9 το βράδυ όταν κάτοικοι  της παραλιακής ζώνης άκουσαν μια υπόκωφη βοή και όσοι βγήκαν από τα σπίτια τους είδαν τη θάλασσα να υποχωρεί προς το εσωτερικό της και μετά από δευτερόλεπτα μια τεράστια μάζα νερού ύψους 6 μέτρων - κάποιοι κάτοικοι μάλιστα είχαν μιλήσει ακόμα και για 20 μέτρα - όρμησε με σφοδρότητα προς  την ακτή, παρασύροντας τα πάντα. Μετά από 5-7 λεπτά τα νερά υποχώρησαν και επανήλθε ηρεμία στην περιοχή.

Η τοπική εφημερίδα «Έρευνα» στο έκτακτο φύλλο της, στις 10 Φεβρουαρίου 1963, δίνει μια καταπληκτική περιγραφή του πρωτόγνωρου φυσικού γεγονότος.

«Τεράστιαι εἶναι αἱ καταστροφαί εἰς οἰκιακά σκεύη, βαρέλια, γεννήματα εἰς ζῶα μικρά και μεγάλα. Υπέστησαν ζημίας πολλαί οἰκίαι, ἀλλά λόγῳ τοῦ σκότους και τοῦ προκεχωρημένου τῆς ὣρας, δεν  ἠδυνήθημεν να διαπιστώσωμεν, πλην ὃμως, ὡς φαίνεται, ὑπέστησαν ζημίας καί τά ἐκεῖ ξενοδοχεῖα τῆς λουτροπόλεως τῶν Σελιανιτίκων.

Σοβαρῶς ἐτραυματίσθη καί εὑρίσκεται εἰς σοβαράν κατάστασιν ἡ Παν. Παπαγεωργίου. Ὁμοίως ἐτραυματίσθη ὁ πρόεδρος τῆς κοινότητος Βασ. Μητρόπουλος, ὡς καί τα μέλη τῆς οἰκογνείας του. Ἐπίσης αἱ Ἀργ. Παπαγεωργίου, Παν. Κοσέρης , Χαραλαμπόπουλος , Κ. Γκολφινόπουλος κ.ἄ. Οἱ τραυματίαι μεταφέρθησαν καί νοσηλεύονται  εἰς  Νοσοκομεῖων Αἰγίου.

ΕΙΣ ΛΟΓΓΟΝ ΚΑΙ ΛΑΜΠΙΡΙ

Παρόμοιας ἐκτάσεως εἰς ἒντασιν καί καταστροφάς ὑπῆρξεν ἡ ἐκδήλωσις τοῦ παλιρροϊκοῦ κύματος εἰς Λόγγον καί Λαμπίρι. Ὑδάτινον τεῖχος, μήκους 50 μέτρων, ἔπληξεν ὅλην τήν ἀκτήν. Σκηναί τρόμου καί φρίκης ἐπηκολούθησαν. Οἱ κάτοικοι ἐγκατέλειψαν τάς οἰκίας των καί ὅλην τήν νύκτα ἐτράπησαν εἰς φυγήν, ἀνελθοντεςβ εἰς τά ὀρεινά χωρία Ζήρειας και Καμάρες.

Εἰς τό Λαμπίρι κατεστράφησαν ἃπαντα τά κέντρα τῆς παραλίας, αἱ κατασκηνώσεις τοῦ ΟΤΕ, ὡς καί αἱ παιδικαί τοιοῦται τῶν Πατρῶν και Αἰγίου. Κατέπεσαν αἱ οἰκίαι Παν. Γρυλλή και Ιωάννη Μαζαράκη ως και άλλαι, των οποίων οι ένοικοι απώλεσαν παν ότι είχον.

Και το ρεπορτάζ της «Έρευνας» καταλήγει: «Εἷς τόν Λόγγον καί ἰδίᾳ θέσιν «Βαλτάκι», τό παλιρροϊκόν κῦμα ἀνῆλθεν εἰς ὓψος 30  μέτρων .  Κατεστράφησαν βάρκες καί ἂλλα ἁλιευτηκά συγκροτήματα.  Ἂνθρωποι ἀπό το κρεβάτι τους εὑρέθησαν στή… θάλασσα. Εὐτυχῶς που ἡ περιοχή εἶναι ὁμαλή και δια τοῦτο δεν ἐθρηνήθησαν θύματα.

