- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Αιμιλία Γερουλάνου: Πώς αποχαιρέτησε τη μητέρα του και πρώην πρόεδρο του Μουσείου Μπενάκη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης (23.01) η Αιμιλία Γερουλάνου, το γένος Καλλιγά, πρώην πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη. Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή ο γιος της, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος σε ανάρτησή του στο Facebook.
Αιμιλία Γερουλάνου (1934-2024) – Μια σπουδαία Ελληνίδα
Η Αιμιλία Γερουλάνου (το γένος Καλλιγά) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934. Ήταν κόρη του Παύλου Καλλιγά, συνεργάτη του Ελευθερίου Βενιζέλου, και της Ειρήνης Μπενάκη, κόρης του Αντώνη Μπενάκη και εγγονή του Εμμανουήλ Μπενάκη.
Φοίτησε στο Κολλέγιο Θηλέων, το Pierce College (σημέρα Pierce - Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας) και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, από όπου αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχαιολογίας το 1959. Ένα χρόνο μετά ο βυζαντινολόγος Μανόλης Χατζηδάκης της ζήτησε να συμμετέχει στην ομάδα του, η οποία ετοίμαζε για το Βυζαντινό Μουσείο τη μεγάλη Βυζαντινή Έκθεση στο Ζάππειο, που έγινε το 1964. Μετά το τέλος της έκθεσης παρέμεινε στο Βυζαντινό Μουσείο, από όπου απελύθη το 1967 από τη δικτατορία.
Ξεκίνησε να εργάζεται εθελοντικά στο Μουσείο Μπενάκη το 1967, όπου έστησε το τμήμα του φωτογραφικού αρχείου, το πρώτο στην Ελλάδα, στη βάση μίας ιδέας του Χατζηδάκη. Το 1979 ξεκινάει εκπαιδευτικά προγράμματα που γίνονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Σήμερα, λειτουργούν εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλα τα μουσεία της Ελλάδας, ειδικά για παιδιά, που βασίζονται στο δικό της πρόγραμμα.
To 1985 έγινε υποδιευθύντρια στο Μουσείο Μπενάκη, το 2000 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και το 2005 πρόεδρος, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 2018.
Η μητέρα της, Ειρήνη Καλλιγά, κόρη του Αντώνη Μπενάκη, ίδρυσε το 1932 σε ηλικία μόλις 21 χρόνων –μαζί με μια ομάδα νέων γυναικών– την πρώτη ομάδα Ελληνικού Οδηγισμού. Η κόρη της, Αιμιλία, έδωσε τη ζωή της και εργάσθηκε πολλά χρόνια για το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών. Έχει εργασθεί στο Δ.Σ. του Κέντρου Βρεφών «Μητέρα».
Με προτροπή του Αντώνη Τρίτση, η Αιμιλία Γερουλάνου συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές και εξελέγη δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, όπου ανέλαβε τον Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης και έπειτα το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, ενώ αργότερα διετέλεσε αντιδήμαρχος και μέλος του Δ.Σ. του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84», της διαπαραταξιακής επιτροπής για τους πρόσφυγες και της αναπτυξιακής εταιρείας του Δήμου Αθηναίων.
Ήταν παντρεμένη με τον Μαρίνο Γερουλάνο, με τον οποίο είχαν αποκτήσει τέσσερα παιδιά, την Δέσποινα, την Ειρήνη, τον Παύλο και την Μαρίνα.