Ελλαδα

Αποφυλακίστηκε η «μαύρη χήρα» της Σητείας - Είχε καταδικαστεί για συνέργεια στη δολοφονία του καρδιολόγου

Το χρονικό του εγκλήματος και η ποινή που είχε επιβληθεί

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σητεία - Δολοφονία καρδιολόγου Χριστόδουλου Καλαντζάκη: Αποφυλάκιση για την 43χρονη χήρα του - Είχε καταδικαστεί για συνέργεια

Η «μαύρη χήρα» της Σητείας, η 43χρονη σύζυγος του καρδιολόγου Χριστόδουλου Καλαντζάκη που καταδικάστηκε για συνέργεια στη δολοφονία του τον Οκτώβριο του 2017, βρίσκεται πλέον εκτός φυλακής. 

Η 43χρονη αφέθηκε τη Δευτέρα (15.1) ελεύθερη υπό όρους, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής της. Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης τής είχε επιβάλει ποινή 15 ετών για συνέργεια στην ανθρωποκτονία του συζύγου της. Η γυναίκα παρέμεινε στη φυλακή συνολικά για 5,5 χρόνια, σπό τον Οκτώβριο του 2017 (χρόνος τέλεσης του εγκλήματος) έως τον Μάρτιο του 2018 (οπότε κι αποφυλακίστηκε υπό όρους) και από τον Φεβρουάριο του 2019 (οπότε κρίθηκε ένοχη με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου) μέχρι τη Δευτέρα. 

© zarpanews.gr

Δολοφονία Χριστόδουλου Καλαντζάκη: Το χρονικό της δολοφονίας που συντάραξε τη Σητεία

Τον Οκτώβριο του 2017, ο 62χρονος καρδιολόγος Χριστόδουλος Καλαντζάκης δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον 42χρονο πρώην αστυνομικό βουλγαρικής καταγωγής. Το έγκλημα διαπράχθηκε στα Πιλαλήματα Σητείας, στην επαρχιακή οδό Ιεράπετρας-Σητείας. Ο δράστης πυροβόλησε τρεις φορές με κυνηγετικό όπλο εναντίον του καρδιολόγου. Η πρώτη βολή τον πέτυχε στο κεφάλι, ενώ στη συνέχεια, και αφού το αυτοκίνητο του γιατρού είχε εκτραπεί από την πορεία του και βγήκε εκτός δρόμου, ο 42χρονος φέρεται να πυροβόλησε δύο ακόμη φορές τον 62χρονο, σκοτώνοντάς τον ακαριαία.

Η εκδίκαση της υπόθεσης δολοφονίας του καρδιολόγου 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του neakriti.gr, η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό είχε διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2019 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου, το οποίο έκρινε ομόφωνα ένοχους τόσο τη 43χρονη χήρα του γιατρού, όσο και τον 42χρονο πρώην εραστή της. Και στους δύο επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Το δικαστήριο είχε κρίνει ένοχο τον 42χρονο πρώην αστυνομικό, σύμφωνα με το κατηγορητήριο (ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση). Αναφορικά με τη 43χρονη, η Έδρα διαφοροποιήθηκε από το κατηγορητήριο, αλλά και από την εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί. Η 43χρονη είχε παραπεμφθεί να δικαστεί για την πράξη της άμεσης συνέργειας στην ανθρωποκτονία σε βάρος του συζύγου της, ενώ ο εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει να μετατραπεί η κατηγορία που της είχε αποδοθεί από άμεση συνέργεια σε απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου μετέτρεψε την κατηγορία από άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία σε ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία. Τελικά, τακτικοί και λαϊκοί (ένορκοι) δικαστές έκριναν ομόφωνα ένοχη τη 43χρονη για την πράξη της ηθικής αυτουργίας στην ανθρωποκτονία του άνδρα της και η χήρα του καρδιολόγου καταδικάστηκε - και αυτή - σε ισόβια κάθειρξη.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης (Ηράκλειο). Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο τον 42χρονο πρώην αστυνομικό της βουλγαρικής αστυνομίας για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, όπως είχε συμβεί και πρωτόδικα και του επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη (συν ποινή φυλάκισης 4 ετών και 6 μηνών, αλλά και χρηματική ποινή 1.800 ευρώ για παραβάσεις περί όπλων). Ωστόσο, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο διαφοροποιήθηκε από την πρωτόδικη απόφαση αναφορικά με τη 43χρονη γυναίκα από τη Βουλγαρία και την έκρινε ένοχη για συνέργεια στην ανθρωποκτονία, επιβάλλοντάς της τελικά ποινή κάθειρξης 15 ετών. 

Όπως αναφέρει το τοπικό μέσο, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, τον περασμένο Νοέμβριο, η εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει να κηρυχθεί ένοχη η 43χρονη, όπως πρωτόδικα, πρόταση η οποία τελικά δεν “υιοθετήθηκε” από την Έδρα, που κήρυξε ένοχη τη γυναίκα για συνέργεια στην ανθρωποκτονία του άνδρα της.