Τσουνάμι στον Κορινθιακό: Τα στοιχεία που μαρτυρούν το μέγεθος της καταστροφής

Βάρκες και καΐκια «ταξίδεψαν» δεκάδες μέτρα από την ακτή και πολλά από αυτά τα είδαν, με τρόμο οι κάτοικοι, να βρίσκονται προσαραγμένα πάνω σε σκεπές των σπιτιών. Οι παραλίες γέμισαν ψάρια, πολλοί είχαν πει τότε ότι βρήκαν ψάρια στο κατώφλι του σπιτιού τους ενώ, ημέρες μετά το τσουνάμι, χταπόδια είχαν βρεθεί πάνω σε δέντρα, εκατοντάδες μέτρα μακριά από τα παράλια.

Σαν σήμερα: Το φονικό τσουνάμι του Κορινθιακού
Σαν σήμερα: Το φονικό τσουνάμι του Κορινθιακού © Youtube/Aposigma

Οι περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν αυτές των Σελιανιτίκων, Λόγγου, Λαμπιρίου και Ερινεού, όπου ο όγκος του νερού έφθασε πάνω από τη σημερινή παλαιά οδό Αιγίου-Πατρών.

Πού οφειλόταν το τσουνάμι

Το τσουνάμι που «χτύπησε» την περιοχή του Αιγίου δεν προκλήθηκε από σεισμό, αλλά σύμφωνα με τις επιστημονικές εξηγήσεις οφειλόταν σε κατολίσθηση στον πυθμένα του Κορινθιακού, καθώς κάτω από αυτόν περνάει το μεγάλο σεισμικό ρήγμα που «έδωσε» και τον μεγάλο σεισμό του 1995.

Το μεγαλύτερο τσουνάμι της Μεσογείου

Το μεγαλύτερο τσουνάμι της Μεσογείου κατεγράφη στις Κυκλάδες στις 9 Ιουλίου του 1956, λίγη ώρα αφού ο Εγκέλαδος είχε χτυπήσει με 7,7 ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή της Αμοργού, σκορπίζοντας τον θάνατο και την καταστροφή. Έπληξε τις ακτές των Κυκλάδων (Αμοργό, Σαντορίνη, Αστυπάλαια, Ίο) και των Δωδεκανήσων (Κάλυμνο). Το νερό έφτασε σε υψόμετρο μεγαλύτερο των δέκα μέτρων από τις ακτές της Αμοργού και της Αστυπάλαιας, σκότωσε 53 ανθρώπους και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στα γύρω νησιά.

Το τελευταίο τσουνάμι στην Ελλάδα

Η τελευταία φορά που η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με ένα τέτοιου είδους φαινόμενο ήταν στο Αιγαίο πέλαγος το 1997, όπου σεισμός 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε σηκώσει παλιρροιακό κύμα ύψους δεκάδων μέτρων. Η σεισμική δράση που παρατηρείται από την αρχαιότητα έως και σήμερα στο Αιγαίο, οφείλεται στο γεγονός ότι στο σημείο εκείνο συναντώνται η ευρωπαϊκή και η αφρικανική πλάκα, με την αφρικανική πλάκα να διεισδύει κάτω από την ευρωπαϊκή.

Χειμώνας του 1963 ή αλλιώς ο χειμώνας των «πάγων»

Ο χειμώνας του 1962-63 έμεινε στην ιστορία ως ο «Χειμώνας των πάγων» αφού σε ολόκληρη την Ευρώπη οι καιρικές συνθήκες θύμιζαν Βόρειο Πόλο.

Σε πολλές περιοχές το ύψος του χιονιού έφτασε και το ενάμιση μέτρο, ενώ η θερμοκρασία στις 26 Ιανουαρίου 1963 στην Πτολεμαΐδα έφτασε τους -23 βαθμούς. Ο ποταμός Έβρος στις 29 Ιανουαρίου 1963 καλύφθηκε από «στρώμα» πάγου που σε ορισμένα σημεία έφτανε ακόμα και τους 60 πόντους.

Στις 7 Φεβρουαρίου 1963 ο ποταμός Αξιός κατέβαζε τεράστιους όγκους νερού και πάγου από την Γιουγκοσλαβία προκαλώντας πλημμύρες.

Με πληροφορίες από ERT

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξένοι Tik Tokers
Ξένοι TikTokers, πώς τα περνάτε στη χώρα μας, τι σας θυμώνει και τι σας συγκινεί;

Ο Απόλλων Τσεν, ο Ιερεμίας Εγκαρέιμπα, η Γιέβα Μπονταρένκο, ο Ντέιβ, η Βλάντα Ζασκλάβσκα, η Ουλιάνα Τσουπρίνα και η Παυλίνα Λη μιλούν στην Athens Voice για την ελληνική εμπειρία στο FYP

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.