Ελλαδα

Σαν σήμερα, 3 Φεβρουαρίου 1908, ιδρύεται ο Παναθηναϊκός

Ο Γιώργος Καλαφάτης, το μυστήριο της ημερομηνίας ίδρυσης και η κόντρα με τον Πειραιά

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σαν σήμερα, 3 Φεβρουαρίου 1908, ιδρύεται ο Παναθηναϊκός - Ο Γιώργος Καλαφάτης, το μυστήριο της ημερομηνίας ίδρυσης και η κόντρα με τον Πειραιά

Σαν σήμερα, στις 3 Φεβρουαρίου 1908, ιδρύθηκε ο Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Αθηνών (ΠΟΑ), που μετέπειτα, στις 15 Μαρτίου 1924 μετονομάστηκε σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ). Η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης του Παναθηναϊκού παρέμεινε ένα μυστήριο για έναν αιώνα και αποκαλύφθηκε μόλις το 2008 στα 100α γενέθλια του Συλλόγου μετά από πολυετή έρευνα του δημοσιογράφου, Βαγγέλη Μαλέκογλου και άλλων συναδέλφων του.

Η 3η Φεβρουαρίου 1908 δεν υφίσταται σε κάποιο επίσημο έγγραφο εκ μέρους του Συλλόγου, με κάποια διακήρυξη ή οτιδήποτε άλλο σχετικό. Γι' αυτό και κατά πολλούς, η επίσημη ημερομηνία ίδρυσης του Παναθηναϊκού θεωρείται αυτή της 15ης Μαρτίου.

Την ημερομηνία της 3ης Φεβρουαρίου καταγράφει, χωρίς να αναφέρει την πηγή του, ο διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων, Άγγελος Κωνσταντίνου, στο πρώτο επίσημο περιοδικό που συνέταξε το 1910 και στο οποίο συμπεριλαμβάνει κάθε σωματείο που έχει στο δυναμικό του ο ΣΕΓΑΣ.

«Ούτος ιδρύθη την 3η Φεβρουαρίου 1908 υπ’ αθλητών της ποδοσφαιρίσεως και γνωστών φιλάθλων, ταχέως δε κατώρθωσε να καταλάβη επίζηλον μεταξύ των Ποδοσφαιρικών Συλλόγων θέσιν εργαζόμενος πάντοτε υπέρ της ως οίον τες ευρυτέρας διαδόσεως της παιδιάς ταύτης και της εν γένει ιδέας του αθλητισμού…

Ούτος εκτός των αγώνων ους διεξήγαγε προς ομάδας των εκάστοτε καταπλεόντων ξένων πολεμικών μηδεμιάς ευκαιρίας παραληφθείσης, είναι το μόνον Σωματείον εκ των ειδικών τοιούτων όπερ απέστειλεν ιδία δαπάνη ομάδα εις τους κατά φθινόπωρον του 1908 τελεσθέντας Αθλητικούς Αγώνες εν Τρικκάλοις λαβόν και υπό του Δήμου Τρικκαίων τεθέν έπαθλον» αναφέρει το κομμάτι για τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών.

Η πρώτη επίσημη αναφορά εκ μέρους του ίδιου του συλλόγου, έχει εντοπιστεί λίγες μέρες αργότερα όταν στις 18 Φεβρουαρίου του 1908 με επιστολή του, ο τότε πρόεδρος Μαρίνος Μαρινάκης ενημέρωσε τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο για την ίδρυση της νεοσύστατης ποδοσφαιρικής ομάδας.

