- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ξάνθη: 500 σκυλιά σε άθλιες συνθήκες σε χωματερή - Οι προσπάθειες των φιλοζωικών σωματείων και οι αρμοδιότητες του δήμου
Σε χωματερή έξω από την πόλη της Ξάνθης και σε άθλιες συνθήκες ζουν εκατοντάδες σκυλιά σύμφωνα με την καταγγελία της φιλοζωικής οργάνωσης της περιοχής «Αδεσποτούλια Ξάνθης». Τα ζώα που κατ’ εκτίμηση ο αριθμός τους φτάνει περίπου τα 500 βρίσκονται λίγο έξω από την Ξάνθη, πίσω από το παλαιό κυνοκομείο Ξάνθης, περίπου ένα τέταρτο έξω από την πόλη και εντός των ορίων του Δήμου Τοπείρου.
Η εικόνα που επικρατεί είναι τραγική με τα σκυλιά - πολλά από αυτά άρρωστα, άλλα με ψώρα και γεμάτα τσιμπούρια και ανάμεσά τους πολλά κουτάβια - να ζουν εκεί σε άθλιες συνθήκες. Και δυστυχώς δεν είναι μόνο η Ξάνθη που αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα.
Tο Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο «Humanity Greece» και η ΜΚΟ «Dogs’ Voice» ανταποκρίθηκαν άμεσα στις εκκλήσεις από τα Αδεσποτούλια Ξάνθης και οργάνωσαν αλυσίδα αγάπης για τα ζωάκια της χωματερής.
Όπως αναφέρει στην Athens Voice η ιδρύτρια του Humanity Greece, Γεωργία Παράσχου, είναι τεράστιος ο αριθμός των ζώων που έχουν ανάγκες και η βοήθεια του κόσμου, που έμαθε την κατάσταση που επικρατεί εκεί, είναι συγκινητική. Υπάρχει όπως μας αναφέρει μεγάλη ανάγκη για φιλοξενία των κουταβιών ή υιοθεσία τους που είναι σε πολύ καλή κατάσταση και έχει γίνει ήδη η περίθαλψη τους από κτηνίατρο.
Αυτή τη στιγμή συγκεντρώνονται τροφές παντός τύπου για όλα τα ζώα και αντιπαρασιτικά. Οι εθελοντές ωστόσο που βρίσκονται στο σημείο, αναφέρει η κ. Παράσχου, δεν μπορούν να καλύψουν τις τόσο αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει.
Οι ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης
Η αναλγησία των τοπικών αυτοδιοικήσεων, που είναι νομικά υπεύθυνες για τη διαχείριση των αδέσποτων είχαν ως αποτέλεσμα ο αριθμός τους να γιγαντωθεί και το πρόβλημα να αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις.
«Υπάρχει σοβαρή ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα κονδύλια που έχουν δοθεί μέσα από το Υπουργείο Εσωτερικών που είναι αρμόδιο για την ευζωία των ζωών είναι υπέρογκα. Δεν υπάρχει όμως καμία εικόνα για τη διαχείριση αυτών των πόρων. Στην πράξη φαίνεται πως καμία αυτοδιοίκητη προσέγγιση δεν υπάρχει. Προσπαθούν να επέμβουν οι εθελοντές με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν όμως αυτή δεν είναι η λύση. Τα κενά δεν μπορούν να καλύπτονται από τους εθελοντές» προσθέτει η κ. Παράσχου.
Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Humanity Greece και του dogsvoice:
«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε όλοι σοκαριστεί με τις εικόνες που έρχονται από την Ξάνθη. Πόσο πίσω είμαστε σαν χώρα, το επιβεβαιώνουν καθημερινά τα γεγονότα.
Ανάμεσα στα 5.000 αδέσποτα που μετρά η Ξάνθη, 500 ζώα υποφέρουν και αρρωσταίνουν μέρα με τη μέρα. Τρώνε το ένα το άλλο, πεθαίνουν αβοήθητα, εγκλωβισμένα σε μία χωματερή.
