Ελλαδα

Μπροστά στη ΔΕΘ οι αγρότες - Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Την Τρίτη σύσκεψη στη Νίκαια για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη - Παρατάχθηκαν μπροστά στη ΔΕΘ

Οι αγρότες από όλη τη Βόρεια Ελλάδα συγκεντρώνονται στη ΔΕΘ, για το συλλαλητήριο που πραγματοποιείται αυτή την ώρα, στο πλαίσιο της 30ής Agrotica, στη Θεσσαλονίκη.

Oι πρώτοι αγρότες από τη Νάουσα και τα Γρεβενά βρίσκονταν ήδη λίγο μετά τις 11 το πρωί στη Βόρεια Πύλη επί της Εγνατίας οδού. Στο ίδιο σημείο φτάνουν και οι αγρότες από τη Θεσσαλία, οι οποίοι ξεκίνησαν με λεωφορεία και τα ΙΧ τους νωρίς το πρωί από Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Μαγνησία.

Στη βόρεια Πύλη οι αγρότες από τη Θεσσαλία θα κάνουν μια ανοικτή ομιλία, ενώ από στιγμή σε στιγμή, αναμένεται να κάνουν πορεία μέσα στη ΔΕΘ και θα κατευθυνθούν στη νότια πύλη, όπου είναι συγκεντρωμένοι συνάδελφοί τους από τη Θεσσαλονίκη, έχοντας παρατάξει πάνω από 300 τρακτέρ.

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους πληγέντες του Θεσσαλικού Κάμπου, αγρότες δήλωσαν ότι πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό. Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Πλατύκαμπο Λάρισας το απόγευμα της Παρασκευής αποφασίστηκε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, καθώς τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αρκούν.

Ειδικότερα, οι αγρότες εκεί τόνισαν ότι θα κινηθούν συντονισμένα μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης της Agrotica στη Θεσσαλονίκη, ενώ πρόκειται να πραγματοποιήσουν νέα πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα την Τρίτη (6/2) για να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Την Τρίτη σύσκεψη στη Νίκαια για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων

Οι αγρότες καλούν σε παναγροτική σύσκεψη στη Νίκαια, την ερχόμενη Τρίτη, με ένα και μοναδικό αίτημα, όπως λένε, την επιβίωσή τους.

«Δεν αντέχουμε. Θα μεταναστεύσουμε είμαστε από τα ορεινά χωριά της Θεσσαλίας. Παράγουμε μήλα και κάστανα» αναφέρει παραγωγός από τη Θεσσαλία την ώρα που δείχνει την καρότσα του αγροτικού του γεμάτη με κατεστραμμένα από ασθένειες μήλα και κάστανα. «Στέλνουμε σήμερα ένα δυναμικό μήνυμα στην κυβέρνηση. Ψύχουλα οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Την Τρίτη έχουμε νέα σύσκεψη όλα τα συντονιστικά για να αποφασίσουμε την κλιμάκωση των μπλόκων» τόνισε ο Ρίζος Μαρούδας πρόεδρος της ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Λάρισας.

Αγρότες: Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Απαντώντας από το βήμα της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, προσθέτοντας πως η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Επισημαίνοντας πως η αναγέννηση της Θεσσαλίας ξεπερνά τα κυβερνητικά όρια, απαιτεί συντονισμό κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και σχέδιο και πόρους, τόνισε ότι τα έργα μετά την κακοκαιρία «Ιανός» άντεξαν στην κακοκαιρία «Daniel». Ανακοίνωσε ότι ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτων θα έρθει στη Βουλή εντός του μήνα και ζήτησε τη στήριξη όλης της αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Τα πέντε μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες

Πρώτον, η ΔΕΗ αρχικά αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).

Θα γίνει επίσης ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, στη Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα χρέη (76 εκατ.) θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

Τρίτον, για να μειωθεί τουλάχιστον 30% το ενεργειακό κόστος για τους αγρότες για μία δεκαετία, η κυβέρνηση θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με τη βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.

Τέταρτον, για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Πέμπτον, μέσω του Προγράμματος Απόλλωνα και με διαγωνισμούς θα επιλεγούν ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας.

Σε δύο άξονες τα μέτρα για τους αγρότες

Η κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα στήριξης για τον αγροτικό κόσμο της χώρας, έχοντας ως αιχμή τη μείωση του ενεργειακού κόστους και προτάσσει μία στρατηγική δύο ταχυτήτων:

  • Άρση διαχρονικών αδικιών και τόνωση του αγροτικού εισοδήματος.
  • Στροφή της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας προς την καινοτομία και την εξωστρέφεια, με στόχο τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία των γεωργικών προϊόντων.

Κυβερνητικά στελέχη με την ολοκλήρωση της παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή επεσήμαναν στην ΕΡΤ ότι στόχος του Μεγάρου Μαξίμου και των συναρμόδιων υπουργείων είναι να λυθούν τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών, πάντα υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας.

«Ο πρωθυπουργός κινήθηκε σε ένα απόλυτα ισορροπημένο πλαίσιο, καθώς πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και το κλειδί των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Δεν πρόκειται για μέτρα-πυροτεχνήματα, προκειμένου να υπάρξει κατευνασμός των αντιδράσεων. Η πλειονότητα των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχει μόνιμο χαρακτήρα για την ανακούφιση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα από το ενεργειακό κόστος», αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός έχει πάντα ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου, ακούει τα αιτήματα των αγροτών και θα συνεχίσει να θέτει τα ζητήματα που τους απασχολούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.