Η ιδέα και η ίδρυση από τον Γιώργο Καλαφάτη

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την σύλληψη της ιδέας για την ίδρυση του Παναθηναϊκού είναι ο Γιώργος Καλαφάτης. Ο Καλαφάτης συνέλαβε την ιδέα επηρεασμένος από την εμφάνιση του ποδοσφαίρουστους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1906, στους οποίους και έλαβε μέρος. Ο Καλαφάτης υπήρξε αθλητής του Πανελληνίου και λάτρης του ποδοσφαίρου. Στον Πανελλήνιο, όμως, καταργήθηκε το ποδοσφαιρικό τμήμα για χάρη του στίβου. Και έτσι ο Καλαφάτης άρχισε να σκέφτεται τη δημιουργία ενός νέου συλλόγου, ο οποίος θα είχε ως βάση το ποδόσφαιρο.

Πρόκειται για τον πρώτο οραματιστή της παναθηναϊκής ιδέας και κύριο ιδρυτή του Ομίλου μαζί με συνεργάτες του. Ο Καλαφάτης ήθελε ο σύλλογος που θα ίδρυε, να μην ήταν σαν τους άλλους, τους συνοικιακούς, αλλά να καλύπτει όλη την πρωτεύουσα και σταδιακά να αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα. Ένα από τα βασικά χαρίσματα του ιδρυτή του Παναθηναϊκού ήταν η διορατικότητά του. Η συνάντηση για την ίδρυση του συλλόγου έγινε στο Πολύγωνο και προεδρεύων στην πρώτη συνεδρία των μελών ήταν ο Αλέξανδρος Καλαφάτης.

Μεταξύ των ιδρυτικών του μελών, που διακρίθηκαν και ως ποδοσφαιριστές, ήταν οι Αλέξανδρος Καλαφάτης, Δημήτρης Δουκάκης, Περικλής Μπούμπουλης, Ε. Χρύσης, Γρανίτσας, Μαντζάκος, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Σταυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας και Γαρουφαλιάς.

Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 11 Μαΐου 1908 και τη διοίκηση του συλλόγου στελέχωναν οι Μ. Μαρινάκης (πρόεδρος), Γ. Αντωνόπουλος (αντιπρόεδρος), Κ. Θων (ταμίας), Κ. Γουλιμής (γεν. γραμματέας), Δ. Παππάς (έφορος) και οι σύμβουλοι Κ. Σταυρόπουλος, Ν. Αγκωνάκης, Ε. Χρύσης, Κ. Μάτσας, Γ. Σκουζές, Ι. Θεοφιλάς, Ι. Μπούμπουλης, Γ. Γαλανός, Α. Δημητρακόπουλος και Π. Παρασκευόπουλος.

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι και η κόντρα με τον Πειραιά

Το πρώτο του επίσημο ματς ο ΠΟΑ το έδωσε στα Τρίκαλα στις 9 Σεπτεμβρίου 1908 με αντίπαλο τον Πειραϊκό Σύνδεσμο, τον οποίο κέρδισε με το επιβλητικό 9-0.

Παίκτης - προπονητής του ΠΟΑ, που εμφανίσθηκε στο γήπεδο με κόκκινη φανέλα και λευκό παντελόνι, ήταν ο ιδρυτής του Γιώργος Καλαφάτης, που σημείωσε και τρία γκολ.

Τα υπόλοιπα τέρματα πέτυχαν οι Σταυρόπουλος (3), Μισακιάν, Πάσχος και Γρανίτσας. Από τότε χρονολογούνται οι κόντρες Αθηναίων και Πειραιωτών στο ποδόσφαιρο, που σήμερα εκφράζονται από τα ντέρμπι Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού.

Στα τέλη του επόμενου έτους (1909) παρατηρήθηκε έντονη διοικητική αστάθεια, προερχόμενη από την κόντρα του βασικού χρηματοδότη του ΠΟΑ, Μαρίνου Μαρινάκη, και του ιδρυτή του συλλόγου, Γιώργου Καλαφάτη.

Η ομάδα δεν πήρε μέρος στο ετήσιο πρωτάθλημα, ενώ τα περισσότερα μέλη του συλλόγου δε συμφωνούσαν με τις κινήσεις του Μ. Μαρινάκη. Αποτέλεσμα αυτής της εσωτερικής διαμάχης ήταν η διάσπαση του ΠΟΑ.