500 ζώα και ελάχιστοι εθελοντές χρειάζονται την βοήθεια όλων μας. Έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τα @adespotoulia_xanthis
και θα είμαστε δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν». Τα δύο σωματεία συλλέγουν για αρχή τροφές και αντιπαρασιτικά.
«Η συλλογή θα πραγματοποιηθεί από αύριο 24/01 έως Σαββατο 27/01 ώστε να αναχωρήσουν για Ξάνθη από Δευτέρα.
Όποιος επιθυμεί να προσφέρει γι’ αυτά τα ζώα, η συλλογή θα πραγματοποιείται τις παραπάνω ημέρες [καθημερινές 11:00-17:00 & Σάββατο 11:00-15:00] στο Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο του Humanity, Μυλλέρου 76, Αθήνα 104 36.»
Η Μάρσα Δημοπούλου, ειδική γραμματέας για την προστασία των ζώων συντροφιάς μίλησε χθες (23.01) στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» για την κατάσταση.
«Γνωρίζουμε το θέμα. Αυτό που κάνουμε είναι αυτό που καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει κάνει ποτέ. Καμία κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα των ζώων εδώ και πολλά χρόνια. Εδώ και 1,5 χρόνο η Ειδική Γραμματεία προσπαθεί να βάλει τάξη σε αυτό που συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια στη χωρά μας. Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε για το συμβάν μεταβήκαμε στον χώρο, έγινε αυτοψία, μιλήσαμε με τους αρμόδιους δήμους, εκταμιεύθηκαν 30.000 ευρώ με τα οποία στειρώθηκαν, τσιπαρίστηκαν και εμβολιάστηκαν 150 ζώα, έγιναν εξετάσεις αίματος. Αυτά τα χρήματα τα έλαβε το φιλοζωικό σωματείο και προχώρησε σε συνεργασία με τους Δήμους και προχώρησε στη διαχείριση του προγράμματος. Έγινε συνεργασία με τους κτηνίατρους, με το φιλοζωικό σωματείο και τον δήμο Ξάνθης», είπε αρχικά.
«Σε δεύτερη φάση, με ενέργειες της Ειδικής Γραμματείας, δυο μεγάλοι βρετανικοί οργανισμοί βοήθησαν για να στειρωθούν αλλά 150 ζώα. [...] Στειρώθηκαν άλλα 160 ζώα με τη βοήθεια φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων του εξωτερικού. Τα ζώα μετέβησαν εκεί γιατί προφανώς στο παρελθόν δεν έβρισκαν να φάνε. Μέσα στα όρια των Δήμων, έχουν οι Δήμοι δικαίωμα να επανατοποθετούν τα ζώα», συμπλήρωσε η κ. Δημοπούλου.
Σύμφωνα με την κ. Δημοπούλου, «Όταν επικοινώνησε η κ, Ζαφειριάδου μαζί μας μας κατέθεσε μία πρόταση. Αυτά τα ποσά βγήκαν βάσει αυτής της πρότασης. Το κράτος προσπαθεί να είναι στο πρόβλημα καθημερινά. Οι Δήμοι σε συνεργασία με την κ. Ζαφειριάδου το αποφάσισαν από κοινού».
Η απάντηση από το σωματείο «Αδεσποτούλια Ξάνθης»
«Αναφέρθηκε από την Ειδική Γραμματέα κα.Δημοπούλου, ότι το ποσό των 30.000 ευρώ πιστώθηκε σε εμάς από το Υπουργείο Εσωτερικών για να λύσουμε το πρόβλημα και ότι με αυτό το ποσό έγιναν στειρώσεις σε 150 αδέσποτα, εμβολιασμός και αιματολογικές.
Λοιπόν, το ποσό των 30.000 ευρώ δεν διατέθηκε μόνο για την στείρωση, εμβολιασμό και εξέταση 150 σκύλων. Διατέθηκε και για καθημερινή σίτιση για πάνω από 500 σκυλιά. Δεν πρέπει να τρώνε καθημερινά?
Για την πληρωμή υπαλλήλων για την φροντίδα σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ βάση των ζώων, για τη σίτιση σε μια τεράστια έκταση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων σε δύσκολες συνθήκες. Η μία υπάλληλος συνεχίζει μέχρι και σήμερα κάθε μέρα.
