Ελλαδα

Πέντε πάρκα για τα ελάφια θα γίνουν στο νησί της Ρόδου

Γιατί κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία τους τόσο για τα ζώα όσο και τους κατοίκους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέντε πάρκα για τα ελάφια θα γίνουν στο νησί της Ρόδου
Πέντε πάρκα για τα ελάφια θα γίνουν στο νησί της Ρόδου © Delphine SCHIEB/ Unsplash

Ρόδος: Δημιουργούνται 5 πάρκα για τη φιλοξενία ελαφιών - Γιατί κρίθηκε απαραίτητη ενέργεια τόσο για τα ζώα όσο και τους κατοίκους

Πάρκα για την προστασία των ελαφιών της Ρόδου, τα οποία σύμφωνα με καταγραφή που έγινε από το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε 6.284 πρόκειται να γίνουν στο νησί.

«Θα δημιουργηθούν πέντε πάρκα φιλοξενίας ελαφιών στη Ρόδο, σύμφωνα με κοινή απόφαση που πήραν το υπουργείο Περιβάλλοντος, η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και ο δήμος Ρόδου ώστε να προστατευτεί ο πληθυσμός των ζώων και να διασωθεί ο πρωτογενής τομέας από τις ζημιές που αυτά προκαλούν» επισημαίνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμωνας Ζαννετίδης.

Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα γιατί εγκαταλείπονται οι περιοχές
© EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η πρόταση για τα θεματικά πάρκα έχει κατατεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και έχει γίνει δεκτή με ικανοποίηση από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον δήμο Ρόδου διότι θα αποτελέσει ουσιαστική παρέμβαση, τονίζει ο κ. Ζαννετίδης.

Ρόδος: Απαραίτητη η επιτήρηση των ελαφιών

Οι περιοχές στις οποίες θα χωροθετηθούν τα πάρκα, θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα περιλαμβάνουν εκτάσεις στην περιοχή του Φράγματος Γαδουρά, στη Νότια Ρόδο, σε Ψίνθο ή Απόλλωνα και αλλού.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως, ότι ενώ η μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανεβάζει τον αριθμό των ελαφιών στο νησί σε 6.284, οι εκτιμήσεις των ντόπιων είναι, πως το πραγματικό νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο ίσως και υπερδιπλάσιο.

Όπως έκανε γνωστό ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, προηγήθηκε συνάντηση του ιδίου, αλλά και του αρμόδιου αντιδημάρχου Ρόδου Θωμά Κώστα με τον υπουργό Περιβάλλοντος στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι Απολλώνων και Γενναδίου, Μάκης Λαγογιάννης και Σταύρος Ακκούρης αντίστοιχα καθώς και ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Παππάς, όπου και συζητήθηκε το θέμα που απασχολεί τη Ρόδο και αφορά τον υπερπληθυσμό των ελαφιών και τα αδέσποτα και ανεπιτήρητα αιγοπρόβατα.

«Στην ουσία καταθέσαμε τα “κλειδιά” του Πρωτογενούς Τομέα του νησιού και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο υπουργείο περιβάλλοντος

«Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα γιατί εγκαταλείπονται οι περιοχές και ο κόσμος δεν θέλει να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα πια. Δεν βγαίνει με τις ζημιές, είναι τεράστιες και οι παραγωγοί δεν αποζημιώνονται μέχρι τώρα.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, πέρα από την ενημέρωση που είχε ο υπουργός καταθέσαμε διάφορά στοιχεία ώστε να λάβει γνώση για το τι γίνεται στο νησί της Ρόδου με τα ελάφια.

Γιατί δημιουργούνται τα πάρκα για τα ελάφια στην Ρόδο

Συμφωνήσαμε στη δημιουργία πέντε πάρκων στο νησί, προκειμένου να βρίσκονται σε αυτά τα ελάφια, να σιτίζονται να ποτίζονται, να είναι επισκέψιμα φιλικά στο περιβάλλον, προσφέροντας θέσεις εργασίας, όπως αρμόζει, οικολογικά ώστε απρόσκοπτα να συνεχίζεται η ζωή των ελαφιών, αυτού του εμβληματικού ζώου της Ρόδου» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα στόχος της αυτοδιοίκησης (δήμου και περιφέρειας) είναι η προστασία του ελαφιού. Πρέπει να σταματήσουν αυτές οι εικόνες με τα πολλά τροχαία ατυχήματα, τους θανάτους στα δίχτυα, ενώ προέχει, όπως είπε η οικονομία του νησιού, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας που πλήττονται.

«Υπάρχουν οικογένειες που ζουν μόνο από τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Το υπουργείο συμφώνησε μαζί μας, κάναμε μία πρώτη κουβέντα με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, τη Διεύθυνση Δασών και την κ. Μπαλατσούκα και είναι στη διάθεσή της η Τοπογραφική Υπηρεσία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειάς μας ώστε να χαρτογραφηθούν οι περιοχές αυτές προκειμένου να χωροθετηθούν και να ξεκινήσει η διαδικασία. Το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει αυτή τη δράση, εξολοκλήρου με Προγραμματική Σύμβαση ώστε να υλοποιηθεί το έργο», τόνισε ο κ. Ζαννετίδης.

Σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα κατσίκια όπως έκανε γνωστό, ο υπουργός ζήτησε και εκεί τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πέρα από την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, θα ενισχυθούν οι κωδικοί του δήμου, προκειμένου ν’ αναπτυχθούν περισσότερα συνεργεία για τη σύλληψή τους στο νησί της Ρόδου και αυτό θα αποτελέσει οδηγό και για τα άλλα νησιά, ώστε στη συνέχεια, τα αδέσποτα να οδηγούνται στα σφαγεία και να διανέμονται στα ιδρύματα.

Μάλιστα, κατέληξε, λέγοντας ότι μελετάται το ενδεχόμενο η Αυτοδιοίκηση να έχει ρόλο και υπογραφή στη χορήγηση επιδοτήσεων αυτών των κτηνοτρόφων που συνεχίζουν να μην επιτηρούν τα ζώα τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.