Υπάρχουν παραστατικά και αποδεικτικά για όλες τις ενέργειες αυτές και φυσικά τα χρήματα αυτά διατέθηκαν αποκλειστικά σε αμοιβές κτηνιάτρων, τροφές, φάρμακα και την νόμιμη αμοιβή του υπαλλήλου που είχε αναλάβει να ταΐζει τα ζώα και ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΑΝ.
Το ποσό αυτό διατέθηκε από την Δ.Ι.Α.Α.Μ.Α.Θ με μια 3 μηνη σύμβαση. Έληξε η σύμβαση, δεν ανανεώθηκε όπως μας είχαν υποσχεθεί για να συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα ζώα.
Από τότε εμείς προσπαθούμε να πληρώσουμε τα ΠΑΝΤΑ ως φιλοζωικό σωματείο. Μας βοήθησαν δύο φιλοζωικά σωματεία από το εξωτερικό (Animal Action & GAR ) με τροφές και στειρώσεις.
Η κατάσταση που βλέπετε είναι τωρινή!
Που σημαίνει ότι αυτά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στη χωματερή ΔΕΝ αρκούν. Οι τροφές δεν φτάνουν, τα ζώα δεν έχουν στειρωθεί όλα, τα ζώα εξακολουθούν να είναι σε τραγική κατάσταση, εξακολουθούν να ζευγαρώνουν και να γεννάνε, εξακολουθούν να υποφέρουν, εξακολουθούν να πεθαίνουν
Ζητάμε να αναλάβει η Δημοτική Αρχή τις ευθύνες της. Ζητάμε επιτέλους να εφαρμοστεί το νομοθετικό πλαίσιο. Όχι μόνο για την Ξάνθη. Για όλη την Ελλάδα. Γιατί οι εικόνες που είδατε αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας».
Η αρχική ανακοίνωση της φιλοζωικής για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των σκύλων
«Στις 25 Ιουλίου 2023 λάβαμε ένα τηλεφώνημα από το Δήμο Ξάνθης ότι χρειάζεται τη βοήθεια μας για το μεγάλο "πρόβλημα " στον χώρο της χωματερής στην τοποθεσία Δ.Ι.Α.Μ.Α.Θ. Εκατοντάδες σκυλιά, ενήλικα, κουτάβια, άρρωστα, φοβικά, υποσιτισμένα να είναι έξω και μέσα στο χώρο της χωματερής. Συμφωνήσαμε να βοηθήσουμε τα σκυλιά, υπογράφοντας μια σύμβαση, με ισχύ μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου 2023. Θα πλήρωναν τα έξοδα των στειρώσεων, εξετάσεων και τροφών.
Εμείς με βοήθεια ειδικού θα τα πιάναμε, θα τα μεταφέραμε
στον κτηνίατρο για ότι χρειαζόταν το κάθε ζώο, θα γινόταν επανένταξη και θα πηγαίναμε καθημερινά να τα ταΐζουμε μέχρι να αναλάβουν αυτοί τη σίτιση. Όποιο χρειαζόταν θα παρέμεινε για νοσηλεία.
Η συμφωνία ήταν για 150 σκυλιά. Ο Δήμος είχε υποσχεθεί ότι θα έβγαινε κι άλλο πρόγραμμα για τα υπόλοιπα ζώα. Να σημειωθεί ότι τα σκυλιά στην χωματερή είναι πάνω από 600. Ξεκινήσαμε αμέσως. Χάρη στην βοήθεια των εθελοντών και των μελών του σωματείου μας καταφέραμε να πιάσουμε και να στειρώσουμε αρκετά φοβικά σκυλιά που εμβολιάστηκαν, έγιναν θεραπείες όπου χρειαζόταν, πήραμε αρκετά κουτάβια υπό την φροντίδα μας με δικά μας έξοδα γιατί στην χωματερή δεν είχαν καμία ελπίδα και αναλάβαμε να τους βρούμε οικογένεια.
Όταν ήρθε ο Σεπτέμβριος και η σύμβαση έληξε όλα πάγωσαν, από τη μεριά του Δήμου Ξάνθης. Για την ακρίβεια ο Δήμος αρνείται να αναλάβει την φροντίδα των ζώων παραπέμποντας μας στον Δήμο Τοπείρου.
Να τονίσουμε ότι η χωματερή είναι στα όρια και των δύο Δήμων και χρησιμοποιείται και από τους δύο Δήμους. Από τις αρχές Οκτωβρίου έχουμε στείλει επιστολές στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην Περιφέρεια και στους Δήμους Ξάνθης και Τοπείρου, ζητώντας να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων που αργοπεθαίνουν στην χωματερή. Τα ζώα πλέον έχουν ξεπεράσει τα 600.
Οι Δήμοι δεν τηρούν την νομοθεσία που αφορά τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα αδέσποτα. Δεν αναλαμβάνουν ούτε την στείρωση, ούτε την κτηνιατρική περίθαλψη και τον εμβολιασμό των ζώων αυτών, ούτε καν την τροφή τους.
Το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας είναι ξεκάθαρο. Οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να φροντίσουν για όλα τα παραπάνω και όχι οι εθελοντές. Το αποτέλεσμα? Ταϊζουμε καθημερινά, μόνοι μας, περίπου 600 σκυλιά. (Δεν υπολογίζουμε τα σκυλιά στο καταφύγιο μας). Χρειαζόμαστε πάνω από 8 σακιά των 20κιλών ξηράς τροφής την ημέρα. Έχουν μάθει και μας περιμένουν καθημερινά. Ψυχές που πεινάνε. Επιπλέον, δίνουμε από την τσέπη μας εθελοντές και ιδιώτες περίπου 1000 ευρώ την εβδομάδα για κτηνιατρική περίθαλψη.
Να τονίσουμε επίσης ότι τα σκυλιά αυτά δεν ήρθαν από την Βουλγαρία όπως κάποιοι διαδίδουν. Τα ζώα αυτά τοποθετήθηκαν εκεί από τον ίδιο τον Δήμο Ξάνθης. Ζώα που μάζεψε ο Δήμος Ξάνθης μέσα από την πόλη, χωρίς να εμβολιάσει, χωρίς να στειρώσει, χωρίς να περιθάλψει και χωρίς να παρέχει χώρους σίτισης και καταλύματα για να προστατευθούν τα ζώα από τις καιρικές συνθήκες.
Τα ζώα αυτά αναπαράγονται, δεν βρίσκουν τροφή και είναι σε άθλια κατάσταση. Όταν δεν βρίσκουν να φάνε έχουν φτάσει σε σημείο να τρώνε τα πτώματα άλλων ζώων που δεν τα κατάφεραν. Να σημειωθεί ότι το φαινόμενο αυτό με τις χωματερές είναι σε όλη την Ελλάδα, και κανείς δεν πράττει αρμόδιως.
Η Κυβέρνηση έχει υποσχεθεί "Κανένα Ζώο Αδέσποτο, Κανένα Κακοποιημένο" και συνεχώς διαβάζουμε για το πόσο άρτια και αυστηρή είναι πλέον η νομοθεσία σε ότι αφορά τα κατοικίδια.
Και το ερώτημά μας είναι γιατί οι Νόμοι δεν εφαρμόζονται από την ίδια την Δημοτική Αρχή? Γιατί οι Δήμοι δεν φροντίζουν για την στείρωση, την περίθαλψη, τον εμβολιασμό και την σίτιση αυτών των πλασμάτων? Και ποιος επιτέλους είναι αρμόδιος να τους συνετίσει?
Ζητάμε οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τα ζώα αυτά να στειρωθούν, εμβολιαστούν και να φτιαχτεί ο χώρος, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε τροφή νερό και καταλύματα που θα τα προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες.
Είμαστε στην διάθεσή τους να βοηθήσουμε στο να συλλεχθούν αυτά τα ζώα, και να βοηθήσουμε να βρεθούν οι κατάλληλες οικογένειες να τα υιοθετήσουν.
Ένα είναι σίγουρο: Τα ζώα αυτά πρέπει να σταματήσουν να αναπαράγονται ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους και να έχουν μια ευκαιρία να βρουν σπίτι».